Laat de camera thuis: vul video templates met hulp van AI

Je bent net een weekendje weg geweest met familie of vrienden en je hebt behoorlijk wat foto's en filmpjes gemaakt. Na een paar weken krijg je ineens ongevraagd een pushbericht dat er een compilatiefilmpje klaarstaat. Het filmpje heeft zelfs een titel: 'Ardennen, reis van oktober 2022'.

Het filmpje ziet er prima uit. De mooiste foto's zijn geselecteerd en er zit een passend muziekje bij dat je weer helemaal terugbrengt naar je trip. Het lijkt alsof er echt iemand aandacht aan heeft geschonken, maar niets is minder waar. Het filmpje is gemaakt in een anoniem datacentrum. Het is niet meer dan een template waarin de verschillende foto's van jouw vakantie worden gecombineerd.

Wat jouw foto-app kan, kan jij ook zelf. Er komt steeds meer software waarmee je zelf templates inzet om video's te maken. In dit artikel bekijken we twee applicaties die het mogelijk maken om met AI video's te genereren volgens bepaalde templates.

De eerste tool, InVideo, is ontwikkeld om tekst om te zetten in een video met behulp van templates en AI. Synthesia kiest voor een andere aanpak en heeft menselijke AI-avatars waar je films mee kunt maken.

In dit artikel laat ik je zien wat er al mogelijk is met deze software en wat niet. Kun je gegenereerde video's gebruiken voor jouw organisatie? Of krijg je saaie filmpjes die amateuristisch overkomen?

Vertaal tekst naar video met Invideo

InVideo is een tool waarmee je binnen no-time korte video's maakt. Je hebt toegang tot een grote bibliotheek met allerlei videotemplates. Deze templates zijn behoorlijk flexibel. Je zet passende stockvideo's of eigen materiaal in een handomdraai in zo'n template. Je voegt dan eenvoudig allerlei overgangseffecten toe en je kunt zaken als filters, pijlen, emojis en teksten in beeld monteren.

Wat ik het meest interessant vind is de functie waarmee je automatisch een video maakt bij een tekst. Dit werkt heel eenvoudig. Je schrijft een korte tekst en de software van InVideo zoekt er automatisch goede beelden bij.

De suggesties die je krijgt zijn niet altijd passend, maar dat is meestal geen probleem. Je zoekt in een grote database heel snel een video op die dan wel past. Binnen een paar minuten heb je een leuke video staan die dan wordt gerenderd. Een minuutje later kun je deze downloaden.

Het nadeel aan de gebruikte stockbeelden is wel dat ze vaak erg geacteerd ogen. Bovendien zijn ze vaak gemaakt voor de Amerikaanse markt en dit zie je soms meteen. Als je op een video met een autoweg een paar dikke pick-up trucks langs een filiaal van Wendy's ziet kachelen, dan weet je gelijk 'dit is niet in Nederland'. Geen geschikt materiaal voor een video over verkeersveiligheid in Nederland.

De video's breid je eenvoudig uit met een voice-over. Je spreekt zelf een voice-over in (of laat dit doen) of je gebruikt ingebouwde functionaliteit hiervoor, ook al is deze wat gebrekkig.

In onderstaande video zie je een korte samenvatting van een eerder blogartikel over zakelijk vloggen. Nog een goede voice-over erbij en het is best aardig.

Voeg een human touch toe met Synthesia

De software van Synthesia gaat nog een stuk verder dan InVideo. Hier laat je menselijke avatars films voor je presenteren. Deze personen staan als het ware voor het groene doek, dus je kunt je avatar desgewenst tegen elke achtergrond laten presenteren.

Ook al zijn de video's volledig kunstmatig, ze zien er levensecht uit. Hieronder een voorbeeldje dat ik gemaakt hebt, waarbij ik een Engelse tekst heb gebruikt. Soms spot je in video's een onnatuurlijke beweging, maar als je niet weet dat het niet echt is, zie je het haast niet.

Tenminste, zolang je de film een beetje neutraal van toon houdt, want emoties kennen de avatars nauwelijks. Dan denk je ineens, wat staat daar voor psychopaat voor de camera.

Zie hier een voorbeeld van de mogelijkheden van Synthesia:

Als je dat wilt, kun je best ver gaan met Synthesia. Je kunt een avatar laten maken van een bestaand persoon bijvoorbeeld. Je laat dan je CEO figureren in je video's. Wel oppassen dat het account niet gehackt wordt door een gefrustreerde medewerker die iedereen loonsverhoging belooft.

Ook Synthesia is vooral geschikt voor simpele video's, zoals presentaties en eenvoudige commercials. Je past de achtergrond aan en zet afbeeldingen of teksten naast je avatar. Synthesia heeft geen grote database met stockmaterialen. Als je meer wilt dan een presenterende avatar, dan kost het nog best wat tijd om een mooie video te maken. Je moet dan al snel allerlei beelden uit andere bronnen gaan combineren met Synthesia.

De (on)mogelijkheden van video templates

Hoe indrukwekkend de mogelijkheden van Synthesia en Invideo ook zijn, uiteindelijk bestrijk je maar een fractie van alle mogelijkheden van video. Het duurt echt nog heel lang voordat je een avatar rond kunt laten lopen door je productiehal om te laten zien hoe jij je producten maakt. Als we al ooit zover gaan komen.

Net als wanneer je een voice-over opneemt met AI, uiteindelijk loop je tegen beperkingen aan. De uitspraak is niet goed of je krijgt iets in de achtergrond net niet goed in beeld. Je avatars zijn ook bepaald geen goede grappenmakers, want ze kennen nauwelijks emotie.

Wanneer gebruik je dit?

Ondanks dat nog lang niet alles kan met video templates, zijn er zeker goede toepassingen te bedenken. Wanneer kun je de door AI gemaakte video templates inzetten?

Samenvatting van content

Veel bedrijven schrijven blogs waarin zij hun expertise laten zien. Alleen niet iedereen consumeert graag geschreven informatie. Een oplossing is om een korte samenvattingsvideo te maken met InVideo. Je schrijft kort de belangrijkste highlights uit het artikel op en laat deze zien, vergezeld van wat bewegende stockbeelden. Je lezer krijgt binnen 1 tot 2 minuten te zien waar het artikel overgaat.

Is de lezer geïnteresseerd, dan kan deze daarna altijd nog besluiten om het artikel in te duiken. Een bijkomend voordeel is dat artikelen met video's erin beter scoren in zoekmachines.

Bepalend voor de kwaliteit van je filmpjes zijn de afbeeldingen -en video's. Als je een weinig tastbaar onderwerp hebt, verzekeringen of arbeidsrecht, dan krijg je al snel een parade van matig passende stockvideo's of -afbeeldingen.

Een gegenereerd filmpje is dan ook geen oplossing voor alles. Voor de kijker is het lastig om de aandacht erbij te houden, terwijl jij relatief dan veel tijd kwijt bent aan het kiezen van het goede beeldmateriaal. Wat mij betreft is de maximale lengte zo'n 1 tot 2 minuten.

Er zijn situaties waarin een gegenereerde video niet goed werkt. Als jij een review hebt geschreven over een drone, dan verwacht je in een video actiebeelden van de drone. Als je dan alleen de belangrijkste punten uit de review opsomt, wek je onbewust de indruk dat je de drone nooit echt hebt getest.

Interne woordvoerders

Voor extern gebruik vind ik de avatars van Synthesia niet geschikt. Het is raar om iemand het gezicht van je bedrijf te laten zien terwijl deze helemaal niet bij jou werkt. Sterker nog, dit is iemand die morgen ook in een video van de concurrent kan opduiken.

Voor intern gebruik daarentegen is het prima. Je maakt bijvoorbeeld een avatar aan die je terug laat keren in alle communicatie rondom een bepaald onderwerp. Door verschillende 'personen' voor diverse onderwerpen te gebruiken, maak je de boodschap ook nog eens een stuk krachtiger.

Als je thuiswerken wilt promoten in je organisatie, laat je avatar 'Thea Thuiswerken' tips delen. Gaat het over gegevensbescherming, dan passeert Piet Privacy de revue. Synthesia heeft ook thema-avatars, zoals een man in veiligheidskleding. Deze 'Victor Veiligheid' gebruik je bij video's over het thema veiligheid op de werkvloer.

Het grootste voordeel aan deze avatars is de herkenbaarheid. Je ziet niet steeds dezelfde medewerker communicatie opdraven in video's over uiteenlopende onderwerpen. Een bijkomend voordeel is de korte productietijd. Ook als er een keer iets met vliegende vaart gecommuniceerd moet worden, dan heb je binnen een kwartier een video staan.

Trainingsvideo's

In het verlengde hiervan, kun je de avatars ook gebruiken voor trainingsvideo's. Denk aan een video waar je de werking uitlegt van een applicatie. Je laat steeds losse stukken van de training zien (Hoe moet je inloggen? Hoe keur je een factuur goed?), terwijl de AI de verschillende onderdelen aan elkaar praat.

Hier is het grote voordeel dat je de gepresenteerde tekst heel eenvoudig kunt aanpassen. Als de weergave van de applicatie verandert, ontkom je er niet aan om nieuwe schermopnamen te maken. Dat blijft mensenwerk. De stukjes tussen de verschillende trainingsonderdelen in pas je razendsnel aan.

Hapklare brokken maken

De AI-gevulde templates zijn prima te gebruiken voor sommige doeleinden. Vooral binnen je organisatie kan het prima. Het grootste voordeel aan het werken met deze AI-templates is ongetwijfeld de snelheid. Binnen enkele minuten spuugt de software wat hapklare brokken uit.

Ook het bijwerken van een video is heel simpel. Je hoeft niemand voor het groene doek in een studio te zetten. Een simpele aanpassing van de tekst en een paar muisklikken is voldoende.

Hoewel de AI-templates aardig werken, hoef je zeker geen prijswinnende video's te verwachten. Met Synthesia kan je niet heel veel meer dan een avatar een presentatie laten geven. En met InVideo kom je al snel uit op een combinatie van allerlei stockbeelden.

Sterker nog, de hapklare brokken worden al snel een soort eenheidsworst. Dat hoeft geen probleem te zijn als je deze video's met mate inzet. Maar uiteindelijk geldt: verandering van spijs doet eten.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Videoproductie. Het eerlijke verhaal.

Meer weten over de mogelijkheden?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Missie

Cases

Locaties

Tarieven

Kennisbank

Branches

FAQ

Offerte aanvragen

Afspraak inplannen

Diensten

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Instructiefilm

Interview

Wervingsvideo

Testimonial video

Aftermovie

Videocampagne

Videocontent

Videomarketing​​​​​​

Locaties

Amsterdam

Den Haag

Hilversum

Rotterdam

Utrecht

De rest van Nederland

Professional inhuren?

Cameraman

Video editor

Videograaf

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92