Kledingtips film of video opnames

Als je een video gaat maken zijn er veel dingen die je moet regelen.

Denk aan de opnamelocatie(s), mensen in beeld, eventueel de opnamecrew (als je niet alles zelf gaat doen en kiest voor het gemak van een video laten maken).

Denk ook aan het regelen van de lunch en natuurlijk alle inhoudelijke voorbereidingen.

Denk je dat je alles hebt geregeld, dan vergeet je misschien nog wel een van de belangrijkste dingen, namelijk:

In welke outfit verschijn je straks op camera?

Welke kleding kun je het beste dragen bij video opnames?

Er zijn best wel een paar do's en dont's, en dan wil ik mij in dit artikel met name focussen op kleding om te dragen bij het maken van bedrijfsvideo's, YouTube video's of interviews.

Ik ga het dus niet hebben over de beste kledingkeuze bij het maken van een 18e eeuws kostuumdrama of zombiefilm.

Allereerst: als er meerdere mensen in je video te zien zijn, is het prettig dat ze niet allemaal dezelfde kleur of type kleding dragen (tenzij dat bewust de bedoeling is).

Dus stem kleding op elkaar af qua kleur en type.

Voorkom ook saaie kleuren zoals volledig zwart, grijs of wit. Dit is natuurlijk ook smaakgebonden, maar persoonlijk vind ik het mooi als mensen iets met een licht kleuraccent dragen. Zo val je nog meer op. En iets met kleur is vrolijk. Maak dit niet te uitbundig, je hoeft niet in een oranje tenui op de set te verschijnen.

En natuurlijk hangt het af van de setting van de video. Is het onderwerp heel zakelijk of formeel, of droevig, dan is het misschien gek om iets met kleur te dragen. Dus laat de kleding passen bij het type video.

Vermijd vooral deze kledingstukken

Sommige kleding kun je beter in je kast laten hangen. Denk aan:

  • Kleding met hele drukke prints en logo's. Dit kan afleidend zijn voor de video, en misschien staan er teksten op die niet matchen met waar je video overgaat.
  • Kleding (overhemden) met drukke ruitjes en streeppatronen. Kleding met veel ruitjes of strepen zijn niet prettig om naar te kijken op camera. Dit gaat "flikkeren" op beeld.
  • Kooltruien en andere kleding met een hoge kraag.

De laatste is vooral belangrijk wanneer je gezenderd wordt met een dasspeldmicrofoon. De microfoon wordt dan op je kleding gespeld. Idealiter is dat aan de opening van een overhemd of colbertje, rond borsthoogte.

Bij t-shirts en helemaal bij kooltruien is het lastiger om de microfoon rond borsthoogte te bevestigen zonder dat je het snoertje van de microfoon in beeld ziet.

Hetzelfde geldt voor jumpsuits. Met dit kledingtype is het best lastig om het microfoonzendertje qua bedrading makkelijk weg te werken.

Niet te pikant

Tenzij je een lingerie shoot doet, is het ook handig om te doorzichtige stofjes en inkijk-kleding in de kledingkast te laten hangen. Dat leidt af op beeld voor menig kijker.

Een vleeskleurig kostuum kun je ook beter thuis laten. Kan er vreemd uitzien op beeld.

Kleding dragen bij green screen of blue screen opnames

Sta je voor een green screen? Dan is het heel belangrijk om geen groene kleuren te dragen. Bij een blue screen hetzelfde, maar dan geen blauwe kleuren.

In de videomontage wordt de groene achtergrond namelijk vervangen voor een andere kleur of achtergrond. Als jij dan ook groen draagt, is de kans aanwezig dat die groene kleur in je kleding ook wordt gezien als nieuwe achtergrond, en dat een deel van je lichaam opgaat in de achtergrond.

Dat gaat er vrij raar uitzien.

Bovenkleding is (vaak) belangrijker dan broek en schoenen

Meestal, en zeker met interviews, ligt de nadruk op het filmen van de bovenkant van het lichaam, vanaf de buik. Dus je hoeft niet perse je nieuwste en mooiste schoenen aan te trekken.

Neem meerdere kledingsetjes mee

Ookal heb je met deze tips een goed beeld van wat je wel en niet moet doen: ik raad je sowieso aan om altijd minstens 1 extra setje bovenkleding mee te nemen.

Zo kun je alsnog kleding afstemmen met wat iemand anders in beeld draagt.

Al helemaal als je meerdere video's opneemt op 1 dag, kan het mooi zijn om van outfit te wisselen, zodat je niet in iedere video hetzelfde shirt of overhemd draagt.

Denk ook aan de toch aanwezige kans dat je koffie over je kleding knoeit. Het kan de beste overkomen. We zeiden minstens 2 bovensetjes, maar als je er 3 kunt meenemen, doe dat dan.

Koop kleding speciaal voor de opnames

Een video of film gaat jaren mee en wordt door veel mensen bekeken. Je gaat dus gezien worden. Het kan daarom best de moeite waard zijn om jezelf te trakteren op een nieuw setje (boven)kleding voor deze bijzondere gelegenheid. Het voordeel: je weet zeker dat je iets aanhebt wat er niet vaal of gekreukt uitziet of 10 jaar geleden in de mode was.

Gestreken kleding meenemen

Zeker voor overhemden geldt: zorg ervoor dat je kleding gestoomd of gestreken is. Gekreukte kleding ga je zien op camera en dat wil je voorkomen.

Sieraden thuislaten of goed mee opletten

Kijk bij het opnemen van dialoog tot slot uit met het dragen van kettingen of grote armbanden over elkaar.

Een ketting kan tegen een dasspeldmicrofoon aan tikken en dat hoor je goed. Ook armbanden kunnen zorgen voor geluid als je met je armen beweegt. Zeker als je meerdere grote armbanden of kettingen over elkaar heen draagt. Als je al een ketting draagt, kies dan voor een bescheiden ketting en laat deze thuis:

Succes met de opnames!

Afsluitende tip: zorg er voor dat je wel iets van kleding aan hebt en niet uit gemak compleet naakt gaat. Helemaal geen kleding dragen onderweg en tijdens de shoot, kan wat vreemd overkomen voor je omgeving.

Hopelijk weet je dankzij dit artikel wat je wel en niet moet dragen tijdens het opnemen van een film of video!

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Videoproductie. Het eerlijke verhaal.

Meer weten over de mogelijkheden?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Missie

Cases

Locaties

Tarieven

Kennisbank

Branches

FAQ

Offerte aanvragen

Afspraak inplannen

Diensten

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Instructiefilm

Interview

Wervingsvideo

Testimonial video

Aftermovie

Videocampagne

Videocontent

Videomarketing​​​​​​

Locaties

Amsterdam

Den Haag

Hilversum

Rotterdam

Utrecht

De rest van Nederland

Professional inhuren?

Cameraman

Video editor

Videograaf

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92