Maak in no-time ijzersterke video-advertenties

Video is bezig aan een ongekende opmars. Met video-advertenties krijg je zelfs de luiste internetter in beweging. Maar hoe maak je ze? Ontdek het in dit artikel.

Video is hot. Dat is je vast niet ontgaan. We kijken met zijn allen steeds langer en meer online video, en dat biedt volop kansen voor slimme marketeers. Succesvol verkopen met video gaat echter niet vanzelf.

Een goede video-advertentie trekt de aandacht en verleidt de lezer. Wat je vooral niet wilt, is dat het potentiële klanten frustreert. Maar hoe maak je zo'n video? Google helpt je op weg.

Maak succesvolle video-advertenties met ABCD-model

Google heeft belang bij succesvolle advertenties. Tevreden klanten besteden meer, en daarom denkt Google graag met adverteerders mee.

Voor het maken van succesvolle videocontent heeft Google een model bedacht. Dit is het ABCD-model. De letters staan voor:

 • Attention
 • Brand
 • Connect
 • Direct

We lopen de termen een voor een na.

Inhoudsopgave

Attention: grijp direct de aandacht

Internetters zijn ongeduldig. Naar een stukje content in een tijdlijn kijken we gemiddeld slechts maar 1,7 seconden. We scannen, en gaan weer door.

Wil je voorkomen dat kijkers meteen afhaken bij jouw video-advertentie? Trek dan direct de aandacht. Google noemt dit Attention.

Attentie krijgen kan op verschillende manieren. Zoals:

 • Aantrekkelijk beeld
 • Prikkelende vraag
 • Gedurfde uitspraak
 • Makkelijk te scannen headline
 • Uitlokken van een emotionele reactie
 • Shots van mensen en dieren

Waar je ook voor kiest. De eerste 3 seconden zijn cruciaal. Trek daarom meteen de aandacht en neem de kijker mee in je verhaal.

Ontdek meer tips voor het trekken van aandacht in video's:

https://www.cincopa.com/blog/8-tricks-to-get-video-viewers-attention-in-the-first-3-seconds/

Brand: laat je merk schijnen

Maak je video's om je naamsbekendheid te vergroten? Dan is Brand een belangrijke. Laat je merk en logo bij voorkeur in de eerste 3 seconden van de video zien. Zijn mensen toch niet geïnteresseerd in klikken ze de video weg? Dan hebben ze dat al gezien.

Het benadrukken van je merk kan opvallend en subtiel. Opvallend bijvoorbeeld door in te zoomen op je logo of het nadrukkelijk uitspreken van je merknaam. Subtiel o.a. door een klant te tonen die je product of dienst gebruikt. Ook hier kun je weer inzoomen op je logo of bedrijfsnaam.

Of je nu kiest voor opvallend of subtiel, zorg er wel voor dat je je brand niet te overdreven presenteert. Kijkers weten dat je video reclame is, maar niemand wil iets aangesmeerd krijgen. Zoek daarom de balans.

Connect: maak verbinding met je kijker

Emotie is onmisbaar als je wilt verkopen. Zo'n 95% van alle beslissingen nemen we onbewust en op basis van gevoel. Dat wil je bespelen, ook in video's.

Connect zo snel mogelijk met de kijker, door zo snel mogelijk in te spelen op gevoel. Dat kunnen allerlei emoties zijn, zoals:

 • Blijdschap
 • Verdriet
 • Woede
 • Humor
 • Plezier

Emoties kun je vaak goed combineren in kort verhaaltjes. We houden allemaal van verhalen en met storytelling boei je potentiële kijkers. Het is niet voor niets dat 71% van alle video-advertenties gebruik maakt van Storytelling.

Direct: kom direct ter zake

Moeten kijkers nadenken, dan is de kans groot dat ze afhaken. Probeer ze daarom onbewust mee te nemen in je verhaal en geef kleine duwtjes. Dit lukt eerder als je direct bent.

Laat direct zien wat je product of dienst doet en waarom de kijker niet zonder kan. Wees ook super duidelijk wat je van de kijker verwacht. Moeten ze bellen, mailen, kopen of iets anders? Bedenk dit van tevoren en communiceer het glashelder. Want twijfel is dodelijk voor je omzet.

ABCD voor video advertenties in de praktijk

Het ABCD-model van Google is een mooie kapstok voor het maken van overtuigende video's. Maar hoe pas je de stappen in de praktijk toe? Dit zijn praktische tips.

Experimenteer met verschillende soorten video's. Welke boodschap en vorm werkt het beste voor de mensen die jij wilt bereiken?

- Maak verschillende versies van je video-advertentie en test wat het beste werkt. De verschillen mogen klein zijn, bijvoorbeeld de call to action aan het einde van de clip. Of het tonen van je merk in de eerste 3 seconden. Wat werkt beter, subtiel of meer opvallend?

- Sluit aan bij 'echte' problemen van kijkers. Laat vervolgens in je video's zien dat jij daar de oplossingen voor hebt en je trekt gegarandeerd de aandacht. Zorg wel dat de problemen urgent genoeg zijn. Anders interesseert het potentiële kopers niet en negeren ze de advertentie.

- Maak hebberig, maak nieuwsgierig of stel een simpele vraag. Zoals: "Heb jij ook zo'n hekel aan boekhouden?" Zo knoop je laagdrempelig een gesprek aan en de kijker knikt vast onbewust.

- Maak gebruik van copywriting-formules. Bijvoorbeeld:

Problem > Agitate > Solve

Bij agitate zet je je af tegen het probleem. Waarna je laat zien dat er gelukkig ook een oplossing is. Dan krijg je bijvoorbeeld dit:

"Heb jij ook zo'n hekel aan boekhouden? Het kost veel tijd, je hebt wel wat beters te doen en je bent altijd je bonnetjes kwijt. Gelukkig is dat nu verleden tijd, want… "

Technische tips voor video-advertenties

Naast de inhoud wil je dat jouw video advertising campagne optimaal is. Deze tips helpen daarbij.

- Zorg dat mensen ook zonder geluid je advertentie begrijpen. Bij veel platforms kijken mensen namelijk video zonder geluid. Voeg ondertitels toe en gebruik duidelijke titels en koppen.

- Bij sommige platforms is geluid juist wél essentieel. Voorbeelden zijn Snapchat en Tik Tok. Adverteer je met video via deze kanalen? Besteed dan extra aandacht aan geluid en sluit aan bij de beleving van gebruikers.

- Zorg dat je video's op de eerste plaats overtuigen op mobiel. De meeste mensen volgen social media via hun telefoon.

- Houd rekening met het videoformaat. Video's zijn op Instagram vierkant. Ook kun je bewust verticale video's maken, waardoor kijkers hun telefoon niet hoeven te draaien.

- Denk goed na over de lengte van je video's. Houd als vuistregel een lengte van zo'n 30 seconden aan. Deze regel is echter niet heilig en kijk wat werkt voor het behalen van je doelen.

Werf meer klanten en vergroot je omzet met video ads

Online video is populairder dan ooit. Met een goede advertentie trek je meteen de aandacht van potentiële klanten. Het ABCD-model van Google helpt bij het maken van succesvolle video's.

Grijp de aandacht en etaleer je merk. Verbind je daarna met de kijkers en kom meteen ter zake, want online hebben we weinig geduld. Met de tips uit dit artikel kun je direct aan de slag en vergroot je je succes.

Begin daarom nu met video-adverteren en laat niet langer omzet lopen.

Meer over video advertising

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

 • Filmen met je smartphone

 • Perfecte video's monteren

 • IJzersterke scripts schrijven

 • Onweerstaanbare productvideo's maken

 • Geld verdienen met YouTube

 • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

De videogroeiformule - voor ambitieuze bedrijven

Laat je bedrijf sneller groeien met video. Claim nu de gratis whitepaper en ontdek hoe je video voor je laat werken.