Videomarketing is niet nieuw: er zijn vele middelen waarop je je marketingvideo aan de man kunt brengen, bijvoorbeeld aan de hand van video-advertenties.
Het inkopen van zendtijd in reclameblokken op de televisie is ook een optie. Maar adverteren op de televisie is erg duur.
Je bereikt weliswaar een hoop mensen, maar een groot deel van de kijkers behoort niet tot je doelgroep. Dat is niet erg efficiënt en een verspilling van kosten.
Gelukkig kan het een stuk beter.
Je video (bijna) gratis verspreiden
Je video aan de man brengen voor weinig tot geen kosten? Dat klinkt als een onmogelijke opgave, maar is het niet. We laten je precies zien hoe het moet aan de hand van 15 slimme trucs.
Inhoudsopgave
Tip 1: gebruik hashtags
Waarom hashtags?
Hashtags zijn een ijzersterk wapen op onder meer Instagram: ze helpen je video gevonden te worden. Valt je video in de smaak? Dan zal deze ook gedeeld worden en bekeken door een grote groep mensen.
Hashtags zijn een soort bumperstickers: je plakt ze op de video en ze trekken automatisch aandacht, zonder dat je iets hoeft te doen of te betalen.
Op Instagram werken lange hashtags vaak beter dan korte. Sluit je hashtag precies aan bij de zoekterm van de bezoeker? Dan komt deze hoog in de zoekresultaten terecht en is de kans groot dat er op de video wordt geklikt. Hashtags zijn in feite een soort Search Engine Optimalisatie.
Tip 2: kies een opvallende thumbnail
Een thumbnail, wat is dat nu eigenlijk?
Een 'duimnagel' natuurlijk, maar zoals ook blijkt uit een term als 'koekjes', is het tegenwoordig mode om termen te gebruiken die nergens op slaan.
Een duimnagel is feitelijk de afbeelding van een video, zoals die op een platform zoals YouTube wordt vormgegeven.
De thumbnail is ook een directe link naar de video. Het is zaak om op te vallen (dus kies geen zwart vlak). Hou er wel rekening mee dat de afbeelding relevant is. Dus: geen niet-gerelateerde zaken of hyperbolen gebruiken, want dan ben je 'click-bait'.
Gebruik verschillende sociale media kanalen
Waarom je beperken tot één sociaal mediakanaal, als je er ook meerdere kunt benutten?
Plaats je video's op verschillende kanalen tegelijk: meer hengels vangen immers meer vissen dan één.
Je kunt ervoor kiezen alles tegelijk online te zetten, maar soms is het verstandiger dit wat geleidelijk (dus strategischer) aan te pakken.
Je fans en volgers komen zo op meer dan één moment in aanraking met de video's die je product of dienst aanprijzen. Met behulp van slimme hashtags trek je ook mensen van buitenaf aan (mensen die nog geen klanten zijn).
Tip 3: de effectiviteit van YouTube
YouTube stelt je onder meer in staat effectief te promoten aan de hand van kosten per klik. Je betaalt dus niet van tevoren, maar achteraf (afhankelijk van hoe vaak je video - al dan niet in zijn geheel - bekeken wordt). Je leest hier meer over op onze blog over adverteren op YouTube.
Wat kun je allemaal met YouTube?
YouTube stelt je onder meer in staat om videotags toe te voegen (deze maken je video beter vindbaar als een YouTubekijker een zoekopdracht invoert) en een titel te gebruiken.
Ook een sterke SEO (Search Engine Optimalisatie)titel helpt je om beter gevonden te worden bij een zoekopdracht.
Kies een sterke thumbnail (videoafbeelding) uit om de kijker nieuwsgierig te maken en uit te nodigen jouw video te bekijken. Het grootste voordeel van YouTube is dat het mogelijk is met je account een grote fanbase op te bouwen aan de hand van subscribers.
Als mensen eenmaal geabonneerd zijn op je account (dat is gratis) krijgen ze automatisch een notificatie wanneer jij een nieuwe video uploadt. Zo hou je je subscribers altijd dicht bij je.
Tip 4: de voordelen van Vimeo
Adverteren via Vimeo, hoe gaat dat? Vimeo maakt het eenvoudig voor jou om contact te maken met je publiek.
Je kunt video's en live stream namelijk koppelen aan Vimeo vanaf elke locatie op het web.
Ook kun je GIFs van je video's toevoegen aan e-mail campagnes om de betrokkenheid van de kijker te vergroten.
Je kunt via Vimeo linken met andere sociale mediakanalen als Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter en Pinterest en zo 'bruggetjes' creëren.
Waarom een explainer video?
Als je een explainer video maakt, waarin je een veel gestelde vraag beantwoordt, vergroot dan je kans dat derden jouw Vimeo of YouTube video embedden (een link opnemen van je video) op hun website.
Op die manier worden je video's verspreid zonder dat je daar zelf iets voor hoeft te doen. Verrekte handig. Dit werkt vooral goed als je als eerste een oplossing aandraagt.
Tip 5: promoten met Facebook
Facebook heeft een video-oplossing voor elke ondernemer: of je nu een grote campagne wilt opzetten, of je allereerste videoadvertentie plaatst.
Met behulp van een diavoorstelling kun je een aantrekkelijk videoverhaal vertellen. Je hebt hiervoor uitsluitend tekst en foto's nodig. Dat kunnen eigen foto's zijn, maar ook gratis stockafbeeldingen (waarop geen auteursrecht rust).
Met behulp van Advertentiebeheer in Facebook kun je je bestaande video's omtoveren tot 'Stories'. Tot slot zijn er mogelijkheden om je videobericht op je eigen Facebook pagina te promoten.
Tip 6: promoten via Instagram
Ook Instagram heeft verschillende middelen om je video's onder de mensen te krijgen. Je kunt onder meer een Instagram Story plaatsen, of je video in Instagram Feed plaatsen. Uit onderzoek blijkt dat veel bezoekers van Instagram geneigd zijn aankopen te doen bij kleine bedrijven.
- Stories-advertenties: Instagram stelt je in staat met meer dan 500 miljoen accounts in contact te treden die dagelijks gebruik maken van Instagram Stories.
- Fotoadvertenties: je vertelt je verhaal overzichtelijk op een creatief canvas, aan de hand van vierkante of horizontale (liggende) foto's.
- Videoadvertenties: de kracht van geluid, beeld en beweging gebundeld. Je kunt video's delen met een maximale lengte van 120 seconden, in liggend of vierkant formaat.
- Carrouseladvertenties: stel mensen in staat te swipen, zodat binnen één advertentie meerdere video's of foto's bekeken kunnen worden.
- Collectieadvertenties: inspireer je doelgroep aan de hand van een geïntegreerd verhaal met de focus op lifestyle of product. Maak gebruik van foto's, video's of zelfs allebei.
- Ontdekken: in de sectie 'Ontdekken' kun je mensen met een nieuwsgierig neusje bereiken.
Tip 7: gebruik LinkedIn
LinkedIn stelt je in staat voor elk budget te adverteren. Je hebt alleen een creditcard nodig.
Bijzonder aan LinkedIn is dat de advertenties op basis van veiling worden verkocht. Je neemt het dus op tegen je directe concurrent in de strijd om het bereiken van dezelfde doelgroep.
Via het betalen per klik (CPC - Cost Per Click) systeem kun je zelf je prijs bepalen en je kosten hanteren. Je kunt zelf een budget instellen en je advertenties stopzetten wanneer het jou uitkomt.
Tip 8: promoten via Twitter
Gesponsorde content op Twitter helpt je meer bewustzijn te creëren voor je evenement.
- 'Bewustzijn': prijs individuele tweets aan, met als doel meer kijkers te trekken.
- 'Engagement': promoot tweets voor het krijgen van meer likes en retweets.
- 'Volgers': het gaat hier om het promoten van je account om meer volgers te krijgen.
- 'Website clicks': mensen doorsturen naar je website.
- 'Video views': promoten met behulp van onder meer een promo video voor een evenement.
- 'App installaties': de app voor een evenement promoten.
- 'App re-engagement': bestaande gebruikers van evenementen stimuleren je app opnieuw te gebruiken.
- 'In Stream': korte video advertenties die aan het begin van andere video's worden afgespeeld.
Waar moet je bij Twitter op letten?
Tweet nooit zonder hashtags te gebruiken. Waarom niet? Je verdient gelijk de helft van het potentieel van de Tweet. Hashtags verbinden mensen door naar je bericht.
Zonder hashtags ben je niet goed vindbaar. Gebruik naast hashtags ook pakkende koppen (net zoals je in de krant vindt).
Twitter voldoende (10 Tweets per dag is helemaal niet vreemd) en wissel in toon en opzet: hou je commentaar dynamisch. Maak ook gebruik van beelden voor de variatie.
Tip 9: een videolink in je bio plaatsen
Je kunt op vrijwel alle sociale mediakanalen een videolinkje toevoegen aan je bio. Waarom is dat handig?
De gebruikers die je account bezichtigen, zien ook je bio en komen zo meer te weten over je bedrijf.
Gebruik je een videolink in je bio? Dan vergroot je de kans op kijkers aanzienlijk.
Tip 10: video opnemen in nieuwsbrief
Dit is vooral een ijzersterke methode als je al een grote mailingslist hebt opgebouwd.
Met behulp van een video voorzie je de ontvangers van de nieuwsbrief met de beste content. Het implementeren van een video bij een e-mailprogramma kan tot technische problemen leiden.
Als je gebruik maakt van een thumbnail omzeil je al die problemen. Voeg het woord video toe aan de onderwerpsregel: het is onderzocht dat dit de klikfrequentie verhoogt met wel 300%.
Tip 11: videolink in e-mailhandtekening
Het ligt voor de hand, maar wordt vaak vergeten: gebruik een videolinkje in de handtekening van je e-mail.
In één klik komt de kijker bij de video uit. Het is gratis en kan zeer effectief zijn.
Tip 12: blogartikel schrijven
Schrijf een SEO- (zoekwoord-)vriendelijk blog dat gerelateerd is aan het onderwerp van je video.
Als je je video toevoegt aan het blog, vang je twee vliegen in één klap. Gebruik de video bijvoorbeeld als vertrekpunt van je blog (zet hem bovenaan) en wijd in de rest van het artikel uit.
Tip 13: deel en win actie
Mensen houden ervan iets te kunnen winnen. Als je die belofte maakt (en kunt waarmaken), verhoog je de kans dat je video bekeken wordt.
Het hoeft niet eens een grote geldsom te zijn, het kan ook gaan om bijvoorbeeld tijd. Je kunt iets weggeven wat je zelf niets kost, maar waar de kijker wel naar verlangt. Winacties doen het altijd goed en verspreiden als een lopend vuurtje.
Tip 14: betrek partners en klanten in je video
Maak je klanten en partners de ambassadeurs van jouw merk, onder meer aan de hand van een referentievideo over je product. De kans is groot dat zij je video weer met hun netwerk delen.
Tip 15: ga viral!
Maak een ludieke, grappige of originele video (het liefst alles tegelijk) en vang de aandacht van een lokale (of zelfs landelijke) nieuwsmedia.
Dit is het allerbeste middel om je video goedkoop aan de man te brengen.
Je video moet dan natuurlijk wel buitengewoon goed in elkaar zitten. SEO (Search Engine Optimalisatie) zorgt ervoor dat je video beter gevonden wordt. Denk aan uitgebreide zoekwoordanalyse. Gebruik deze zoekwoorden vervolgens in je titel.
Voeg metadiscriptie toe, net als bij blogs, en maak gebruik van onderschriften voor de zoekmachines.
Over de auteur
Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.