Video bewerken als een pro
Download ons gratis e-book over video bewerken en maak in een handomdraai de mooiste video's

Video bewerken? Zo doe je het gemakkelijk zelf!

Wat is videobewerking precies?

In de meest letterlijke zin van het woord is videobewerking het bewerken van je video's aan de hand van een videobewerkingsprogramma.

Het meest voorkomend zijn knippen, plakken en splitsen van clips. Het splitsen van een video houdt in dat je een video in twee of meer stukjes verdeelt. Verder staan begrippen als audiobewerking, thema en overgangen centraal.

Inhoudsopgave

Programma's voor videobewerking

Er zijn talloze videobewerkingsprogramma's op de markt, sommigen zijn online, anderen offline. Voor sommigen moet je betalen, voor anderen weer niet. Sommige programma's zijn beschikbaar als app op mobiele apparaten, terwijl andere programma's als software voor de PC worden gebruikt.

• Cursus video editing

Cursus Video Bewerken

In de cursus video bewerken (gratis e-book) ontdek je hoe je zelf supersnel de beste video’s edit. Download nu de ideale video editing startersgids.

Wat heb je nodig voor videobewerking?

• Slechts een paar zaken eigenlijk, namelijk:
  • Een camera (videocamera, camera op mobile of bijvoorbeeld een webcam).
  • Een programma voor videobewerking.
  • Een telefoon, Mac of Pc om op te kunnen bewerken.

Het belang van een goede computer

Indien je gebruik maakt van een ingewikkelder programma voor videobewerking met vele opties en extensies is het belangrijk dat je een goede computer hebt met een snelle en grote (externe) schijf. Zorg ook voor een krachtige processor en een groot geheugen.

Stappenplan voor video bewerken

Waar moet je precies op letten als je een video opneemt en later gaat bewerken? Stel jezelf de volgende vragen:

• Wat voor video bewerk ik? Is het een gamevideo, een tutorial, een educatieve video of een humoristische video? Het type video bepaalt hoe lang een video ongeveer moet zijn en wat voor effecten, achtergrondgeluiden en overgangen je kunt gebruiken.
  • Voor werk platform bewerk ik? Video's op sociale media zijn over het algemeen korter dan video's voor bijvoorbeeld YouTube.
  • Wat dient de beeldvolgorde te zijn? Staan alle clips op je rijtje? Zit er logica in de opbouw?
  • Ben je bondig genoeg? Er is niets zo slaapverwekkend als een video die continue om de kern heen draait en maar niet ter zake wil komen. Schrap dus alle overbodige clips.
  • Is de audio goed afgestemd? Achtergrondlawaai kan erg hinderlijk zijn. Gelukkig kan je dit filteren. Soms geven achtergrondgeluiden je film juist een authentieke sfeer. In dat geval kan je ze het beste bewaren. Als je muziek toevoegt, let er dan op dat de muziek bij de beelden past. Het is ideaal als de beelden en de muziek samenvallen.

Wat is een montagetijdlijn?

Een tijdlijn is een grafische weergave van het filmproject. De losse audio- en videoclips zijn gerangschikt op de tijdlijn aan de hand van gestapelde tracks (een soort opeenstapeling van blokjes). Als je de video afspeelt, worden deze tracks (blokjes) achter elkaar afgespeeld. Een tijdlijn kan uit meerdere lagen bestaan: bijvoorbeeld een laag voor audio en een laag voor video.

Bewerken op de tijdlijn

De onderdelen van de video en de wijze waarop ze in tijd tot elkaar verhouden wordt weergegeven met de tijdliniaal. Je kunt afzonderlijke clips bijvoegen, verwijderen of bijsnijden (een gedeelte van een clip bewaren, terwijl je een ander gedeelte weghaalt). Je kunt losse clips met een ruwe overgang laten overvloeien met behulp van kunstmatige overgangen.

Wat houdt meerdere audiosporen in?

Audiosporen zijn lagen geluid die op de achtergrond van de video worden afgespeeld. Je kunt audiosporen zijn als de verschillende instrumenten van een orkest: de ene laag is bijvoorbeeld een cello, terwijl de andere een trom is. Soms speelt alleen de cello, soms speelt alleen de trom en soms spelen ze allebei tegelijk. Zorg ervoor dat de audiosporen aansluiten.

Verschil tussen videobewerkingsapp en videobewerkingssoftware

Een videobewerkingsapp gebruik je op een mobiel apparaat. Videobewerkingssoftware gebruik je voor PC. Apps brengen een aantal voor- en nadelen met zich mee ten opzichte van software.

Voordelen van videobewerkingsapps

• De mechanieken van een app zijn vaak binnen enkele minuten eigen te maken.
  • Je video's en foto's bewerk je rechtstreeks vanaf je smartphone: je hoeft ze niet eerst over te zetten op een computer, wat je een hoop tijd scheelt.
  • Je kunt je telefoon overal mee naartoe nemen en dus ook je video's bewerken in bus, trein, café of bij een vriend of vriendin.
  • Nadat je klaar bent met bewerken via een app, kan je je video vaak direct delen via sociale media.
  • Videobewerkingsapps geven je vaak een lijst met rechtenvrije muziek om te gebruiken voor je video's.

De nadelen van videobewerkingsapps

• Een app heeft vrijwel altijd minder opties beschikbaar dan computersoftware.
  • Je kunt meestal slechts 1 videospoor tegelijkertijd bewerken.
  • Je format- en resolutie-opties zijn bewerkt.
  • Langere video's maken met behulp van een app is vaak onbegonnen werk.
  • Vele gratis apps werken met watermerken en opties die alleen beschikbaar zijn als je een premium account aanschaft.

Hoe voeg je audio aan je video toe?

Dit is afhankelijk van de app of het programma dat je voor videobewerking gebruikt. Een aantal apps en programma's beschikt over een eigen database van rechtenvrije muziek. Het is ook mogelijk muziek aan je filmpje toe te voegen via externe kanalen. Let er wel op dat de meeste nummers op bijvoorbeeld YouTube door auteursrecht beschermd worden. Dit heeft gevolgen voor jouw video indien je die openbaar maakt: die kan gemute of zelfs verwijderd worden.

Hoe verander je het video-format of de video-gegevens?

Hier zijn ook weer allerlei trucjes voor.

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen je video kleiner te maken. Dit heet comprimeren. Met behulp van comprimeren zorg je ervoor dat je video minder geheugen in beslag neemt.

Je kan je video ook converteren. Met converteren wordt het omzetten van het ene bestandstype naar het andere bedoeld. Niet alle bestandstypen worden namelijk door alle apparaten en websites ondersteund. Eén van de meest universele bestandstypen is Mp4. Er zijn verschillende methoden te vinden om filmpjes om te zetten naar Mp4.

Videobewerkingsapps

Er zijn talloze apps op de markt waarmee je heel gemakkelijk (en vaak gratis) video's kunt bewerken. Indien je meer wilt weten over hoe je een filmpje van losse foto's maakt, dan bestaan hier voor de meeste apps goede handleidingen voor. Welke app kan je gebruiken om video's te bewerken? Dit zijn er een heleboel. Hieronder staan een aantal goede opties op een rijtje:

De app InShot

InShot is een afkorting van InstaShot. De app is nauw verbonden met social media-applicatie Instagram. Het is een gratis programma, al is er ook een premium betaalde versie, namelijk: InShot Pro.

Bewerken met KineMaster

KineMaster is erg divers en levert beelden van hoge kwaliteit. Je kunt een premium account aanschaffen met opties die voor de gratis versie niet beschikbaar zijn. Populair bij influencers en bedrijven.

Videobewerking met Movavi Clips

Deze app is speciaal voor Android gebruikers. Je kunt rechtenvrije muziek toevoegen en delen via sociale media.

Bewerken met Quik

Deze app doet zelf het leeuwendeel van het werk door aan de hand van de clips en thema's die jij selecteert zelf binnen enkele minuten een volledig verzorgde video te genereren.

Videobewerking met ALIVE - Movie Maker

Deze app is erg populair bij TikTok-gebruikers.

Video's bewerken met programma's voor PC

Ook met programma's voor de PC kan je uitstekend uit de voeten. Hieronder staan een aantal opties voor je:

• OpenShot: voor Windows (7, 8 en 10+), Linux en iOS 10.9+.
  • Davinci Resolve: voor Mac, Windows en Linux.
  • Lightworks: Linux, Mac en Windows.
  • Betaald programma Adobe Premiere Pro: voor Mac en Windows.

Klaar met videobewerking: wat nu?

Simpel: uploaden maar! Je kan je video uploaden via YouTube of Vimeo. Sociale media als Facebook en Instagram zijn goede alternatieven. Indien je je video voor jezelf wil houden, maar hem compact wil opslaan en op meerdere apparaten wil kunnen afspelen, kan je hem bijvoorbeeld branden op een CD, een DVD, of op een Blu-ray.

Een professionele film van Pro Motion Film

Zoek je een betaalbaar en professioneel alternatief voor een hobbyproject? Sommige zaken in het leven zijn zo bijzonder of uniek - denk bijvoorbeeld aan een trouwdag - dat ze alleen de beste kwaliteit video verdienen. Pro Motion Film levert je die kwaliteit en méér. Onze experts hebben samen decennia aan ervaring op het gebied van film, video-opname en - bewerking. Ze werken graag met jou samen bij het laten maken van jouw (bedrijfs)film.

De uiterst voordelige doe-het-zelfoptie

Je kan je filmpje uitbesteden, maar je kan het ook zelf maken. Op zoek naar de juiste know how? Videoproductiebedrijf Pro Motion Film biedt je het. Aan de hand van het e-book Perfecte video's monteren maak jij straks je eigen video's.

• Cursus video editing

Cursus Video Bewerken

In de cursus video bewerken (gratis e-book) ontdek je hoe je zelf supersnel de beste video’s edit. Download nu de ideale video editing startersgids.

Digitale bewerking online uitgelegd

Videobewerking kan lastig zijn. Vaak krijg je met een hoop verschillende programma en vele opties binnen zo'n programma te maken. Om chocola te kunnen maken van de extensies kan je deze filmpjes er nog eens op na kijken. Ze zijn gemaakt door ervaringsdeskundigen op het gebied:

TubeTotaal laat je de basistechnieken zijn:

Online Video Marketing Academy laat je zien hoe je een YouTube video kunt bewerken:

Tips van een enthousiaste jongeman: