Bedrijfsvideo’s maken? Top 100 winstgevende bedrijfsvideo’s

Als je aan de slag gaat met videomarketing voor je bedrijf, kun je uit een gigantisch video menu kiezen. De menukaart van een all you can eat sushi restaurant is er niets bij.

Voordat je in een (sushi)restaurant eten besteld, neem je altijd de menukaart eerst goed door.

Met bedrijfsvideo's en videomarketing is dat net zo belangrijk. Op die manier kun je jouw perfecte strategie bepalen:

  • Met welke video's begin je eerst?
  • Waar heeft jouw doelgroep trek in?

Wat is jouw videostrategie?

Welke bedrijfsvideo's je het beste kunt maken hangt natuurlijk af van je doel, je doelgroep en ook het platform waarop je gaat (of kunt) publiceren.

Zijn de video's voor je website, YouTube, advertentiecampagne of worden ze onderdeel van een social media campagne?

Welke mogelijkheden doen zich voor?

Maar ook de kansen die zich voordoen, moet je meewegen in het besluit met welke video's je aan de slag gaat. Misschien organiseer je binnenkort een fantastisch evenement waar al je partners en klanten op af komen. Pak de camera maar tevoorschijn. Dit is dan de ideale gelegenheid om in één klap meerdere video's met je klanten te schieten.

Of misschien heeft je bedrijf onlangs een heel nieuw product gelanceerd en wil je die extra onder de aandacht gaan brengen. Ook dan is video een fantastisch middel en een slimme zet om binnenkort een paar tevreden klanten te interviewen over dit nieuwe product, of om hierover een product explainer video te maken.

Er zijn letterlijk 100 mogelijkheden

In dit artikel vind je een overzicht van maar liefst 100 bedrijfsvideo's die wij tijdens ons bestaan als videoproductiebedrijf minstens eens hebben gemaakt en regelmatig weer terug zien komen in aanvragen van onze klanten.

Veel van deze video vormen overlappen met elkaar. Dat is ook de kracht van goede videomarketing: als je verschillende videotypes in een video met elkaar weet te mixen, krijg je een video waar een nog grotere doelgroep geïnspireerd door kan raken of informatieve waarde uit kan halen. Zolang er maar een duidelijk kern blijft, hoef je met video echt niet in hokjes te denken.

Laat je inspireren met mijn Top 100 lijst, op willekeurige volgorde (helemaal onderaan vind je mijn persoonlijke Top 10)

Bedrijfsvideo's per categorie

Corporate

1. Bedrijfsvideo

Een bedrijfsvideo is misschien de meest algemene benaming voor een zakelijke video en staat voor alle bedrijfsgerelateerde video's die voor marketing en communicatie doeleinden kunnen worden gebruikt. Voor B2B en B2C. Maar ook voor externe en interne communicatie. Alle videotypes die we hieronder omschrijven kunnen in feite de vorm aannemen van een bedrijfsvideo.

2. Bedrijfsfilm

De klassieker onder de bedrijfsvideo's. Een bedrijfsfilm lijkt qua benaming sterk op een bedrijfsvideo, maar betekent in de praktijk wat anders. Met een bedrijfsfilm wordt een specifieke videoproductie bedoeld waarin een algemeen beeld wordt gegeven van een bedrijf en hun dienstverlening.

Vaak wordt er een introductie gegeven door de CEO. Ook kunnen andere collega's aan het woord komen en zie je beelden van het kantoor en projectlocaties. De bedrijfsfilm geeft in een paar minuten een totaalplaatje van het hele bedrijf. Het liefst van vroeger tot nu. Deze video is dus anders dan een promotiefilm of productvideo waarbij het juist draait om het promoten van één dienst of product.

Neem een kijkje

Bekijk hier bijvoorbeeld de korte bedrijfsfilm van ons eigen bedrijf:

De video bestaat uit een introductie van mijzelf,een korte klant review, beelden van onze producten (fragmenten uit opgeleverde video's) en achter de schermen footage van ons team op projectlocaties. Zo krijgt onze doelgroep in 1 minuut een vrij compleet beeld van wie wij zijn en hoe wij te werk gaan.

3. Brand video

Een brand video (spreek "brand" uit in het Engels) is een algemene bedrijfsfilm waarin een bedrijf met name als een soort van lifestyle wordt neergezet: "hier wil je bij horen!"

Meestal wordt zo'n film gemaakt om de jongere generatie aan het merk te binden, of om een merk hipper te maken en meer naamsbekendheid te geven.

Vaak is een brand video een snelle clip die aanvoelt als een korte online commercial. In de brand video zie je mensen in beeld die qua profiel matchen met de doelgroep van het specifieke merk.

Dit kunnen acteurs zijn, maar dat hoeft niet. Het kunnen ook medewerkers zijn van je bedrijf. In een brand video komt ook het logo van het merk duidelijk in beeld. Vaak wordt er gebruikgemaakt van een voice-over stem. Super hip.

4. Company movie

"Hey, heb je onze nieuwe company movie al gezien?". Dat kan enigszins knullig overkomen als je een Nederlander bent en daarmee gewoon je lokale bedrijfsfilm bedoelt.

Een company movie is letterlijk de Engelse vertaling van bedrijfsfilm. In het Nederlandse spraakgebruik klinkt een company movie natuurlijk wel luxer dan bedrijfsfilm en in de praktijk is een company movie dat ook vanwege het internationale karakter. Want we gaan er vanuit dat er in een company movie Engels wordt gesproken.

Een company movie richt zich dus tot een internationaal en Engelstalig publiek en deze kan worden ingezet op de websites van de verschillende afdelingen en franchises van je bedrijf, of vertoond worden op evenementen. Deze film doet qua production value (om in Engelse termen te blijven) niet onder voor een TV commercial. Vooral dus geschikt voor de grote internationale organisaties. Bij de lokale groenteboer uit Lutjebroek zou een company movie een beetje gek zijn.

5. Infomercial

Infomercial is een samenvoeging van information en..... raad eens... ja...: commercial.

Dit is dus een informatieve bedrijfsfilm die aanvoelt als een commercial. Het gaat dan vaak om een korte clip van 30 seconden waarin beknopt informatie wordt gegeven over een merk.

6. Showreel

Een showreel video is een bedrijfsfilm waarin het draait om het laten zien van een verzameling videofragmenten uit diverse bedrijfsprojecten, of van diverse producten. Deze bedrijfsfilm leunt sterk op het laten zien van mooie visuals en een goede edit op muziek. En in mindere mate op een hele rits aan uitleg en dialoog. Het is een video die op het gevoel van de kijker moet inspelen.

Voorbeeld

Om maar nog een keer een video van onszelf als voorbeeld er bij te pakken:

Dit is bijvoorbeeld onze eigen showreel met fragmenten uit verschillende video's van onze hand:

Storytelling

7. Docu video

Een docu video is een (online) bedrijfsvideo die aanvoelt als een documentaire. De video heeft een observerende stijl: er worden mensen in beeld gevolgd in hun dagelijkse bezigheden, terwijl de cameraman of filmploeg zo afzijdig mogelijk blijft.

Ook leunt deze video sterk op hoogwaardig cinematografisch camerawerk. Dit maakt een documentaire video filmisch en artistieker dan andere video's.

Een ander kenmerk van de documentaire video is dat deze sterk leunt op storytelling en dialoog. De mensen in beeld vertellen een verhaal en maken een bepaalde ontwikkeling door. Deze video zit niet vast aan een bepaalde lengte.

8. Mini docu

Lijkt veel op een documentaire video, maar dan met de nadruk op kort en krachtig. Vandaar de term mini. Zo'n mini docu duurt maximaal rond de 5 minuten. Misschien net iets langer.

Voorbeeld

Bekijk ter illustratie deze informatieve mini docu die we maakten in opdracht van Provincie Groningen:

9. Storytelling video

Een storytelling video is een type bedrijfsvideo waarin het net als een docu video niet draait om een directe vorm van marketing of promotie. De focus ligt op het brengen van een mooi verhaal.

Dat verhaal is dan in context van een bedrijfsvideo natuurlijk wel indirect verbonden aan jouw merk, dienstverlening of product.

Denk bijvoorbeeld aan een video rondom een familiebedrijf: je kunt dan goed ingaan op het persoonlijke: hoe wordt het bedrijf van generatie op generatie aan elkaar doorgegeven en hoe combineren zij werk en privé?

Ook een "Werken bij" video leent zich goed voor een storytelling format: wat is het verhaal achter de collega? Waarom heeft hij/zij gekozen voor deze baan, en wat zijn zijn/haar hobby's naast het werk?

Dit levert leuke branded videocontent op: vermakelijke video's met de nadruk op een goed verhaal, waarbij subtiel (het logo van) je bedrijf aanwezig is.

10. Interview video

Een interview video is een inhoudelijke bedrijfsvideo waarin twee of meer mensen een gesprek met elkaar hebben. Dit kan bijvoorbeeld een expert-interview zijn waarin je een deskundige binnen jouw vakgebied vragen stelt over de huidige trends, tips en tricks. Dit kan veel interessante inzichten opleveren.

Ook kan een interview video meer een human interest invalshoek hebben, waarbij de geïnterviewde zich van zijn of haar persoonlijke kant laat zien. Zo kan een kijker de geïnterviewde persoon beter leren kennen en zich mogelijk meer met hem of haar identificeren, wat weer een positieve band schept met deze persoon en indirect met jouw bedrijf.

Testimonials

11. Testimonial video

Testimonial staat voor een citaat van een tevreden klant. Bij video is dit meestal een opeenvolging aan positieve uitspraken van de klant over een product of dienst. Meestal gaat de klant in op het gebruiksgemak, de voordelen, de extra service, het persoonlijke contact, en hoe het product of dienst hen verder heeft geholpen. In een testimonial video zie je de klant op camera vertellen. Eventueel kunnen de quotes ondersteund worden met sfeeropnames van de klant.

12. Klantreferentie video

Een referentie staat voor een positieve verwijzing van iemand. Denk aan een oude werkgever die een positieve referentie geeft aan de nieuwe werkgever over jouw functioneren. Dit verhoogt de kans aanzienlijk dat je nieuwe werkgever jou aanneemt, als anderen ook zeer tevreden waren.

Klantreferentie video's hebben hetzelfde doel. Als je een paar van deze video's laat maken, met meerdere klanten die een enthousiaste referentie geven, kun je nieuwe potentiële klanten een stuk makkelijker overtuigen van de kwaliteit van je dienst of product.

Klant referentie video
Klantreferentie video opnemen

13. Klant review video

Review is de Engelse term voor beoordeling. Dus in deze video beoordeelt een klant zijn of haar ervaring met jouw product of dienst.

Anders dan bij een referentie en testimonial video, is er meer ruimte voor kritiek. De beoordeling zal doorgaans positief zijn natuurlijk, maar je kunt in zo'n video juist ook kort - op een opbouwende manier - de klant iets laten zeggen over wat het product nog beter zou maken. Dit maakt een klant review video nog eerlijker en betrouwbaarder dan een referentie of testimonial video.

14. Customer case video

In deze bedrijfsvideo vertelt de klant aan de hand van een case over de ervaring met een dienst of product. De focus ligt dan ook op het in beeld brengen of uitleggen van een case. Meestal is dat een project waar de klant op dat moment mee bezig is. Zodat het een actueel item oplevert. Denk aan video opnames op projectlocatie, gecombineerd met een kort interview.

Voorbeeld

De volgende video die we hebben gemaakt voor GROHE is een goed voorbeeld van een customer case:

15. Partner video

In een partner video wordt ingegaan op de samenwerking tussen twee bedrijven. Inhoudelijk kan worden uitgelegd hoe deze samenwerking tot stand is gekomen, hoe deze er precies uitziet en wat het voordeel daarvan is voor de klant. Hoe versterken beide bedrijven elkaar? Visueel is er aandacht voor beelden van de bedrijfslocatie, medewerkers en de diensten of producten waar beide bedrijven aan samenwerken.

Voorbeeld

Bekijk deze video waarin we een customer case en partner video met elkaar hebben gecombineerd:

Promotie

16. Promotiefilm

Een promotiefilm is een bedrijfsvideo ter promotie van een specifieke product of dienst. Terwijl er in een bedrijfsfilm wordt ingegaan op het hele verhaal en de visie van een bedrijf, richt een promotiefilm zich veel meer op het promoten van één aspect. Denk ook aan een recruitment video voor nieuwe medewerkers, ook dat is een promotiefilm, maar dan ter promotie van een vrijgekomen functie. Een promotiefilm duurt vaak niet langer dan 2,5 minuut, meestal rond 1-2 minuten.

Voorbeeld:

17. Campagnevideo

Een campagnevideo is een type promotiefilm die onderdeel uitmaakt van een (tijdelijke) marketingcampagne. Denk aan een advertentiecampagne van een paar maanden bij de lancering van een nieuw product, of het onder de aandacht brengen van een tijdelijke actie. Denk ook aan een crowdfunding campagne om geld op te halen.

18. Crowdfunding video

Een crowdfunding video is een promotiefilm specifiek gericht op het binnenhalen van donaties. Meestal is zo'n video persoonlijk van aard: je vertelt iets over je project en laat zien wie je bent om zo ook een gunfactor te creëeren. In deze video wil je mensen in korte tijd overtuigen om een bedrag te doneren.

19. Kickstartervideo

Een Kickstartervideo is een voorbeeld van een crowdfunding promotiefilm, speciaal gemaakt voor de crowdfunding actiepagina op Kickstarter.com.

20. Marketing video

Een marketing video is een video die ingezet kan worden om een dienst of product aan te prijzen op de markt. In feite is dit dus hetzelfde als een promotiefilm.

21. Locatievideo

Een locatievideo is een promotiefilm waarbij niet de bedrijfsdienst of een product centraal staat, maar de locatie. Denk aan een nieuwe vestiging, zoals een net geopend kantoorpand. Via zo'n video kun je de locatie promoten en nieuwe bezoekers welkom heten.

Voorbeeld

Bekijk dit voorbeeld van een locatievideo voor een verpleeghuis:

Producten

22. Productvideo

Een productvideo is een subgenre van een promotiefilm, alleen is dit een promotiefilm waarin specifiek een product centraal staat. Het kan de vorm aannemen van een instructievideo waarin het product wordt uitgelegd, maar het kan ook meer aanvoelen dan als een (online) commercial waarin je een paar mooie visuals en het product in gebruik ziet. De kijker kan zo op een laagdrempelige manier kennismaken met het nieuwe product.

23. Productdemo

Productdemo staat voor productdemonstratie. Dit is dus een productvideo waarin een persoon in beeld demonstreert hoe het product werkt. Soms blijft deze persoon op de achtergrond. Je ziet bijvoorbeeld alleen zijn of haar handen. De persoon staat dan geheel in dienst van het product, en de camera is ingezoomd op de details van het product.

Voorbeeld

Bekijk dit voorbeeld van een productdemonstratiefilmpje gemaakt voor Repair Care:

24. Advertising video

Een advertising video of video-advertentie is een korte productadvertentie die je online in kunt zetten als onderdeel van een betaalde advertentiecampagne. Denk bijvoorbeeld aan de pre-roll advertenties die je op YouTube ziet, voordat de daadwerkelijke video begint.

25. Commercial video

Een commercial video lijkt sterk op een advertising video. Alleen linken we commercial aan high-end TV reclames. Dit is dus echt een productvideo met een hoge production value. Zo'n video staat vaak Terwijl een advertentie video simpeler van aard kan zijn en een goedkopere look & feel kan hebben. Een commercial video moet je zien als je Hero-content: zo'n video staat aan het hoofd van je campagne en geeft echt een fantastische eerste indruk van je merk of product.

26. Reclame video

Een commercial video, maar dan de Nederlandse benaming. Klinkt wel iets goedkoper dan een commercial, omdat we reclame vaak linken aan schreeuwerige promotie: "KOOP NU, IN DE BONUS… TIJDELIJK GRATIS…)

27. Webshop video

Net als een advertentievideo geeft een webshop video vooral aan hoe de productvideo wordt gebruikt. Bij een advertentie video is dat in de vorm van een advertentie, en bij een webshop video krijgt de video een prominente plaats in de webshop. Vaak is dat op de specifieke productlandingspagina van het product waar de video over gaat.

28. Unboxing video

Met een unboxing video kun je jouw kijkers kennis laten maken met het nieuwe product door deze letterlijk uit te laten pakken. Ook de verpakking en alles wat je in de doos bij komt, krijgt in deze video een prominente rol.

29. Sales video

Een productvideo die je tijdens zakelijke kennismakingen, pitches en presentaties aan je klanten laat zien. Deze video moet het extra duwtje in de rug zijn om jouw klant over te halen om jouw product(en) aan te schaffen.

Explainers

30. Instructiefilm

Een instructiefilm is een video waarin uitleg wordt gegeven over de werking van een dienst of product. Dit kan aan de hand van een voice-over stem, terwijl je beelden ziet die het verhaal visueel ondersteunen. Of denk aan een animatievideo zoals een infographic. Ook kan een instructiefilm de vorm aannemen van een presentator of medewerker die op camera toelicht of laat zien hoe een product of dienst precies gebruikt moet worden.

Voorbeeld

Bekijk dit voorbeeld van een instructiefilm waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je een afkortzaag moet gebruiken:

31. Uitlegvideo

Lijkt in sterke mate op een instructiefilm, alleen een andere benaming. Ook is er altijd sprake van uitleg in de vorm van tekst of dialoog. Dit kan zijn aan de hand van een voice-over, titels in beeld of iemand die op camera vertelt. Anders dan bij een instructiefilm, waarbij de video ook kan bestaan uit alleen een visuele handleiding zonder ondersteunende tekst.

32. Explainer video

Qua betekenis precies gelijk aan een uitlegvideo, alleen de Engelse variant daarvan. Zowel explainer video als uitlegvideo worden in het spraakgebruik vaak gebruikt en hebben dus dezelfde betekenis.

Tip: Lees hier hoe je simpel zelf een explainer video kunt maken.

33. Explanimation

Dit type video hadden we ook bij het volgende blok "Animatie" kunnen zetten. Want het is, je raad het misschien al, een explainer video en animatie in één. In een explanimation wordt dus uitleg gegeven aan de hand van animatie. Vaak wordt de animatie ondersteund door een ingesproken voice-over. In het Nederlands noemen we dit een uitleganimatie.

34. How to video

Een subgenre van de bovenstaande video's. In een how to video wordt de hoe-vraag beantwoordt: Hoe maak je een … ? Hoe werkt een…? Deze video is dus toegespitst op een specifieke handeling en scoort uitermate goed op YouTube. Mensen zoeken vaak naar dit video's waarin iets wordt voorgedaan, en ze een concreet antwoord krijgen op hun vraag.

35. Tutorial video

Een tutorial video is ook min of meer een subgenre van de instructie- en uitlegvideo. Tutorial verwijst naar "handleiding" en in dit type video wordt dus stapsgewijs uitleg gegeven of voorgedaan hoe een product of dienst gebruikt dient te worden. Ook kunnen er in een tutorial video tussendoor of aanvullend tips worden gegeven.

36. Q&A

Met een Q & A interview video kun je op een spontane manier uitleg geven over je diensten of producten, terwijl je door iemand wordt geïnterviewd. Dit kan gewoon je collega zijn, een klant of partner

37. FAQ video

Als je al wat langer een dienst of product levert, dan weet je op een gegeven moment dat jouw klanten vaak dezelfde vragen hebben. Dit is een gat in de markt voor een goede FAQ video, waarin je al deze vragen beantwoordt. De kans is groot dat nieuwe klanten hun vragen via deze video al beantwoordt krijgen. Scheelt jouw team tijd, omdat je niet telkens opnieuw dezelfde vragen hoeft te beantwoorden.

38. Whiteboard video

Herinner jij je nog die docent voor de klas, die iets op het bord schrijft of tekent om uitleg te geven? Een wiskundeformule bijvoorbeeld. Een whiteboard video werkt precies zo.

Met een whiteboard video kun je op een visuele manier met tekst en tekeningen uitleg geven. Dit kan een speels effect geven aan je video. Er zijn ook professionele tekenaars die je hiervoor kunt inhuren. Laat de whiteboard tekening filmen en editen door een professionele videograaf en ondersteun het beeld eventueel met een voice-over.

Je zou het niet denken, maar er zijn nog best veel videoproductiebedrijven gespecialiseerd in whiteboard video. Echt voor ieder type video is wel een nichemarkt.

Animaties

39. Animatievideo

Een animatie video is een getekende video, dus een camera komt hier niet aan te pas. Er hoeft immers niets gefilmd te worden voor animatie. Een animator ontwerpt de hele video in een animatie softwareprogramma. Het voordeel van een animatie video is dat je complexe materie makkelijk kunt uitleggen. En: the sky is the limit. Met een animatie is alles mogelijk op creatief gebied. Nog een voordeel is dat je aan de tekentafel volledig kunt bepalen hoe de video er uit komt te zien. Een nadeel is dat het minder persoonlijk en authentiek is dan een gefilmde video waarin echte personen iets vertellen.

40. Infographic video

Een infographic is een subgenre van een animatie video. Hierin wordt meestal aan de hand van poppetjes, teksten en icoontjes op laagdrempelige wijze informatie zoals cijfers en statistiek gedeeld.

Denk aan de volgende statistieken video: de voordelen van een hypotheek bij "bank X". Je kunt hierin snel informatie delen op een grafische manier: info - graphic. Denk aan visuals van rentepercentages en besparen op maandlasten. Een infographic is daarom een populaire vorm van animatie in de financiële sector.

41. Animatiefilm

Een animatiefilm lijkt op een animatievideo. De verschillen hebben vooral te maken met het verschil tussen film en video. Een "video" is doorgaans kort in lengte, max een paar minuten. Terwijl we "film" relateren aan films kijken in de bioscoop of op Netflix: dit zijn producties met een langere lengte. Minstens 15 minuten. Hierdoor kan een animatiefilm ook een artistieke invalshoek hebben, omdat je qua storytelling meer tijd hebt om een verhaal te vertellen. Ook als bedrijf kun je zo'n film laten maken. Bijvoorbeeld in de vorm van een creatieve company film, die de kijker echt meevoert langs de geschiedenis van het bedrijf.

42. 3D animatie video

Alle bovenstaande animaties kunnen gemaakt worden in 2D en 3D. 2D betekent dat de animatie vrij plat is, er is weinig ruimtelijke diepte zichtbaar. Bij een 3D animatie is die diepte er wel en zijn details veel zichtbaarder. Er is een duidelijker verschil tussen voorgrond en achtergrond. Dit kan ook hele realistische vormen aannemen, waarbij de 3D tekening haast niet is te onderscheiden van een foto en de realiteit. Het nadeel van 3D: het is bewerkelijker om te maken, denk aan lange rendering tijden. Dus de kosten lopen hoger op dan een 2D animatie.

Vlogs

43. Vlog video

De algemene versie van een vlog. Een vlog video heeft een persoonlijke insteek en kan over vanalles gaan. Dit type video mag er best "ongepolijst" uitzien. Je kunt een vlog video prima opnemen met je eigen telefoon.

Het is gebruikelijk dat je jezelf bij zo'n video in "selfie" stand filmt. In een vlog video neem je de kijker mee en laat je iets aan hen zien, of je vertelt over waar je mee bezig bent. Je kunt ook een vlog maken waarin meerdere personen achter elkaar iets zeggen.

44. Zakelijke vlog

Tegenwoordig zijn er ook veel bedrijven die vlogs opnemen en bijvoorbeeld delen op YouTube of social media. Dit kunnen heel korte clipjes zijn van collega's. Het levert weer deelbare content op.

Bedrijfsvlog filmen
Zakelijke vlog

45. Videoboodschap

Je zou een videoboodschap kunnen zien als een (zakelijke) vlog. Wij beschouwen een videoboodschap als een meer formele vorm van presenteren op camera. In zo'n video wordt de kijker informatieve manier toegesproken. De tekst is in veel gevallen van te voren uitgewerkt (gescript) en kan met een autocue worden overgebracht.

46. Presentatievideo

Een video waarin iemand iets presenteert. Anders dan bij een vlog of videoboodschap, kan dit ook een (podiumpresentatie zijn. Bijvoorbeeld van een college of pitch. De hele presentatie kan worden gefilmd en tot een (korte) video worden ge-edit.

47. Nieuwsvideo

Een nieuwsvideo is een vlog-achtige video die zowel informeel als formeel van aard kan zijn. Zakelijk of persoonlijk. In een nieuwsvideo geef je jouw kijker een update van, je raad het al: een leuk nieuwtje. Bijvoorbeeld dat je gaat verhuizen, of een verre reis gaat maken.

Of zakelijk: dat je bedrijf een belangrijk partnership aangaat met een ander bedrijf.

48. Jubileumvideo

Lijkt op een nieuwsvideo. In deze vlog sta je stil bij een mijlpaal: je hebt iets te vieren. Denk aan het 10-jarig bestaan van je bedrijf. Dit is dus een feestelijke video. Je kunt in deze video beelden laten zien van oprichting tot aan nu. Wat is er allemaal gebeurt? En je kunt meerdere (oud) medewerkers wat leuks laten zeggen.

49. Reveal video

In een reveal video maak je iets bekend. Meestal iets spectaculairs, waardoor het de moeite waard is om het via video bekend te maken. Denk aan de jubileum vlog van hierboven, over het 10-jarig bestaan van je bedrijf. In dezelfde video kun je verklappen dat het hele team op een Zomerse trip gaat naar Italië. Het voordeel is dat je in een keer de verrassing met iedereen tegelijk kan delen.

50. Reisvideo

Je kunt er haast een online reality serie van maken: in je reveal video heb je verklapt dat je met de hele afdeling op reis gaat. Vervolgens kun je van die reis natuurlijk ook weer een vlog maken, dat noemen we een reisvlog. Dat levert gegarandeerd een rijke hoeveelheid aan avontuurlijke beelden op, van alle dagtrips die je op reis maakt, dorpjes die je bezoekt, spannende ritten van A naar B, culinair uit eten, zonsondergangen en gezelligheid met elkaar.

Je kunt dit ook simpel houden. Bijvoorbeeld als je op zakenreis bent. Dan kun je even een korte update geven van waar je bent en hoe het daar is. Houd het een beetje laagdrempelig en algemeen, dan is het hartstikke leuk om hiermee je sociale media kanaal mee te vullen.

51. Felicitatie video

In een felicitatie video kun je een medewerker in het zonnetje zetten. Bijvoorbeeld omdat deze een belangrijke opdracht heeft binnengehaald, of omdat deze jarig is. Meestal wordt zo'n video dus alleen intern verspreid. Het is net als een jubileum video en reveal video een feel-good vlog. Het is een leuke, positieve video. Dit werkt verbindend en motiverend voor alle medewerkers.

52. Seizoens video

Een perfect voorbeeld van een seizoens video is een kerstboodschap. Ook dit kun je perfect in vlog vorm doen. Zie het als een kerstkaart. In zo'n video kunnen verschillende medewerkers kort op beeld de kijker een vrolijk kerstfeest wensen.

53. Achter de schermen video

In een achter de schermen video kun je perfect laten zien waar je op dat moment mee bezig bent. Je bent in deze vlog video dus niet alleen aan het vertellen, maar je laat ook beelden voorbij komen van bijvoorbeeld het nieuwe product wat jullie aan het ontwikkelen zijn, de projectlocatie waar jullie op dat moment werken, of het nieuwe bedrijfspand.

Zo'n behind the scenes clip komt vaak voor als vlog, maar kan ook in de vorm van de eerder genoemde docu video of storytelling video, waarbij je door een professionele cameraman wordt gevolgd.

HR en personeel

54. Werken bij video

Dit is een cinematografisch videoportret van een of meerdere collega's. Zij vertellen over hun functie en ervaring op de werkvloer. Tussendoor zien we shots van hen in hun persoonlijke omgeving, of als ze aan het werk zijn. Deze video komt veelal op de "Werken bij" website van het bedrijf te staan.

Voorbeeld:

55. Recruitment video

Een recruitment video is een andere benaming voor een Werken bij video. Wel in de praktijk breder van context. Dit hoeft geen portret te zijn van een collega. Het kan ook een interview zijn met de CEO, of een videoboodschap waarin nieuwe potentiële collega's worden geïnformeerd over de functie. Het kan ook een scripted online commercial zijn met acteurs en figuranten.

56. Wervingsvideo

Exact hetzelfde als een recruitment video, maar dan de Nederlandse term. Beiden worden vaak door elkaar gebruikt. Inhoudelijk zijn er geen verschillen.

57. Vacature video

Dit is een video die in de opzet hetzelfde is als een Werken-bij of Recruitment video, maar de nadruk ligt hier op waar de video wordt vertoond. Namelijk in de vacaturetekst. Deze video vind je dus terug op de vacaturepagina van een specifieke functie. Terwijl andere werving video's ook breder ingezet kunnen worden.

58. Onboarding video

"Welkom bij…" in plaats van "Werken bij". Een onboarding video is er om nieuwe medewerkers op en leuke manier welkom te heten. Zo raken ze meteen gemotiveerd. Ook kan je in deze video een paar tips geven over de werkzaamheden of uitleggen bij wie de medewerker terecht kan als ze vragen hebben. Ook kan je in een video nog meer algemene informatie geven over het bedrijf waarvoor ze nu werkzaam zijn.

Zo'n video neemt dus al bepaalde vragen weg, wat ook tijd scheelt. Zeker bij een groot bedrijf. Je hoeft niet telkens opnieuw hetzelfde uit te leggen aan iedere nieuwe medewerker.

Evenementen

59. Event video

Een evenement is de ideale plek om bedrijfsvideo's op te nemen. Zeker als hier je klanten en partners aanwezig zijn. Denk dan aan korte klantreferentie video's, partner video's, interviews en vlogs: allemaal videocontent die je tijdens een evenement makkelijk kunt opnemen. Eigenlijk is het gemiste kans

Je zou zelfs haast een evenement kunnen organiseren puur met het doel om je klanten en partners op camera te krijgen en in korte tijd tientallen marketing video's te maken. In een feestelijke stemming krijg je jouw doelgroep vast zo ver om op camera te verschijnen.

Voorbeeld:

Niet te vergeten kun je ook de volgende bedrijfsvideo's koppelen aan een evenement:

60. Aftermovie

Je kent ze wel: die spectaculaire terugblik video's van een festival. Duurt 1-2 minuten meestal en je ziet in die korte tijd alle highlights van het festival voorbij komen. Ook als bedrijf kun je prima een aftermovie maken, van bijvoorbeeld een congres of ander zakelijk evenement. Een aftermovie kan 100% visueel zijn (show) maar ook bestaan uit een combinatie van sfeerbeelden en bezoekers die kort hun ervaring of verwachtingen vooraf delen (tell).

61. Livestream video

Een livestream of (semi) live stream is meestal een opname van de (podium)activiteiten op een evenement. Denk aan een inhoudelijke presentatie, workshop of performance. Op die manier kan het publiek thuis ook meegenieten.

Je kunt er ook voor kiezen om de presentaties en optredens met een camera te registreren (niet live) en hier meerdere video's van te editen. De video's kun je dan later verspreiden via je website, sociale media of in de vorm van een abonnement. Dat laatste is zeker mogelijk wanneer het gaat om een serie inhoudelijke presentaties, waarvoor de aanwezige bezoekers ook tickets moesten kopen.

62. Beursvideo

Een beursvideo is verbonden aan evenementen zoals zakelijke congressen en beurzen. Anders dan bovenstaande event video's, is dit niet een video die wordt opgenomen tijdens het evenement. Nee, dit is een video die wordt afgespeeld tijdens de beurs. Bijvoorbeeld via een beeldmonitor die bij de beursstand staat. In zo'n beursvideo kun je een korte inhoudelijke en visuele presentatie geven van je bedrijf. Zit er dialoog in je video? Vergeet de video dan niet te ondertitelen. Evenementen zijn vaak rumoerig, waardoor de kijker het verhaal zonder ondertiteling niet goed meekrijgt.

63. Videoloop

Een andere video die vaak wordt afgespeeld op evenementen is de videoloop. Deze video lijkt op een beursvideo, maar is vaak minder inhoudelijk. Een videoloop is meestal een korte serie indrukwekkende visuals. Deze sequence looped voortdurend: de video herhaalt zich automatisch en blijft de hele dag door afspelen. Zo'n video dient dus ook vooral als een extra sfeerelement binnen de evenementenruimte.

Educatie

64. Educatieve video

Een educatieve video is een video waarvan de kijker iets opsteekt. Dit kan dus ook een explainer video of interview video zijn, zolang het overbrengen van informatie centraal staat. De meest gebruikelijke educatieve video's zijn video's in de vorm van digitaal onderwijs. Denk aan een online webinar. Je kunt deze video's gratis aanbieden om op die manier je doelgroep te trakteren van waardevolle informatie. Je kunt ze ook aanbieden als onderdeel van een betaalde cursus of workshop.

65. Webinar video

Een webinar video is een educatieve video waarin je een of meerdere personen op camera ziet presenteren of praten met elkaar. Een webinar video kan ook de vorm aannemen van een talkshow. Meestal zie je op de achtergrond (powerpoint) slides in beeld, die de presentatie ondersteunen. Qua opzet lijkt een webinar video dus sterk op fysiek onderwijs voor de klas, met als grootste verschil dat de cursist niet tijdens de video een vraag kan stellen, maar bij vragen contact zal moeten opnemen.

Tenzij je een live webinar video maakt. In dat geval kunnen vragen direct in de comments worden gesteld.

Voorbeeld van outtake uit een webinar:

66. E-learning video

Een e-learning video is in principe hetzelfde als een webinar video. Ook hierbij gaat het om digitaal onderwijs in de vorm van een videoserie. Meestal maak je meerdere e-learning video's tegelijkertijd, die je als een reeks online lessen kunt aanbieden. Het verschil ten opzichte van een webinar video is dat e-learning een breder begrip is. Je hoeft niet per se in beeld te presenteren. Een e-learning video kan ook in de vorm van een schermopname of demonstratie zonder dat je daarbij zichtbaar in beeld aan het presenteren bent.

67. Trainingsvideo

Een trainingsvideo heeft als doel om iemand kennis bij te spijkeren. Denk aan een leerling, klant of een nieuwe medewerker. Met een video kun je ze makkelijk uitleggen hoe iets werkt, iets voordoen of tips geven. Op die manier kan de video gebruikt worden als een handleiding. Wat dat betreft heeft dit type educatieve video ook raakvlakken met een explainer video.

Nieuws

68. Voxpop video

Een voxpop video is een (bedrijfsvideo waarbij een interviewer mensen interviewt op straat. Dat gebeurt met een handmicrofoon. De voorbijgangers worden vaak een stelling of vraag voorgeschoteld: wat vindt u van….? Meestal worden de antwoorden op deze vragen als compilatie met elkaar gecombineerd in de videobewerking. Dit kan leuke bedrijfsvideo's opleveren die gerelateerd zijn aan topics en thema's die aan het bedrijf gerelateerd zin.

69. Reportage video

In een reportage video wordt langsgegaan bij bijvoorbeeld een bedrijf, persoon of project. Onderdeel van deze video is het laten zien wat er op locatie gebeurt. Dit lijkt dus sterk op een achter de schermen video. In zo'n bedrijfsvideo krijg je niet alleen te zien wat er gebeurt: er wordt ook een interview afgenomen met de betrokken personen. De antwoorden worden in het reportage item gecombineerd met de opgenomen beelden.

Social platforms en formats

70. Teaser video

Een teaser video is een korte video van circa 20 seconden waarmee je jouw publiek verleidt om de hele video te bekijken. Een teaser video werkt perfect op sociale media, omdat de aandachtsspanne van de kijker op deze kanalen vrij gering is. En omdat je jouw volgers via social op deze manier naar je website of YouTube-kanaal kunt lokken, waarop ze de hele video vervolgens kunnen bekijken, of meer informatie over je product of dienst kunnen vinden.

71. Trailer video

Een trailer video lijkt sterk op een teaser video, met de overeenkomst dat beiden worden ingezet om de hele video of film te promoten door alvast een spannend, humoristisch of spraakmakend moment prijs te geven. Of door een compilatie met highlights te tonen. Het grootste verschil is dat een trailer video sterk gelinkt wordt aan film trailers: dus een promotionele video over een film die binnenkort in de bioscoop komt.

72. Video snippet

Een video snippet is een heel korte outtake uit een gemonteerde video. Denk bijvoorbeeld aan een korte quote uit een langer interview. Het is heel makkelijk om dit soort snippets uit bestaande video's te knippen en het levert in de praktijk makkelijke en laagdrempelige social video's op. Met een aantal video snippets kun je je sociale kanalen slim blijven vullen zodat je actief blijft op sociale media en je doelgroep telkens weer even aan je denkt.

73. Videosnack

Een videosnack lijkt erg op een video snippet en beiden worden vaak door elkaar gebruikt. Ik zie een videosnack vooral als een ongepolijste video; wanneer je snel even een filmpje opneemt met je telefoon en deze, zonder dat er (bijna) enige nabewerking aan te pas komt, snel online deelt, hebben we het over een videosnack. Denk aan een simpele vlog of boodschap. Zo'n video mag best snacky aanvoelen.

74. Videoclip

Een videoclip is een korte video van een paar minuten, maar wordt in de praktijk meestal gebruikt wanneer er wordt verwezen naar een muziekvideo: een clip van een bepaalde band of artiest. YouTube staat vol met videoclips van bekende en onbekende artiesten. Ook als bedrijf kun je een videoclip maken. Denk bijvoorbeeld aan een cover of parodie op een bekend nummer, een karaoke videoclip of een geheel zelf geschreven track waarvoor je met je collega's ook de studio induikt.

75. Muziek video

Een muziek video is een video van een artiest die hun nieuwste muziek track via video wilt promoten. Het lijkt in die context sterk op een videoclip. Maar een muziek video kan ook een video zijn die geheel bestaat uit muziek, en waarbij de combinatie beeld en muziek op elkaar inspelen en elkaar versterken. Muziek staat hierbij centraal in de video.

76. Branded video

Een branded video is een video verbonden aan het merk van een bedrijf, zonder dat de merknaam of andere verwijzingen naar het bedrijf overduidelijk aanwezig zijn. Het bedrijf staat in deze video dus niet centraal. Er wordt niet direct een product of dienst aangeprezen, zoals in bijvoorbeeld een promotiefilm. Wel is het onderwerp van de video vaak gerelateerd aan de dienst of belangrijkste producten van het bedrijf, zodat ze hiermee videocontent in handen hebben waar hun doelgroep op zit te wachten.

Denk aan een serie over hoe je Japans moet koken, gemaakt door Yakult. Yakult is een van oorsprong Japans merk, en je vindt het in de supermarkt: het heeft met voeding te maken. Dus hier linkt de videoserie over Japans koken met het bedrijf. Denk ook aan een interessant interview, een mooie achter de schermen storytelling video of een leuke reportage. De kijker zal dit soort branded content waarderen, omdat het vooral leuke content is. Zien ze het logo van je bedrijf subtiel rechts in beeld, dan roept dat voor de kijker een positief gevoel op ten aanzien van jouw merknaam.

Voorbeeld

Bekijk hier een van de branded kookserie afleveringen van Yakult:

77. Social video

Een social video is een video die, je raadt het misschien al, gemaakt is om te delen op sociale media. Denk dan aan Instagram, Facebook of LinkedIn. Ook YouTube kun je zien als een social kanaal, al heb je het bij YouTube natuurlijk eerder over een YouTube video.

78. Nieuwsbrief video

Een nieuwbrief video is een video die meegestuurd wordt in de nieuwsbrief mailing van een bedrijf. Hiervoor kan er gekozen worden voor een linkje waarbij de ontvanger moet doorklikken naar bijvoorbeeld de video op YouTube. Ook is het afhankelijk van de nieuwsbrief software om de video rechtstreeks te embedden in de nieuwsbrief: de video kan dan gelijk via de mail worden afgespeeld. Allerlei video's zijn geschikt om te delen in een nieuwsbrief. Wel is het mooi als ze een bepaalde nieuwswaarde hebben, en laagdrempelig zijn om "even snel af te spelen". Deel dus bij voorkeur geen video's van 30 minuten.

79. Facebook video

Een Facebook video is een video geoptimaliseerd om te delen in de tijdlijn van Facebook. Meestal is dat een video die niet een 16:9 beeldverhouding heeft (zoals de monitor van je computer of TV), maar eerder een vierkante of verticale beeldverhouding, zodat de video's ook mooi beeldvullend afspelen wanneer iemand deze op zijn of haar telefoon bekijkt. Een Facebook video kan organisch of betaald zijn. Bij een organische video deel je de video gratis via je account. Bij een betaalde video, maakt de video onderdeel uit van een video advertentiecampagne. Het voordeel van de laatste vorm is dat je een hele specifieke doelgroep kunt bereiken en ook een groter bereik hebt dan bij een organische video.

80. Instagram video

Een Instagram video is een video geoptimaliseerd voor Instagram. Meestal is dat een video waarbij mooie achter-de-schermen visuals centraal staan. Je hebt zowel video's die je in je Instagram feed kunt laten zien, als via Instagram Stories. Bij je Instagram feed blijven de video's altijd online staan. Bij Instagram Stories verdwijnt je video na 24 uur. Voor de Instagram feed is een beeldverhouding van 5:4 het meest gangbaar. Bij Instagram Stories is dat 9:16 (geheel verticaal). Een video op Instagram Stories mag niet langer zijn dan 15 seconden. Bij je normale Instagram Feed is dat 60 seconden.

81. LinkedIn video

Een LinkedIn video is een video die zakelijk van aard is. Je publiceert hier dus niet een leuk filmpje over jouw stoeiende katten, tenzij je wilt dat je hele professionele netwerk dit zit. Doorgaans wil je met je LinkedIn video laten zien met welke projecten je bezig bent, of dat je bij een belangrijk zakelijk evenement aanwezig was. Ook kun je via een LinkedIn video laagdrempelige kennis delen over een bepaald onderwerp binnen jouw vakgebied. Een korte vlog of oproep leent zich ook goed om te plaatsen op LinkedIn.

82. Tiktok video

Een Tiktok video is een video gericht op de jongere generatie: tieners en twintigers. Aangezien zij voornamelijk op Tiktok zitten. Doorgaans zijn dit ongepolijste video's gefilmd met je telefoon, verticaal van formaat, kort (maximaal 60 seconden) en gefocust op muziek en dansen. Ook bedrijven maken gebruik van Tiktok om hun jongere doelgroep te bereiken. Ze kunnen hun collega's filmpjes laten uploaden naar Tiktok, of een Tiktokker met veel volgers vragen of zij een product willen promoten in hun filmpjes.

83. YouTube video

YouTube is na Google de grootste zoekmachine op internet, maar dan specifieke gericht op video. Een YouTube video is een video die je kunt afspelen in de YouTube omgeving, maar ook tegenkomt als embedded video op websites of in blogs. Het voordeel van YouTube voor bedrijven is dat je een grote groep volgers via subscribers kunt opbouwen. Ook kun je video's categoriseren via YouTube afspeellijsten en gebruiken veel bedrijven YouTube om hele series branded content zoals interviews, vlogs of explainer video's met hun doelgroep te delen. Op die manier kun je YouTube gebruiken als je eigen TV-kanaal.

84. Vimeo video

Vimeo is net als YouTube een platform waarop je video's kunt hosten. Het is een minder groot platform dan YouTube, maar zeker een belangrijke speler op de markt. Vimeo is van oorsprong vooral gericht op een meer artistieke doelgroep van video creators en vakprofessionals. Tegenwoordig vinden steeds meer bedrijven en particulieren hun weg naar Vimeo. Het voordeel van Vimeo is dat de upload-kwaliteit van de video doorgaans beter blijft dan bij YouTube. Omdat er bij YouTube een stevige compressie over je video heen gaat.

85. Header video

Met een header video wordt verwezen naar een video die in het bovenste deel van een webpagina wordt getoond. Dit bovenste deel van een website heet de header. Vandaar dus "header video". In verband met de laadtijd van een site duurt zo'n header video meestal niet langer dan 15 seconden en herhaalt de video zichzelf daarna automatisch. Zo'n video heeft als functie om een webpagina visueel aan te kleden en minder statisch te maken. Tip: laat niet teveel beelden zien, want dan kan de header video ook averechts werken en als irritant ervaren worden door je bezoekers.

86. Background video

Een background video lijkt op een header video. Ook deze video heeft een prominente plaats op een website, maar dan op de achtergrond. Dus bijvoorbeeld achter een tekst. Op deze manier kun je de hele pagina visueel en dynamisch aankleden. Let er wel op dat de pagina hierdoor niet te druk wordt. En voor de codering en gebruiksvriendelijkheid van je website is een background video ook niet altijd de beste keuze. Je pagina wordt er al snel traag van.

87. GIF video

Een GIF video, ook wel bekend als een gifje, is een heel korte video van maximaal 6 seconden, die zich na afspelen continu weer automatisch herhaald. Meestal is het wat grappigs. Je kunt bijvoorbeeld in Whatsapp op iemands chatbericht antwoorden met een GIF video, als alternatief op een getypt bericht of emoticon. Als bedrijf kun je een grappig gifje maken met je medewerkers. Of denk aan een gifje rondom je producten.

88. Verticale video

Een verticale video is een staande video, dus in het formaat van je mobiele telefoon wanneer je deze rechtop houdt. De afmetingen hiervan zijn 9:16. Terwijl een horizontale video een beeldverhouding heeft van 16:9. Denk aan de beeldverhouding van YouTube video's of een televisie. Vaak worden van bedrijfsvideo's die eerst in 16:9 worden gemaakt, aanvullend ook korte video snippets of teasers gemaakt. Deze hebben dan vaak een verticaal of vierkant beeldformaat.

89. Vierkante video

Een vierkante video is een video die niet rechthoekig (16:9) of staand verticaal (9:16) is, maar helemaal vierkant. Zowel de lengte als breedte van het frame zijn dus gelijk aan elkaar. We noemen dat ook wel 1:1 formaat. Je ziet een vierkante video 1:1 veel op sociale media. Ook wordt er vaak een 5:4 beeldverhouding gebruikt, waarbij de lengte dan net iets langer is dan de breedte. Dit is net geen vierkant.

90. Podcast video

Een podcast video is een video waarbij het draait om de audio (stem). Dat kan een monoloog zijn: iemand die alleen achter de microfoon een verhaal vertelt. Het kan ook een dialoog zijn tussen 2 of meer personen. Dus een gesprek. Wanneer de podcast aanvullend wordt gefilmd, zodat je ook wat visuele ondersteuning hebt en de video bijvoorbeeld ook op YouTube kunt plaatsen, dan is er dus sprake van een podcast video.

91. Pre-roll video

Een pre-roll video is een video-advertentie die vooraf aan de video die men wilt gaan bekijken wordt afgespeeld. Denk aan de video-advertentie die je vaak eerst ziet voordat je een video afspeelt op YouTube. Zo'n video duurt circa 15 seconden en lijkt sterk op de reclames die je op TV ziet.

92. Mid-roll video

Een mid-roll video lijkt op een pre roll video, met als verschil dat deze video halverwege een (YouTube) video wordt afgespeeld. Dit gebeurt bij YouTube video's die langer zijn dan 10 minuten.

93. Post-roll video

Een post-roll video is een video die aan het eind van een bekeken video wordt afgespeeld. Bijvoorbeeld op YouTube.

94. Out stream video

Een out stream video is een bedrijfsvideo die niet in een andere video is verwerkt, wat bij een pre, mid en post-roll video wel het geval is. Bij een out stream video is het een video advertentie die op zichzelf, bijvoorbeeld in een blogartikel, als video advertentie op een website verschijnt.

Techniek

95. Drone video

Een drone video is een bedrijfsvideo opgenomen met een drone. Dit kan zowel een kleine drone zijn waarbij de camera al is ingebouwd, of een echt professionele drone waar een camera body naar keuze aan kan worden bevestigd. Het voordeel van een drone video is dat je camerastandpunten kunt laten zien die je vanaf de grond en met je eigen ogen niet zomaar waar kan nemen. Dit levert dus unieke en indrukwekkende beelden op.

Voorbeeld

96. Luchtvideo

Een luchtvideo is net als een drone video een video die vanuit de lucht wordt opgenomen. Anders dan bij een drone video kan dit ook een video zijn die vanaf een hijskraan, helikopter of vliegtuig wordt geschoten.

97. Timelapse video

Een timelapse video is een video waarbij de realiteit versneld wordt afgespeeld. Een timelapse ontstaat door een reeks foto's te maken over een meestal lange periode en deze in de edit versneld af te spelen.

Er gaan 25 frames in een seconde video. En bij een timelapse video wordt er door de camera om de zoveel seconden of minuten 1 foto gemaakt. Hierdoor heb je na een paar uur pas een paar seconden film. Zo kan je in een paar dagen tijd een paar minuten video opnemen waarin je alle waargenomen bewegingen op beeld in hoog tempo voorbij ziet komen.

Bedrijven kunnen bijvoorbeeld een timelapse maken van hun nieuwe kantoor dat verbouwd wordt. Of van een grootschalig evenement.

98. VR video

VR staat voor virtual reality. Een VR video is een video waarin de kijker zich in een virtuele wereld bevindt, door videobeelden via een VR bril waar te nemen. Als je dan door een ruimte heen beweegt, bijvoorbeeld je woonkamer, zal het lijken alsof je door de virtuele wereld wandelt. Als bedrijf kun je VR video slim voor educatieve doeleinden gebruiken zoals een hele realistische instructiefilm of achter de schermen video.

99. 360 graden video

Een 360 graden video is, zoals de naam al aangeeft, een video die helemaal 360 graden is te bekijken. Dus je kunt als kijker alle richtingen op kijken en je ziet overal video. Dit kan ook via een virtual reality bril gedaan worden, maar dat hoeft niet. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld op YouTube een 360 graden video te bekijken, waarbij je zelf interactief 360 graden door de video kunt navigeren door het videobeeld naar links of rechts te swipen.

100. Green screen video

Een green screen video is, zoals de naam hier eigenlijk ook al verklapt, een video opgenomen voor een groen scherm.

Vaak zie je een persoon of meerdere personen voor het scherm presenteren op camera. In de videobewerking kan vervolgens de groene achtergrond via chroma key worden veranderd in een achtergrond naar keuze. Denk aan videobeelden, foto's of vormgeving.

Op die manier kun je de achtergrondsetting in vanalles veranderen. Let er wel op dat het er niet goedkoop uit gaat zien en je geen schaduwen of groene gloed op het kapsel van iemand ziet ontstaan. Een goede green screen opnemen is een vak apart en niet zomaar gemaakt.

Top 10 Pro Motion Film

Ik geloof vooral in de kracht van videoformats: een serie video's die je campagnematig kunt verspreiden via verschillende online kanalen. Bijvoorbeeld een serie klant testimonials, interviews of explainer video's werkt daarvoor fantastisch.

Ook een enkele video kan al veel impact hebben, als deze cinematografisch mooi in elkaar zit.

Denk dan aan een promotiefilm, aftermovie of drone video met spectaculaire visuals. De volgende 10 videotypes maken we graag en zijn onder onze klanten immens populair:

  • 1. Serie testimonial video's
  • 2. Serie interiew video's
  • 3. Docu video
  • 4. Promotiefilm
  • 5. Serie instructievideo's
  • 6. Branded video
  • 7. Aftermovie
  • 8. Serie productvideo's
  • 9. Bedrijfsfilm
  • 10. Drone video

Geïnspireerd geraakt?

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je jouw videomarketing het liefst uitbesteden? Overweeg dan om een professioneel videoproductiebedrijf in te schakelen.

Jouw bedrijf boosten met doeltreffende bedrijfsvideo's?

Neem nu contact met ons op via het offerte-formulier en ontvang direct vrijblijvend alle informatie die je nodig hebt.

Oplopende korting bij afname meerdere video's

✓ Ontvang nu tijdelijk een gratis extra teaser video voor social

✓ Gratis en vrijblijvend advies over extra video's, voordelig geproduceerd

Vrijblijvend offerte aanvragen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Testimonials

Mis je nét dat beetje overtuiging? Dit is wat klanten zeggen over ons.
Testimonial Repair Care

Eerlijk en professioneel

Luan Vercruysse, Marketingspecialist, Repair Care

Het team van Pro Motion Film is flexibel, denkt mee en schakelt vlot en accuraat. Zelfs als je het niet zeker weet, adviseer ik: waag een belletje, je krijgt eerlijk en to the point advies. Hun werkwijze is professioneel, transparant en ze hebben aan een half woord genoeg om de goede tone of voice neer te zetten.

We werken echt heel graag met hen

Saskia Teunissen, Persuade

Al diverse projecten met Pro Motion Film gedaan en elke keer tot volle tevredenheid! Zeer goede edits, flexibel, snel en betrouwbaar. We werken echt heel graag met hen.

Vooral de kwaliteit bleek super!

Annemijn Visscher, Onderzoeker, GGD Flevoland

Voor het maken van 3 videodocumentaires hebben wij gekozen voor Pro Motion Film. Vooral de kwaliteit bleek super! Wanneer ik weer een filmopdracht zou hebben, zou ik Pro Motion Film zo weer vragen!

Testimonial Stage-USA

Mooi resultaat

Andries Bonneur, Stage-USA

De afgelopen maanden met zeer veel plezier samengewerkt met Pro Motion Film. 3 video's van top kwaliteit geleverd voor ons bedrijf. Zeer tevreden, snelle communicatie en een mooi resultaat. Ik kan deze partij van harte aanbevelen!

Testimonial nlgroeit

Samen sterk

Merel Grolleman, KVK

In naam van nlgroeit wil ik de inmiddels 2 jaar durende plezierige en professionele samenwerking met Pro Motion Film benadrukken. Samen hebben wij veel verhalen van ondernemers onder de aandacht gebracht, geheel passend bij de huisstijl en cultuur van nlgroeit. Kortom, wij zijn enorm tevreden.

Klant review bedrijfsfilm Amsterdam

Pro Motion Film heeft alles over voor de klant!

Pascalle van Haaften, Office manager, Ovidius Law

Niels en Nander hebben ons, Ovidus Law, geholpen met een bedrijfsfilm en bedrijfsfoto's. Beide gaan zij erg professioneel te werk, ze denken met je mee en nemen initiatief. Pro Motion Film heeft alles over voor de klant! Erg fijn om met hen te mogen werken en de communicatie verliep vlekkeloos.

Gewoon goede filmmaker

Ilse Kuiper, Content en communicatie DUOS, Erasmus MC

Gewoon goede filmmaker, begrijpt wat je wilt, en maakt er iets moois van. Professioneel, goed bereikbaar en goede prijs/kwaliteit. Een aanrader!

Francisco van Benthum

Prettig, helder en professioneel!

Francisco van Benthum, HACKED by__

Zeer prettig gewerkt met Pro Motion Film voor het realiseren van een Campagne video. Niels de Groot was verantwoordelijk voor dit project en de samenwerking met hem was zeer prettig, helder en professioneel. Oplevering heel snel en volgens wensen. Niels....zeer veel dank!!

Videoproductie. Het eerlijke verhaal.

Meer weten over de mogelijkheden?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Missie

Cases

Locaties

Tarieven

Kennisbank

Branches

FAQ

Offerte aanvragen

Afspraak inplannen

Diensten

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Instructiefilm

Interview

Wervingsvideo

Testimonial video

Aftermovie

Videocampagne

Videocontent

Videomarketing​​​​​​

Locaties

Amsterdam

Den Haag

Hilversum

Rotterdam

Utrecht

De rest van Nederland

Professional inhuren?

Cameraman

Video editor

Videograaf

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92