Online video verspreiden via YouTube: 8 handige tips

Een video publiceren op internet betekent keuzes maken: wij hebben daarom een kort stappenplan gemaakt voor het succesvol lanceren van je videocontent. Lees deze eens goed door, en kijk per handeling wat de beste optie is voor jouw video.

Je video is klaar en kan online

Het is zover: je online video is klaar en kan online. Je bent enthousiast over het resultaat en kan niet wachten om de video te delen met je doelgroep.

Een fantastische video is mooi meegenomen, maar je hebt er weinig aan als je publiek de video niet kan vinden, of zich niet aangesproken voelt om op de play button te klikken. Denk daarom goed na over de stappen die je neemt bij het verspreiden van je video. Dan bereik je zoveel mogelijk mensen.

1. Upload je video met een eigen account

Om de video te verspreiden via social media of je website, kan je deze het beste eerst uploaden naar een videoplatform zoals YouTube of Vimeo. YouTube wordt doorgaans het meest gebruikt door bedrijven.

Maak een YouTube account en zorg dat je videokanaal professioneel overkomt met je bedrijfsnaam, logo, bedrijfsinformatie en contactgegevens. Ben je geen bedrijf? Ook dan is het slim om een professionele 'branding' rondom jezelf te maken.

2. Geef je video een duidelijke titel

Geef je video een titel die informatief is (wat ga je zien?) en verleidt (waarom moet je kijken?). Onze tip is om in te spelen op de nieuwsgierigheid van uw kijker. Licht een tipje op van de sluier van wat je gaat zien.

3. Selecteer een aantrekkelijke video still

De 'video still' is het beeld wat men als eerste ziet voordat de video wordt afgespeeld. YouTube kiest automatisch al een still voor je uit bij het uploaden, maar je kan ook zelf een still selecteren. Zorg er voor dat dit beeld visueel aantrekkelijk is en uitnodigt om verder te kijken. Je kijkt immers liever naar een charmante glimlach dan iemands achterhoofd.

4. Voeg passende tags toe

Voeg een aantal videotags toe die duidelijk het onderwerp van je video omschrijven. Het is dan slim om tags toe te voegen waarop je vindbaar wilt zijn. Doe dit in de vorm van zoekwoord combinaties, eigenlijk hetzelfde als dat je je website op SEO inricht. Als wij bijvoorbeeld een tipvideo maken over het onderwerp "Hoe maak je een bedrijfsfilm?", dan is het slim om een aantal tags toe te voegen zoals "promotiefilm maken tips", "zelf een promotiefilm maken" of "promotiefilm laten maken". Daarmee duikt je video vaak ook zelfs in de zoekmachine van Google op.

5. Zet aan tot actie in je video omschrijving

Gebruik de omschrijving onder je video om je publiek over te laten gaan tot actie. Verwijs ze bijvoorbeeld door naar een pagina waar ze meer informatie kunnen lezen over het onderwerp uit je video.

Zodra je de bovenstaande handelingen hebt uitgevoerd, kan de video worden verspreid via je website en kanalen zoals Facebook en Twitter. Besteed hierbij aandacht aan de volgende drie punten:

6. Verspreid je video op het juiste tijdstip

Denk goed na over de beste tijd om de video op je Facebook-pagina en website te plaatsen. Op Facebook kan je zien op welke dag en tijdstip de meeste fans online zijn. Zo kan je bepalen op welk moment je het bericht het beste kan plaatsen.

Om dit te bekijken ga je naar je Facebook-pagina en klik je vervolgens bovenaan op de pagina 'Statistieken bekijken'. Je komt nu op een pagina met allerlei statistieken. Klik op het tabblad 'Berichten'. Hier kan je zien op welke dagen en tijden de meeste fans online zijn.

7. Zet je video online op de juiste pagina's

Wat is de beste plaats voor je video? Gaat de video over een bepaald product? Zet de video dan op de productpagina van je website of gebruik 'm als video-advertentie. Is het een 'achter de schermen' video? Plaats de video dan op de 'Over Ons' pagina, LinkedIn of Instagram. Stop de video niet weg in een hoekje, maar geef hem een duidelijke en centrale plaats op je site en social kanalen. Op die manier bereik je de meeste kijkers.

8. Je video goed inleiden

Zonder een goede inleiding is het niet duidelijk waar je video over gaat. De bezoeker van je website zal in dat geval niet snel geneigd zijn om de video af te spelen. Schrijf daarom altijd een kort bijschrift waarmee de bezoeker tot kijken wordt verleid. Zet ook een linkje in het onderschrift naar bijvoorbeeld je website, een artikel wat je hebt geschreven of een andere video.

Wij hopen dat het bovenstaande artikel leidt tot een hoog aantal views!

Professionele videocontent laten maken?

Wil je professionele videocontent laten maken waarmee je een groot publiek bereikt? Wij kunnen je daar bij helpen. Klik op de button hieronder voor meer informatie.

Video laten maken

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Videoproductie. Het eerlijke verhaal.

Meer weten over de mogelijkheden?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Missie

Cases

Locaties

Tarieven

Kennisbank

Branches

FAQ

Offerte aanvragen

Afspraak inplannen

Diensten

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Instructiefilm

Interview

Wervingsvideo

Testimonial video

Aftermovie

Videocampagne

Videocontent

Videomarketing​​​​​​

Locaties

Amsterdam

Den Haag

Hilversum

Rotterdam

Utrecht

De rest van Nederland

Professional inhuren?

Cameraman

Video editor

Videograaf

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92