Vijf belangrijke computer specs voor het bewerken van video

Een video bewerken? Daar heb je een geschikte computer voor nodig. Een IT'er met veel ervaring weet wel raad met de juiste "specs", of te wel: hardware specificaties, voor computer. Maar als je minder ervaring hebt met videobewerking is dit toch allemaal net wat lastiger te bepalen. Welke video specs ideaal zijn, verschilt per type video dat je gaat bewerken. In dit artikel bespreken we welke computer specs bij videobewerking centraal staan.

Wat is de beste computer voor het bewerken van video?

De beste computer voor videobewerking? Dat is een computer met voldoende geheugen, met een uitstekende processor, met uitstekende geluidskwaliteit, met een goede grafische kaart en natuurlijk voldoende opslag. Elk van deze elementen zal ik hieronder nog eens bespreken.

Welke computer past bij mij?

Welke computer bij jou past, hangt af van hoe vaak je video's bewerkt, hoe lang de video's zijn (hoe groot de bestanden), hoe uitvoerig je de video's wilt bewerken en welke programma's je hiervoor inschakelt. Natuurlijk vertellen we je niet meteen voor de duurst mogelijke computer te kiezen, zeker niet als het bewerken hobbymatig is. Hoe ingewikkelder het monteren, hoe groter de bestanden en hoe beter de processor en groter het geheugen moet zijn.

Mac of Windows?

Waar kies je voor: een desktop van Windows of Mac? Het zal je niet verbazen dat hierover de meningen verschillen. Weet jij al wat jouw voorkeur is? Over het algemeen kun je stellen dat Windows goedkoper is (en van degelijke kwaliteit). Mac daarentegen, is weer specifiek als "design" computer ingericht, waarbij de creatieve uitstraling een centrale rol speelt. We bespreken in het kort de grootste verschillen.

De meeste Pc's gebruiken Windows, Macs gebruiken OS X

  • Hoe zit het met de virusgevoeligheid?

Het OS X van Mac is net iets beter bestendigd tegen virussen dan Windows. Ben je vaak bezig op websites of met data die virusgevoelig is, dan kan je het beste voor een Mac kiezen.

  • Hoe zit het met de veelzijdigheid?

De Windows PC is over het algemeen wat veelzijdiger dan de Mac. Je kunt een PC voor van alles en nog wat gebruiken, terwijl een Mac toch het interessantst blijft voor het grafisch vormgeven.

  • En de prijs?

Pc's zijn niet aan één fabrikant gebonden, de Mac wel. Het gevolg is dat de gemiddelde Mac net wat duurder is. De prijzen tussen een goede PC en Mac zullen elkaar niet zo heel veel ontlopen.

Leer monteren als een pro

In de gratis e-book cursus Perfecte video's monteren ontdek je hoe je zelf supersnel de beste video's bewerkt. Ideaal voor ondernemers, marketeers en studenten.

De beste computer specs voor 4K editing

De specs om op te letten, zijn de volgende:

  • De processor
  • Het geheugen
  • De opslag
  • De grafische kaart
  • En het geluid.

Waar moet de processor aan voldoen?

Video's vandaag de dag hebben een resolutie van minstens 1920x1080 pixels. De kwaliteit van de beelden is er flink op vooruitgegaan, maar de druk op de processor is door de grotere bestanden ook flink toegenomen. Bij de kwaliteit van de processor moet je toch al snel denken aan minimaal Intel Core i7 of AMD Ryzen.

Waar moet het geheugen aan voldoen?

Voor offline editen wordt al snel uitgegaan van 16 Gigabyte RAM geheugen, terwijl je bij online editen maar liefst 32 Gigabyte nodig hebt. Programma's als Adobe Photoshop of Adobe After Effects hebben een grote impact op je RAM werkgeheugen. Dus zorg altijd voor genoeg marge om te verminderen dat je computer traag wordt. Je kunt de druk op het geheugen voor een gedeelte wegnemen door een zogenaamde Blackmagic Design's DeckLink 4K Extreme, een RED ROCKET Card of een Matrox's Mojito 4K kaart te gebruiken.

Waar moet de opslag aan voldoen?

Als je je bezig houdt met offline editen heb je al snel een 7200 rpm hard drive of SSD voor media nodig. Voor online editen geldt min of meer hetzelfde. Een SSD kaart is ideaal voor het gebruik van videobewerking omdat ze een optimale snelheid hebben. De opslag is afhankelijk van hoeveel filmmateriaal je hebt. Hoe meer uur film, hoe meer opslag je nodig hebt. Als je je media- en projectbestanden apart opslaat van je operationeel systeem, zul je zien dat de werkkwaliteit verbetert. Wil je er meer over weten, raadpleeg Videomaker.com.

Waar moet de grafische kaart aan voldoen?

Maak gebruik van een GPU als je niet over krachtige CPU beschikt. De GPU geeft video's en afbeeldingen in hoge kwaliteit weer. Het is altijd aan te raden een GPU-kaart op je computer te hebben zitten. Tijdens het bewerken van video's zullen je prestaties bevorderen. Je kunt een GPU aanschaffen van onder meer AMD en NVIDEA. Een goed moederboard beschikt over in ieder geval 3 of 4 PCIe x16 ports, die stuk voor stuk op topsnelheid kunnen functioneren bij het bewerken van video. De beste kwaliteit vind je van GIGABYTE, ASUS en Supermicro. Toevoegingen zijn bij laptops meestal niet mogelijk.

Waar moet het geluid aan voldoen?

Als je echt hoogwaardige kwaliteit geluid wil hebben, dan kun je het beste kiezen voor een externe geluidskaart. Hier betaal je gemiddeld 100 euro voor. Deze geven vaak loepzuiver geluid en filteren overbodig geluid dat afkomstig is van de moederboard. Het is aan jou of je dit wil.

Met welke randzaken moet je rekening houden?

Er zijn verschillende randzaken om rekening mee te houden als je video's van hoge kwaliteit wil bewerken. Die randzaken zijn onder meer de grootte van het scherm en de resolutie van het scherm. Als je in 4K wil bewerken, kun je ook maar beter voor een beeldscherm kiezen dat 4K beeldkwaliteit heeft. Een tweede monitor erbij? Dat is handig voor kleurencorrectie.

Wat voor kosten moet je maken?

Welke kosten je moet maken is afhankelijk van wat je al hebt? Ben je tevreden met wat je nu hebt of wil je uitbreiden? Schaf je een geheel nieuwe computer aan? Of kies je voor nieuwe elementen?

Cursus Videomontage voor beginners volgen

Beter worden in het monteren van video? Kies dan voor onze cursus Videomontage voor Beginners. Aan de hand van een nuttig e-boek en verschillende praktische oefeningen leer je alle basics!

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

De videogroeiformule

Ontdek in deze whitepaper de 10 stappen naar succesvolle videocampagnes

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92