Waarom videomarketing juist nu cruciaal is

Dit artikel verscheen eerder als gastblog op Emerce.

Contentmarketing is een beproefde en effectieve manier om een merk op te bouwen en om belangrijke doelgroepen te bereiken. Ook voor SEO prestaties is goed bedreven contentmarketing noodzakelijk. En omdat online video steeds meer een dominante plek inneemt is het inmiddels een onmisbaar onderdeel van een goede (content)marketingstrategie.

Elk bedrijf moet immers een gedegen en complete marketingstrategie hebben en hoewel videomarketing zeker geen nieuwe vorm van contentmarketing is, neemt het belang ervan steeds verder toe. Maar hoe komt het dat een trend die al zo lang geleden is ingezet nu ineens zo in een stroomversnelling komt? Waarom is videomarketing juist nu cruciaal?

Waarom de meeste marketeers video gebruiken

Je hebt waarschijnlijk vandaag alleen al één of meerdere online video's gekeken, en aan het eind van de week tellen de video's die je kijkt op tot 20, 40 of meer. Geen zorgen, je bent niet de enige. Heb je video nog niet structureel onderdeel van je marketingstrategie gemaakt? Dan behoor je tot een minderheid. Maar liefst 86% van de bedrijven gebruikt video als een marketingtool en 93% van de marketeers noemt video een belangrijk onderdeel van de marketingstrategie (bron: Wyzowl).

En dat is niet zo gek. Want een groot deel van de doelgroepen is constant online en kijkt online video. Elke minuut wordt voor 300 uur aan video geüpload op YouTube. Bedenk je dat dit dus per dag een behoorlijk mensenleven aan video is. Elke maand opnieuw, dag in, dag uit wordt er nieuwe video content geproduceerd en online geplaatst op het grootste videoplatform.

Al deze videocontent heeft er voor gezorgd dat YouTube niet meer alleen het bekendste en grootste online videoplatform is, maar na Google ook de meest gebruikte zoekmachine. Als klap op de vuurpijl integreren YouTube en Google meer en meer, wat een enorme katalysator voor je bereik kan betekenen, als je het goed aanpakt tenminste.

Gratis video marketing consult aanvragen?

Wij vertellen je graag wat er voor jouw bedrijf allemaal mogelijk is.

Hoe video je SEO prestaties een boost geeft

Al die uren video die doorlopend door zoveel mensen online bekeken wordt, hebben ervoor gezorgd dat Google geuploade videocontent een steeds prominentere plek in de zoekresultaten heeft gegeven. Van het toevoegen van de 'Video's-knop', waarmee je specifiek naar video's kan zoeken, tot Artificial Intelligence (AI)-gedreven Key Moments: Google lijkt, waar relevant, video steeds vaker bóven tekstuele resultaten te plaatsen.

Key Moments zijn hierin een belangrijke ontwikkeling. De makers van video's kunnen op YouTube hoofdstukken aanmaken, die direct terug te zien zijn in de video.

Pro tip: maak gebruik van de timestamp feature op YouTube. Daarmee kun je linken naar een bepaald tijdstip in de video. Het is vergelijkbaar met een zogenaamde 'jump link' zoals met een inhoudsopgave, boven een lang Wikipedia artikel. Je klikt op de link en je wordt direct gebracht bij de sectie die relevant voor jou is.

Hoe maak je een timestamp? Je formatteert de link als volgt: mm:ss, waarbij de m staat voor minuten en de s, secondes. Kind kan de was doen. Na de timestamp, plaats je een tekstfragment, een paar woorden tot een zin, die samenvat wat er te zien is/verteld wordt in dat fragment. Begrijp goed, zoekmachines zijn nog steeds 'blind' als het ware, en kunnen alle menselijke hulp gebruiken om de inhoud en met name de opbouw van videocontent te begrijpen. Door gebruik te maken van een timestamps inhoudsopgave, kun je de videocontent als het ware 'voor-verteren' voor de zoekmachines.

Het goede voorbeeld zoals zo vaak wordt gegeven door Pat Flynn, een Amerikaanse content marketeer die altijd zijn 'A-game' naar voren brengt.

De timestamps maakt hij als volgt:

Ook het SEO kanaal van , een van de meest toonaangevende SEO tools, heeft de smaak van Key Moments te pakken.

Bron: YouTube.com (Zelfgemaakte screenshot)

Is het optimaliseren voor Key Moments alleen voor Engelstalige digitale marketing wereld? Nee zeker niet, hieronder een voorbeeld van een Nederlands bitcoin kanaal:

Bron: YouTube.com (Zelfgemaakte screenshot)

Dit maakt het voor kijkers nog makkelijker om direct naar de meest relevante onderdelen van de video te kijken en niet-interessante stukken over te slaan. Google heeft deze Key Moments ook geïntegreerd in de zoekresultaten. Wil je weten hoe je een appeltaart bakt, maar dan vooral hoe je een goede bodem maakt? Dan sla je het schillen van de appels en het voorverwarmen van de oven dus gewoon over, zonder Google te hoeven verlaten.


Bron: Google.nl (Zelfgemaakte screenshot)

En daar stopt het niet. YouTube gebruikt een AI algoritme om gesproken tekst om te zetten in data, om zo zelf hoofdstukken aan een video te kunnen toevoegen, zelfs als de maker dat nooit gedaan heeft. Het algoritme is nog lerende en wordt nog niet overal gebruikt, maar er verschijnen meer en meer video's met deze nieuwe functionaliteit. Ook voor video's die ver voor de introductie van Key Moments gepubliceerd zijn.

Door dit soort slimme toevoegingen zullen video's alleen nog maar belangrijker worden. Dat geldt voor de content die je maakt, de prestaties in Google en op YouTube. Want juist in de combinatie van die 3 vind je de sleutel voor succes.

Hoe je met videomarketing engagement, vindbaarheid en bezoek verhoogt

Wanneer je een video maakt, waarvan je door analytics- en zoekwoordanalyse weet dat je bezoekers erin geïnteresseerd zullen zijn, vergroot je de kans op een verbeterde engagement met bezoekers. Door slim gebruik te maken van bijvoorbeeld ondertitels en Key Moments zorg je dat bezoekers blijven hangen op de site en vaker terugkomen. Die video plaats je op je website door deze via YouTube te 'embedden'. Dat betekent dat de video ook op YouTube terug te vinden is. En dat is maar goed ook, want je weet inmiddels dat dit de tweede wereldwijde zoekmachine is. Bezoekers van YouTube kunnen zo op hun beurt ook de video vinden zonder je website of Google te gebruiken.

Met name een onderwerp als muziek (leren maken) leent zich hier uitstekend voor.

Bron: https://blog.landr.com/what-is-rhythm-time-beat-meter/ (Zelfgemaakte screenshot)

Door de toenemende integratiemogelijkheden bestaat de kans dat jouw video ondertussen als zoekresultaat terugkomt in Google, misschien zelfs met Key Moments. Door de combinatie van video als kwaliteit booster voor je content, het zoekvolume van YouTube en het zoekvolume van Google zorg je dat engagement, vindbaarheid en bezoek allemaal kunnen toenemen.

Videomarketing software verbetert de kwaliteit van video

Je zult misschien gemerkt hebben dat de kwaliteit van video's rap toeneemt. Tot een jaar of 2 geleden was vaak duidelijk te zien dat bepaalde video's op een zolderkamer waren geschoten, dat zag er toch wat amateuristisch uit. Nu neemt de productiekwaliteit echter steeds meer toe en kan haast iedereen een professioneel ogende video maken.

Dat komt onder anderen door de opkomst van videomarketing software tools zoals Promo.com, Wrike en Vimeo Pro. Er zijn legio van deze tools, van gratis tot betaald en ze stellen iedereen in staat om goed ogende, professionele video's te produceren. Een bedrijfsfilm laten maken door een gespecialiseerd productiebedrijf is niet langer strict noodzakelijk om tot kwalitatief eindresultaat te komen. Bovendien kan met deze tools de video goed doorgemeten worden, waardoor de ROI berekend kan worden en er steeds verder geoptimaliseerd kan worden. Slimmigheden toevoegen, zoals interactieve links in de video direct naar een productpagina, is zo een fluitje van een cent.

En laten we ook niet snel opgekomen apps zoals TikTok vergeten. TikTok is een platform geworden die elke tiener en volwassene een ingang biedt naar groot bereik. Met enkele clicks kunnen goed geproduceerde video's gemaakt worden, die bij succes miljoenen keren bekeken worden. Video is een dominante manier van contentproductie aan het worden, een boot die je eigenlijk niet mag missen.

200+ bedrijven

Maakten wij zichtbaarder met onze videocontent.

650+ video's

Produceerden we in de afgelopen jaren.

8.500 website bezoekers

Lezen maandelijks de meer dan 400 artikelen op onze website.

Corona zwengelt groei aan

Corona heeft de videotrend zeker niet in gang gezet, maar wel verder aangezwengeld. Wereldwijd zijn mensen door corona-lockdowns maandenlang aan huis gekluisterd geweest en wat werd er in die periode veel video gestreamt. Niet vreemd, want volgens Google geeft bijna 80% van de consumenten aan gelukkig te worden van het kijken van video's op streamingplatforms zoals YouTube. Bovendien is het een uitgelezen manier om toch gezichten te zien, zonder fysiek bij elkaar te hoeven komen.


Hoewel we na corona hopelijk allemaal weer wat vaker buiten de deur kunnen komen, is de verwachting niet dat deze trend zich omkeert. Die toenemende trend blijft bestaan en is blijvend versneld door corona. Met andere woorden: naarmate de tijd toeneemt zal er alleen maar meer video bekeken worden. Dit kan met zekerheid gezegd worden uitgaande van meerdere recente onderzoeken en betrouwbare videomarketing statistieken. Videomarketing is cruciaal, juist nú. Hoor jij al bij de meerderheid die video reeds onderdeel van de marketingstrategie heeft gemaakt?

Video marketing bureau inhuren

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

De videogroeiformule

Ontdek in deze whitepaper de 10 stappen naar succesvolle videocampagnes

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92