Wat is een plopkap?

Zo ziet een plopkap er uit

Een plopkap is een windkap voor een microfoon. Denk aan de met logo bedrukte handmicrofoons die journalisten gebruiken in reportages.

Het bedrukte schuimrubber aan de bovenkant is dan de plopkap. Deze wordt op de top van je microfoon geschoven.

Meer dan bescherming voor je microfoon

Een plopkap, een schijnbaar eenvoudig accessoire, is cruciaal voor het behouden van de geluidskwaliteit bij audio-opnames. Het gaat verder dan alleen maar een logo drager; het dient meerdere sleutelfuncties tijdens live-verslaggeving, interviews en allerlei opnames buiten de studio.

Een plopkap zorgt er voor dat uitgesproken klanken met 'p' en 'b' minder hard worden. Ook vermindert het ruisfactoren zoals wind en ander omgevingsgeluid en zorgt het er voor dat je microfoon niet vies wordt.

Toepassingen van een plopkap: bescherming en professionaliteit

De plopkap wordt niet alleen gebruikt voor handmicrofoons tijdens straatinterviews of reportages. Deze veelzijdige tool is ook te vinden in studio's, waar het helpt bij het verzachten van harde klanken die de stem van een artiest produceren. Radioshows, podcasts, en voice-over studio's waarderen de plopkap voor het vermijden van bepaalde bijgeluiden die de luisterervaring kunnen verstoren.

In veldwerk, vooral in nieuwsitems op locatie, helpt een plopkap enorm. Het beschermt het delicate binnenwerk van de microfoon tegen vocht, stof en direct contact, waardoor de levensduur verlengd wordt. Bovendien, bij het vastleggen van geluid in een winderige omgeving, vermindert de plopkap windruis aanzienlijk, wat anders de woorden van de spreker zou overstemmen.

Direct herkenningsteken voor kijkers

Interessant is dat de plopkap ook een visueel communicatiemiddel is geworden. Voor nieuwsmedia is het bedrukte logo op de plopkap een direct herkenningsteken voor kijkers, waardoor het merk van de zender wordt versterkt. Dit verhoogt de zichtbaarheid en herkenning van de zender in een oceaan van informatie.

Het juiste gebruik van een plopkap

Hoewel het gebruik van een plopkap eenvoudig lijkt, zijn er enkele best practices om in gedachten te houden:

 • Correcte plaatsing: Zorg ervoor dat de plopkap stevig over de kop van de microfoon past. Het moet volledig bedekkend zijn maar zonder de bewegingsvrijheid van de microfoon te beperken.
 • Hygiëne: De plopkap verzamelt allerlei deeltjes uit de omgeving. Regelmatig schoonmaken of vervangen van de plopkap is noodzakelijk om de hygiëne te behouden en technische storingen te voorkomen.
 • Vervanging bij beschadiging: Een gescheurde of beschadigde plopkap kan zijn effectiviteit verliezen. Inspecteer de staat voor elk gebruik om ervoor te zorgen dat het zijn functies vervult.

Concluderend

Een plopkap mag dan een klein onderdeel zijn van de audio-setup, het heeft een grote impact op de kwaliteit van de uiteindelijke audio-output. Het is een eerste verdedigingslinie tegen onvoorspelbare elementen die geluid kunnen beïnvloeden, zowel buiten als binnen. Het waarborgen van de geluidskwaliteit, het verlengen van de levensduur van apparatuur, en zelfs het dienen als een brandingstool, de nederige plopkap is echt een onmisbaar item in de wereld van de professionele geluidsopname.

Meer gerelateerde begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met 12+ jaar ervaring en meer dan 1200 bedrijfsvideo's op zijn naam één van de meest ervaren specialisten op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Kickstart je videoproducties en videomarketing

Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

 • Module 1. Filmen met je smartphone
 • Module 2. Perfecte video's monteren
 • Module 3. IJzersterke scripts schrijven

 • Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

 • Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

 • Module 6. Geld verdienen met YouTube

 • Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €49.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

 • PMF Complete Bundle

  PMF Complete Bundle

  Vergroot je naamsbekendheid, maak van kijkers fans en verkoop sneller en meer met video. Deze 7 onmisbare e-books onthullen alle geheimen.

  664,- 69,- -90%