Video kwaliteit verbeteren

Op zoek naar goede kwaliteit video's? Er zijn verschillende manieren om de kwaliteit van je video te vergroten. Bij kwaliteit van video denk je misschien gelijk aan filmresoluties, maar er zijn meer manieren om je video naar een hoger niveau te tillen. We bespreken we hier in dit artikel.

1. Het begint bij de pixels

Film in een goede kwaliteit: bij voorkeur 4K, maar tenminste Full HD. 4K en HD zijn afkortingen voor filmresoluties. De laagste resolutie is SD, 4K is het hoogste, met SD ertussenin. Een pixel is niet meer dan een punt in het beeldscherm dat een bepaalde kleur aanneemt. Hoe meer pixels je in beeld hebt, hoe beter de kleuren en vormen in elkaar overvloeien en hoe scherper de foto of het filmpje is.

Kies je voor Full HD of 4K kwaliteit?

HD kwaliteit was lange tijd de standaard, maar tijden veranderen. Inmiddels is 4K de nieuwe standaard. Full HD kent een resolutie van 1920x1080 pixels. 4K (met minstens 3840 x 2160 pixels) is de nieuwe standaard voor zowel televisie als internet. Video kwaliteit is belangrijk. Niets is zo vervelend als een kwalitatief sterke video, die in lage beeldkwaliteit is geschoten.

Samsung en andere telefoonfabrikanten gebruiken het aantal pixels ook als grootste USP in hun marketingcampagnes, bekijk bijvoorbeeld deze reclame van de Samsung S21 telefoon waarin het helemaal gaat over het filmen in 8K en de voice-over het zelfs heeft over Beyond cinema quality.

Nu moeten we ons niet blind staren op het aantal pixels zoals Samsung doet. Er is wel meer nodig om een cinema quality video te schieten. Denk ook aan de volgende punten:

2. Toepassing van kleur

Sommige kleuren vloeken, terwijl andere kleuren naadloos aansluiten. Het draait ook om hoe fel de kleur is die in beeld wordt gebracht. Op een zonnige dag gebruik je een ander diafragma dan op een bewolkte dag. Hetzelfde geldt voor het feit of je binnen of buiten, overdag of 's nachts filmt. Licht speelt een belangrijke rol in de kwaliteit van het beeld. Hoe donkerder het is, hoe lastiger het vaak is scherp beeld te krijgen. Gelukkig zijn er speciale camera instellingen voor filmen met weinig licht. Je kunt eventueel ook kunstmatig licht toevoegen.

3. Het belang van compositie

Lenzen hebben een focus - een deel van het scherm is scherp en een gedeelte niet. Meestal wordt het onderscheid gemaakt tussen voorgrond en achtergrond. Hou je een interview met een persoon, zorg er dan voor dat in ieder geval het gezicht en de ogen van de spreker scherp zijn. De rest is van minder groot belang. Zorg ervoor dat je geen belangrijke zaken 'afknipt'. Zo ziet er bijvoorbeeld niet uit als je maar een half hoofd van een spreker in beeld brengt.

4. Het belang van geluid

Sommige mensen kijken video's zonder geluid, maar dat is voor lang niet iedereen het geval. Bij geluid moet je niet alleen denken aan de stem van de spreker, maar ook aan geluiden op de achtergrond (let op ruis) en bijvoorbeeld muziek. Zorg ervoor dat achtergrondgeluiden niet afleiden en dat de muziek de centrale boodschap niet overschaduwd. Om jezelf goed verstaanbaar te houden, dien je de microfoon zo dicht mogelijk bij de bron van de audio te houden.

5. De rol van licht

Halleluja! Heb jij het licht gezien? Overbelichting of een te donker beeld is alles behalve fraai. Toch komt het in veel video's voor. Is er niet genoeg daglicht (film je bijvoorbeeld in een ruimte met weinig ramen)? Voeg dan kunstlicht toe. Maar doe niet 'zomaar een dotje'. Het opzetten van de juiste lichtsituatie kan een tijdrovend taakje zijn, maar werpt altijd vruchten af.

6. Camerabewegingen

Filmen in hoge kwaliteit is stap één, maar je wint er de "oorlog" nog niet mee. Bij het maken van een goede video is het ook van groot belang. Als je veel schokkerige bewegingen maakt, komt dat de kwaliteit van de video niet ten goede, in tegendeel. Zorg voor stabiele beelden, bijvoorbeeld met een statief. Als er wel beweging is, zorg dat dit er natuurlijk uitziet. Je kunt natuurlijk 'spelen' met de bewegingen van een camera, bijvoorbeeld voor het aanbrengen van dynamiek.

7. De kracht van steady shot

In het verlengde van punt 6 bespreken we hier de steady shot (stabiel beeld - dus zonder trillingen). Als je op de camerabewegingen gaat letten, valt een minder ervaren filmer nog weleens door de mand. De bewegingen van de camera dienen het onderwerp meer diepte te geven. Ze mogen vooral niet afleiden. Een camera die teveel beweegt, kan tot onscherp beeld leiden. Ook is dit niet rustgevend voor de kijker: teveel schokkerig beeld is vervelend om naar te kijken.

8. Vergeet niet de video waterpas te maken

Het is misschien een inkoppertje, maar wel een punt dat zeker niet mag ontbreken in dit lijstje: zorg ervoor dat de video waterpas is. Niets is zo knullig als een scheve horizon. Stel de camera van tevoren goed in, zodat je niet over de scheef gaat. Ook die grap was een typisch inkoppertje.

9. Wijdde shots of close-up?

Soms komen er video's voorbij die te wijd zijn gedraaid. De focus had bijvoorbeeld op het gezicht of de handgebaren van een vertellende persoon moeten liggen. Kies je voor een wijdde shot, zorg er dan altijd voor dat de achtergrond iets bijdraagt aan de boodschap, kies anders voor een close-up (of wissel af). Vertel je bijvoorbeeld iets over een bedrijf? Dan is het alleen maar goed dat het kantoorgebouw op te achtergrond in beeld wordt gebracht.

10. De kijkrichting van personen

Dit is vooral belangrijk bij interviews of scripted dialoog (ingestudeerde dialoog). Zorg ervoor dat de persoon een natuurlijke verhouding heeft ten opzichte van de camera, anders komt het erg onnatuurlijk en gemaakt over. De juiste kijkhoek zorgt voor intimiteit, de verkeerde voor afstandelijkheid. Spreken twee mensen met elkaar? Zorg er voor dan het in elk shot duidelijk is dat ze zich tot elkaar richten. Bijvoorbeeld: één persoon kijkt naar links, de ander naar rechts.

11. Let op de inhoud

Het maken van een korte video is niet hetzelfde als het schrijven van een dikke roman of het regisseren van 2001: a Space Odyssey, maar het is wel van belang dat je video een rode draad heeft: een duidelijk begin, een middenstuk en een slot. Denk aan een warmmaker en call to action.

12. Wees niet bang 'dichtbij' te gaan

Er is niets mis met het ver inzoomen op je onderwerp. Als je bijvoorbeeld een product video maakt, is het alleen maar aan te raden dit ook van heel dichtbij in beeld te brengen. Dit zorgt voor intimiteit. Hoe intiemer de video, hoe groter de kans dat de kijker zich met de video identificeert.

13. Het oog wil ook wat

Wat je ook filmt, zorg ervoor dat je het aantrekkelijk in beeld brengt. Breng je mensen in beeld? Zorg ervoor dat ze netjes gekleed zijn en dat hun haren niet in de war zitten. Film je bijvoorbeeld een gebouw? Zorg ervoor dat je die overvolle kliko met vuilnis buiten beeld laat.

14. Niet vergeten: montage en nabewerking

Het lijkt misschien alsof we een open deur intrappen, maar het moet toch gezegd worden: na bewerkte beelden zijn in de regel van hogere kwaliteit dan 'ruwe' beelden, al is het maar omdat ze op elkaar zijn afgestemd, in elkaar overvloeien en de audiolagen er subtiel in zijn verwerkt. Voor het maken van een goede video is redigeren net zo belangrijk als voor het schrijven van een goede tekst. Schrap alles dat overbodig is en reduceer de boodschap tot de kern.

15. Voeg ook ondertiteling toe

Overweeg ook de toegevoegde waarde van ondertiteling. Ondertitels zijn er niet alleen fraai uit, ze hebben ook een praktische functie: zo spreekt de video de 'luie' kijker aan (die liever leest, dan luistert). Je kunt natuurlijk ook ondertiteling geven in een andere taal, zoals het Engels. Je vist in een veel grotere vijver: je video kan ook internationaal kijkers weten aan te trekken. Denk ook praktisch: sommige mensen zijn doof/slechthorend of kijken video zonder geluid.

Professionele video laten maken

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

De videogroeiformule

Ontdek in deze whitepaper de 10 stappen naar succesvolle videocampagnes

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92