Vloggen met telefoon

Waarschijnlijk heb je, net zoals de meeste mensen, je smartphone altijd bij je. Je controleert de hele dag door e-mails, je leest en post tweets, je plaatst social media updates en je leest het laatste nieuws. Het is moeilijk geworden om niet tot op zekere hoogte verslaafd te zijn aan je telefoon. Je smartphone leent zich natuurlijk goed voor het maken van video's en foto's, maar heb je er wel eens aan gedacht om je smartphone te gebruiken om een vlog te maken? Je telefoon is waarschijnlijk in staat om HD-video's van hoge kwaliteit op te nemen. Uitstekend geschikt natuurlijk om leuke privé momenten vast te leggen, maar ook prima om mee te vloggen.

Steeds meer mensen gebruiken hun smartphone om hoogwaardige video content te maken die geüpload kan worden op YouTube en gedeeld kan worden op social media. Het is een betaalbare mogelijkheid om snel en laagdrempelig video's te schieten, waar je ook bent. Lees voordat je begint wel even deze handleiding met tips voor het vloggen met je telefoon door, zodat je meteen voortvarend aan de slag kan.

Waarom vloggen met je telefoon een goed idee is

Leuk dat het kán, maar waarom zou ik vlogs gaan maken met mijn smartphone? Als je regelmatig video's op YouTube bekijkt, is de kans groot dat je een niet-gescript en uniek videoformat bent tegengekomen dat sommige van je favoriete YouTubers gebruiken: vloggen. Vloggen is eigenlijk bloggen, maar dan niet in de vorm van tekst, maar in de vorm van een video. En het starten met vloggen kan wel eens een goed idee zijn. Misschien wil je namelijk geld verdienen met je video's of wil je geld gaan verdienen met advertenties die bij jouw video's getoond worden. Maar ook als je gewoon op een informele manier je vrienden en familie op de hoogte wilt houden van je leven is vloggen een goed idee. Wat de reden ook is, het goede nieuws is dat je niet allerlei dure apparatuur nodig hebt om te kunnen starten. Met je smartphone, al dan niet met selfiestick, ben jij klaar om te beginnen met vloggen.

Deel 1 - Vooraf: Bepaal wat jouw vlog speciaal maakt

Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat er nogal wat vlogs te vinden zijn op YouTube. Dus om op te vallen moet je iets creëren dat volledig uniek is en helemaal past bij wat jij goed kan of waar jij veel van weet. Maak eens een lijst van jouw hobby's en interesses en kijk vervolgens wat er momenteel trending is op YouTube. Dit geeft je een beeld bij welk onderwerp je kan kiezen om iets te creëren dat zowel authentiek als uniek is en waarvan je weet dat het potentieel een breed publiek kan bereiken.

Er zijn natuurlijk eindeloos veel soorten vlogs te bedenken, maar grofweg zijn er drie populaire vlogsoorten te onderscheiden:

Informatieve vlogs: Ook wel 'head vlogs' genoemd. Een persoon verteld op camera over een onderwerp met het doel te informeren.

Vlog: Wat is Dutch Cuisine en waarom is het belangrijk?:

Demonstratie vlogs: Die ken je wel van de bekende how-to video's. "Hoe maak ik…" of "Hoe doe ik…". Je vertelt op video hoe iets werkt, of hoe je een bepaald product moet gebruiken. Ook unboxing video's, waarbij een product op camera wordt uitgepakt, of tutorials van een product vallen onder deze categorie.

Hoe maak ik een hartbloemstuk & Veel ondergronden in de aanbieding | Vlog #23 | Carlein Tukkers:

Reality vlogs: Deze vlogs zijn veel minder 'gestaged' en vinden in real life plaats. Een reisvlog bijvoorbeeld of simpelweg een vlog waarin iemand zijn volgers op de hoogte houdt van ontwikkelingen.

SLAPEN in een OUD KLOOSTER | Reisvlog Chelsey #6:

Schrijf, voordat je begint, een script uit. Je hoeft het niet uit je hoofd te leren, maar zorg dat je op hoofdlijnen weet wat je in welk onderdeel van de video wilt overbrengen. Denk er daarnaast over na op welk platform je jouw video wilt uploaden. YouTube ligt natuurlijk het meest voor de hand, maar er zijn alternatieven zoals Vimeo. Daarnaast kun je er alvast over nadenken hoe je gaat zorgen dat jouw video straks ook veel bekeken wordt: waar ga je de video pluggen en zijn er plekken waarop je de video kan embedden, zoals op je eigen website?

Wanneer je zeker wilt weten dat je maximaal voorbereid bent voor het maken van een succesvolle vlog, dan helpt onze cursus filmen met je telefoon je goed op weg!

Deel 2 - tijdens- en na het filmen: Zorg dat je video van hoge kwaliteit is

Jouw smartphone is waarschijnlijk wel in staat om video's van hoge kwaliteit te filmen. Maar dan hebben we het simpelweg over de resolutie van de video. Om het meeste uit je telefoon te halen bij het maken van je vlog zijn er een aantal zaken die je in gedachten moet houden:

Film in vliegtuigstand: Het leidt natuurlijk enorm af als er tijdens het filmen belletjes, appjes of breaking news items je beeld- en je aandacht verstoren

Film jezelf in landscape modus: Van nature filmen mensen zichzelf vaak in de staande modus (portrait modus). Het nadeel daarvan is echter dat je op een groter scherm later zwarte balken aan de zijkant ziet, omdat de video uiteindelijk vaak in landscape wordt getoond. Dat wil je eigenlijk voorkomen en daarom is het handig om in landscape, dus liggend, te filmen.

Doe eerst een test: Film jezelf kort, bijvoorbeeld zo'n 10 seconden, om te checken of alles erop komt te staan zoals je wilt. Het zou toch zonde zijn als je jezelf minuten lang hebt gefilmd en alles perfect deed, om er vervolgens achter te komen dat je het shot helemaal niet mooi vindt en alles weer opnieuw kan doen.

Pas de regel van derden toe: De regel van derden is een compositie richtlijn die veel voor fotografie wordt toegepast. Je deelt een afbeelding op in drieën, zowel horizontaal als verticaal. Je deelt zo het beeld in drie verticale delen, en plaatst vervolgens nog eens twee horizontale lijnen (voorbeeld), waardoor je 9 vakjes krijgt. Elementen die de aandacht verdienen plaats je vervolgens op een snijvlak van de lijntjes. Dat kan heel belangrijk zijn wanneer je bijvoorbeeld een product wilt laten zien.

Edit de video op je telefoon: Je kan professionele computerprogramma's zoals Adobe Premiere gebruiken, maar er zijn genoeg apps beschikbaar waarmee je goed je vlog kan editten. Als je een iPhone hebt, is iMovie bijvoorbeeld prima geschikt. Onze cursus videomontage kan je helpen om dankzij videobewerking je video nóg beter te maken.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

De videogroeiformule

Ontdek in deze whitepaper de 10 stappen naar succesvolle videocampagnes

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92