Goed geluid opnemen voor video

Video is meer dan beeld alleen - een kwaliteitsvideo is van kwaliteitsgeluid (audio) voorzien. In sommige opzichten is hoge kwaliteit audio nog belangrijker dan het beeld. Denk maar eens aan een muziekvideo. De beelden zijn leuk en aardig, maar uiteindelijk draait het om het liedje. Een video met heel mooi beeld maar krakend of onverstaanbaar geluid is stukken storender dan een video met schokkerig beeld en geweldig geluid. Wat dat betreft zijn onze oren toch net gevoeliger dan onze ogen. Dus: wees lief voor je oren en neem het allerbeste geluid op.

10 tips om een video met goed geluid op te nemen

In dit artikel geven we je een tiental tips om een video met hoge kwaliteit geluid op te nemen. Dus spits je oren en luister goed, want de onderstaande tips zijn essentieel voor geluid van hoge kwaliteit.

Inhoudsopgave

Tip 1: gebruik een tweede telefoon als microfoon

Veel mensen realiseren het zich niet, maar het is heel goed mogelijk een tweede apparaat te gebruiken om de geluidslagen mee vast te leggen. Film je met je telefoon? Dan bevindt deze zich niet altijd dicht bij de geluidsbron die je vast wil leggen. De kwaliteit van het geluid laat dan al snel te wensen over, zeker als je last hebt van omgevingsgeluiden. Hou een tweede telefoon dicht bij de spreker. Dit geeft jou de mogelijkheid afstand te bewaren en voor verschillende shots te kiezen. In de montage kun je beide opnames vervolgens met elkaar mixen.

Tip 2: plaats microfoon zo dicht mogelijk bij mond spreker

Deze tip spreekt redelijk voor zich. Als je een ervaren spreker op een podium ziet staan, zul je zien dat de microfoon min of meer met zijn of haar mond 'versmolten' is. Hoe dichter je bij de geluidsbron bent, hoe beter het geluid zal zijn. Vandaar dat je, als je met een tweede telefoon geluidsopnamen vastlegt, deze zo dicht mogelijk bij de mond van de spreker dient te houden. Pas wel op: hoe dichter de microfoon bij de mond, hoe beter je andere zaken als het aflikken van lippen, hoesten, kuchen en "uuuuhm…" hoort. Probeer een perfecte balans te vinden.

Video met geluid opnemen
Plaats microfoon dicht bij spreker

Tip 3: praat richting de microfoon

Wat er ook gebeurt: zangers houden hun mond op de microfoon gericht. Soms rennen ze het hele podium af, maar de microfoon houden ze bij zich. Het spreekt voor zich dat je de microfoon ook de juiste richting op moet richten. Anders neemt de kwaliteit van het geluid af.

Tip 4: gebruik een plopkap of windfilter

Ken jij de voordelen van een plopkap en windfilter al? Een groot deel van het omgevingsgeluid bij film wordt veroorzaakt door wind. Weinig dingen zijn zo hinderlijk bij (buiten) filmen als luid loeiende wind. Met behulp van een plopkap kun je een groot gedeelte van de geluidshinder door wind wegnemen. Dat scheelt een slok op een borrel en vergroot je mogelijkheden voor buiten filmen.

Tip 5: kies de juiste microfoon

Ook belangrijk bij goede kwaliteit geluid is dat je een goede microfoon aanschaft. Zo kun je onder meer kiezen uit stereomicrofoons en richtmicrofoons. Richtmicrofoons worden vaak gebruikt door sprekers op een podium. Ze zijn voor heel de zaal verstaanbaar, terwijl ze hun handen vrij hebben om te gebaren of dingen aan te wijzen op een beeldscherm. Ook heb je de stereomicrofoon. Deze is meer geschikt voor algemeen gebruik en het opnemen van omgevingsgeluid.

Tip 6: meerdere microfoons gebruiken

Het gebruiken van meerdere microfoons geeft je meerdere opties om uit te kiezen in de bewerkingsfases. Deze tip overlapt gedeeltelijk met het gebruiken van meerdere telefoons.

Tip 7: zorg voor degelijke influx geluid

Wil je er zeker van zijn dat het geluid goed binnenkomt, doe dan van tevoren een test. Ga op de camera na hoe luid het geluid binnenkomt. Bepaal nu of je het volume op de camera harder of juist zachter moet zetten. Als je te zacht volume tijdens het monteren omhoog moet draaien, zal de kwaliteit gedeeltelijk verloren gaan - ook de omgevingsruis wordt een stuk luider.

Juist en constant volume

Tip 8: zorg voor een constant stemvolume

Leg je een dialoog (of monoloog) vast? Zorg er dan voor dat de spreker of sprekers continu even hard praten. Af en toe een harde uithaal kan een leuk effect hebben (het moet ook niet te monotoon) worden, maar zorg er in ieder geval voor dat de stemmen niet te hard of te zacht weerklinken. Dat is vermoeiend luisteren. Voor de luisteraar is dit lastig concentreren.

Tip 9: vermijd ruis

Ook spreekt het voor zich dat je ruis zoveel mogelijk dient te vermijden. Probeer alleen het geluid op te nemen dat je echt nodig hebt en vermijd de rest. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een windfilter inzetten. Als je binnen filmt, zorg er dan voor dat je deuren en ramen zo goed mogelijk sluit, zodat je zo min mogelijk last hebt van geluid op de achtergrond. Op drukkere locaties kun je het beste buiten de spits om filmen om de geluidsoverlast zoveel mogelijk te beperken.

Tip 10: let op de akoestiek

Ken jij het oud Griekse theater van Epidauros? De akoestiek van dit openluchttheater is zo goed, dat je - als je op het centrale punt beneden een muntje laat vallen - je dit zelfs op de bovenste bank kunt horen. Akoestiek is belangrijk, niet alleen voor de oude Grieken, maar ook voor de moderne mens. Clean geluid opnemen doe je in een ruimte met uitstekende akoestiek. Kies hiervoor liever een studio dan een galmend vertrek. Echo's wil je natuurlijk vermijden.

Over akoestiek en ruimtes

Lees hier over de "do's" en "don'ts" van akoestiek. Weten hoe het met de akoestiek zit? De eerste stap is de 'zwakke' punten aanwijzen. In je handen klappen en goed luisteren kan je al de aanwijzingen geven die je nodig hebt. Als de handenklap kort en droog is, dan is de ruimte tamelijk "dood". Bij een wat scherpe, metaalachtige klank is er veel reflectie. Een lege kamer kan erg fel klinken. Als er een tapijt ligt op de vloer, komt dat het geluid vaak ten goede. Een houten vloer zorgt voor minder echo/reflectie dan een vloer van steen of beton. Verder dien je te letten op ramen. Wat vind je in elke geluidsstudio? In ieder geval geen ramen.

Geluid bij film: in conclusie

Er zijn verschillende manieren om de kwaliteit van geluid te verbeteren. De eerste stap is bewustzijn: kies een ruimte met een zo goed mogelijke akoestiek en zo min mogelijk geluidsoverlast. Daarnaast is er ook het gebied van apparatuur veel mogelijk om de kwaliteit te verbeteren.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

De videogroeiformule

Ontdek in deze whitepaper de 10 stappen naar succesvolle videocampagnes

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92