Verkopen met video

Een winnende sales video maken? Daar heb je allereerst een winnend product of winnende dienst voor nodig. Kwaliteit verkoopt kwaliteit: video verkoopt geen video. Video dient onderdeel uit te maken van elke goede marketingstrategie. Niet alle video's, zoals video commercials of video explainers zijn direct gericht op het vergroten van je omzet. Er zijn ook video's waarmee je je klantenservice verbetert, de klantbinding versterkt en je website verbetert.

Welke video's leveren je wel meer omzet op?

De video's die direct bijdragen aan het vergroten van je omzet zijn productvideo's en gerichte targeting campagnes. Productvideo's zijn video's die je op de landingspagina van het betreffende product zet. Dit zijn typische sales video's met als doel klanten over de streep te trekken. In deze video's laat je heel gericht zien wat de voordelen van het product of de dienst zijn en bij welke "lifestyle" het hoort. Het doel: de klant eerder contact met jou laten opnemen. Targeting campagnes zijn video's die specifiek zijn afgestemd op jouw doelgroep.

De kracht van een targeting campagne

Verkoop je luiers? Dan moet je bij ouders zijn. Verkoop je dameskleding, dan moet je bij volwassen vrouwen zijn. Verkoop je hardloopschoenen? Dan heb je hardlopers nodig. Bij een targeting campagne richt je je niet tot alle consumenten, maar alleen tot de consumenten die onderdeel uitmaken van je doelgroep. Je kunt verschillende slimme marketingtrucjes inzetten om je doelgroep te bepalen. Hoe beter je kunt targeten, hoe groter de kans dat je reclame aanslaat en inzet genereert. Er bestaat ook nog zoiets als re-targeting: hierbij schrijf je eerdere klanten van je product of diensten aan, in de hoop dat je ze nog een keer kunt strikken.

De kracht van een productvideo

De productvideo is kort, maar krachtig. Deze laat zien wat het product of de dienst precies te bieden heeft. Een groot voordeel van landingspagina's met productvideo's is dat deze veel makkelijker te vinden zijn op Google dan landingspagina zonder productvideo. Je zult meer bezoekers krijgen en meer omzet genereren. In één klik belandt de koper bij jouw product. Het grootste voordeel van de productvideo is wel dat je product ermee tot leven wordt gewekt.

Goede sales video maken: stappenplan

Alles te weten komen over het maken van een goede sales video? Dit mag je zeker niet vergeten:

 • Begin met een sterke introductie.

Wist je dat is onderzocht dat kijkers gemiddeld na acht seconden afhaken als een video hun niet bevalt? Dat betekent dat je binnen deze tijd de aandacht van de kijker moet weten te trekken - er gelijk invliegen helpt.

 • Het probleem of het euvel onderstrepen

Eigenlijk begint elke vorm van effectieve marketing met het onderlijnen van een probleem. Dat heeft er alles mee te maken dat mensen pas actie willen ondernemen al ze problemen ervaren. De kijker moet zich in het probleem kunnen vinden - dan pas wordt je oplossing overwogen.

 • Presenteer je ontdekking of oplossing

Het volgende wat je doet is laten zien hoe jij de oplossing in huis hebt voor een probleem - een oplossing die de concurrent niet heeft. In een korte video maak je de ontdekking kenbaar in de vorm van een overgangszin, in een langere video kun je meer uitweiden in verhaalvorm.

 • Laat zien wat je in huis hebt

Alleen met de oplossing noemen, ben je er nog niet. Nu is het aan jou om argumenten te geven waarom je product of dienst daadwerkelijk van hoge kwaliteit is. Wat maakt jouw oplossing universeel? Mensen maken besluiten op basis van hun emoties en zullen vervolgens pogen die besluiten te rationaliseren. Een slimme marketeer maakt gebruik van die menselijke psychologie.

 • Neem bezwaren weg

Je kent het vast nog wel van betoogjes schrijven vroeger op de middelbare school: je moest een standpunt innemen, argumenten geven voor je standpunt, maar ook tegenargumenten geven en deze vervolgens onderuit halen. Waarom tegenargumenten onderuithalen? Omdat je hiermee in feite de twijfels die mensen nog hebben onder woorden brengt en vervolgens wegneemt.

 • Call to action: nu is het moment die vis aan de vishaak binnen te hengelen.

Let op de volgende punten

Heel belangrijk bij elk reclamebetoog is dat je "social proof" levert. Laat zien waarom jij de expert bent. Dankzij social proof kun je potentiële klanten aanmoedigen bij jou een aankoop te doen. Je doet dit onder meer door de (positieve) mening van andere klanten te delen. Gebruik feedback in de vorm van een testimonial video om te laten zien tot welke aangename ervaring een samenwerking zal leiden.

Marketing video maken: in conclusie

Hoe je je marketing video ook opzet, zorg dat je je kijker meteen 'bij de strot' grijpt en niet meer los laat. Wees bondig, wees krachtig en gebruik alleen inhoud die voor je doelgroep relevant is.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

 • Filmen met je smartphone

 • Perfecte video's monteren

 • IJzersterke scripts schrijven

 • Onweerstaanbare productvideo's maken

 • Geld verdienen met YouTube

 • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

De videogroeiformule - voor ambitieuze bedrijven

Laat je bedrijf sneller groeien met video. Claim nu de gratis whitepaper en ontdek hoe je video voor je laat werken.