Waarom elke ondernemer zelf video’s moet maken

Video's maken als ondernemer: misschien ben je er al mee bezig, misschien heb je het al eens overwogen, maar ben je er nog niet aan toe gekomen. Ben je wat huiverig? Geen paniek: in dit artikel proberen we je niet alleen te overtuigen van de kracht van video, we zullen je ook laten zien hoe je video's van kwaliteit kunt produceren en deze in de praktijk kunt gebruiken.

Hoe word je online goed zichtbaar?

Online zichtbaarheid vandaag de dag is belangrijker dan ooit. Het internet is overal en wordt overal bij betrokken. Bedrijven die nog geen website hebben, 'sterven' een vroege 'dood'. Iedereen is online actief: consument én producent. Dat betekent dat de concurrentie groot is. De noodzaak écht op te vallen en iets unieks te maken is er. Wie online goed zichtbaar wil zijn, moet niet alleen weten wat de eigen talenten zijn, maar ook hoe de doelgroep bereikt kan worden.

Up-to-date blijven

Online zichtbaar zijn is een blijvend proces. De concurrentie zit niet stil, dus mag jij dat ook niet doen. De wensen en behoeften van je (potentiële) klanten blijven veranderen. Op het internet is altijd alles mogelijk - het is een 'stad' die nooit slaapt. Stilzitten zit er niet bij: volg de laatste online trends zodat je de juiste aanpassingen kunt doen om online goed zichtbaar te blijven.

Video op effectieve wijze inzetten

Online zichtbaarheid hangt voor een groot gedeelte samen met vindbaar zijn in resultaten van zoekmachines (met name Google, maar ook YouTube). Ook dient je naam op sociale media voorbij te komen en op te duiken in zoekresultaten. Om je online zichtbaarheid te vergroten, kun je het beste meerdere video's inzetten. Om jezelf goed zichtbaar te maken, hebben we deze tips:

Zoekwoorden zijn van levensbelang

Heb je een goed beeld van de zoekwoorden die mensen gebruiken om een product of dienst te vinden? Dan kun je hierop anticiperen om je online vindbaarheid te vergroten. Zet onder meer tools als Ubersuggest en Google Keyword Tool in om te achterhalen welk zoekwoord je moet hebben. Het zoekwoord in kwestie dien je in de titel, tags en omschrijving van je video's te verwerken. Zo worden ze door de zoekmachines opgepikt. Zoekwoorden in kwestie moet je ook in links verwerken.

Zoekmachine optimalisatie
Online zichtbaarheid verbeteren

Deel met regelmaat video's

Worden er elke dag video's geüpload, dan zal een zoekmachine jouw webpagina als stukken belangrijker beschouwen dan een pagina waarop maar eens in de zoveel tijd iets gebeurt. Zoekmachines geven daarnaast de voorkeur aan nieuwe content. Je website wordt dan als relevant beschouwd.

Onderwerpen clusteren

De zoektermen die mensen in zoekmachines opgeven, zijn altijd hun eigen woorden. Vaak liggen onderwerpen dichtbij elkaar. Als je video's produceert over meerdere artikelen die dicht bij elkaar liggen - bijvoorbeeld verschillende stukken tuingereedschap in plaats van alleen een grasmaaier (om maar iets te noemen), - zal je eerder in de zoekresultaten naar boven komen.

Onderwerpen kiezen
Maak video's over dezelfde topics

Video en overzicht

Onthoud: online zichtbaarheid is mooi, maar het is niet meer dan een middel tot een (hoger) doel. Je uiteindelijke doel is meer omzet genereren. Online adverteren in de vorm van video zal je (als je het goed aanpakt) helpen die omzet te vergroten. Het fijne is dat je online goed kunt bijhouden welk rendement elke afzonderlijke geïnvesteerde advertentie-euro heeft. Ook is het aan de hand van tools mogelijk bij te houden hoeveel mensen je video gezien en gedeeld hebben. Het is ook mogelijk in beeld te brengen hoeveel mensen geconverteerd zijn en hoeveel verkopen er zijn verricht op basis van je video. Kortom: álles is in beeld te krijgen.

De kracht van sociale media

Sociale media zijn platforms waarop video's bij uitstek tot hun recht komen. Berichten van je bedrijf kun je het beste in videovorm publiceren. Waarom? Video's zijn kort, maar krachtig. Bovendien zullen (potentiële) klanten veel eerder geneigd zijn een video te bekijken dan een tekst te lezen. Video spreekt ook veel meer tot de verbeelding dan een droog lapje tekst.

Jezelf "in de picture" spelen via video

Hoe je jezelf ook aan de wereld presenteert, met video ben je altijd beter af dan zonder. Video's zijn een verrijking voor bedrijfswebsites, zowel op de homepagina als op specifieke productpagina's. Je kunt alle kanten op met video: maak een bedrijfsvideo, een product explainer, of kondig een actie aan - het kan allemaal. Bewegend beeld valt bij bezoekers in de smaak. Video's bij e-mail marketing kunnen geïnteresseerden over de streep trekken.

Wanneer online video inzetten?

Online video wordt steeds populairder, bij alle leeftijdsgroepen. Het fijne van video is dat ze toegankelijk zijn. Je kunt je in video richten tot bestaande klanten, zelfs tot iemand in het bijzonder, tot leden, maar ook tot potentiële klanten die je wilt overtuigen je product te kopen of van je diensten gebruik te maken. Mobiel gebruik is de afgelopen jaren alleen maar groter geworden: alles verloopt digitaal. De nadruk hierbij is steeds minder op tekst en meer op video.

Video verbindt

Video laat een veel sterkere, persoonlijkere indruk achter dan beeld. Video zorgt voor sfeer en een "feel good" sensatie. Dat heb jij - als maker en/of opdrachtgever van de video - in eigen hand. Bovendien is de concurrentie ook volop bezig met video. Achterblijven is geen optie.

Waarom videomarketing zo populair is

De populariteit van video marketing laat zich raden: video's spreken tot de verbeelding. Volgens onderzoek van Forbes worden video's liefst 12 keer zoveel gedeeld dan links en tekst bij elkaar opgesteld. Hierboven hebben we eigenlijk al opgenoemd waarom video mateloos populair is: het verduidelijkt, het spreekt tot de verbeelding en video is vrij toegankelijk.

Type video's die je kunt maken als ondernemer

Als ondernemer kun je heel wat richtingen op met video, bijvoorbeeld:

 • In (kortere) project vlogs laat je zien wat actueel is binnen de organisatie - waar ben je nu mee bezig?
 • In tip video's geef je de kijker advies over hoe ze zelf iets kunnen doen (bijvoorbeeld video's maken)
 • Productvideo's laten zien hoe een product in elkaar zit en wat het te bieden heeft
 • Klant cases laten zien hoe klanten de samenwerking hebben ervaren en waarom samenwerken met je bedrijf valt aan te raden - zo trek je nieuwe klanten over de streep
 • Interviews met experts geven je website verdiepende waarde. Je laat zien dat je weet waarover je spreekt, dat je kennis van zaken hebt en over een professioneel netwerk beschikt.

Een YouTube kanaal maken met video's

Wil je kijkers écht bereiken met video? Dan moet je YouTube inzetten: met afstand de aller populairste videowebsite ter wereld. Op YouTube kunnen mensen alles vinden waarnaar ze op zoek zijn, dus ook jouw bedrijf en diensten. Begin een kanaal, stel jezelf voor en deel wat je te bieden hebt. Deel hier ook productvideo's en klant testimonials. Of beantwoord vragen van kijkers.

YouTube kanaal maken

Tips voor de sterkst mogelijke YouTube video's

Je YouTube zo sterk mogelijk maken doe je zo:

 • Met een pakkend intro
 • Met een persoonlijke huisstijl (zowel in de videoformats als op je kanaalpagina, denk aan je bedrijfslogo)
 • Voeg call to actions toe
 • Zorg voor video's van hoge kwaliteit (maar maak ze niet te lang)
 • Zet de bekende SEO trucs in en stel deze specifiek af op YouTube als zoekmachine
 • Maak afspeellijsten: zo nodig je kijkers uit ook op een volgende interessante video te klikken.

Place your bets wisely

Het internet is groot, erg groot. Ons advies: richt je volledig op één kanaal, bijvoorbeeld YouTube. Dat is beter dan op verschillende media hier en daar wat plaatsen. Als je kanaal op YouTube eenmaal van de grond is en goed loopt, kun je ook uitbreiden naar bijvoorbeeld Facebook of Twitter. Wat je ook doet, zorg dat je kwaliteit levert. Meestal betekent dat: klein beginnen.

Of… Met smartphone leren filmen

Zelf leren filmen met smartphone? Dat kan natuurlijk ook. Kies voor de cursus Leren filmen met Smartphone van Pro Motion Film, onderdeel van onze complete serie e-books met startersgidsen over videocreatie. Dankzij de e-books heb je alle benodigde informatie tot je beschikking om een echte film pro te worden met je smartphone. Ook toegevoegd zijn tal van praktische oefeningen. Spelenderwijs leer je alle film- en editing trucs ontdekken en bemeesteren.

Video laten maken

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

 • Filmen met je smartphone

 • Perfecte video's monteren

 • IJzersterke scripts schrijven

 • Onweerstaanbare productvideo's maken

 • Geld verdienen met YouTube

 • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

De videogroeiformule - voor ambitieuze bedrijven

Laat je bedrijf sneller groeien met video. Claim nu de gratis whitepaper en ontdek hoe je video voor je laat werken.