YouTube of Vimeo? Wat is het beste videokanaal?

Wat is beter: YouTube of Vimeo? Om kort te zijn: er is niet per se één partij beter dan de ander, het ligt er maar net aan wat je voorkeuren zijn en naar wat voor videokanaal je op zoek bent. YouTube is het grootst en heeft het meest te bieden, maar Vimeo biedt weer andere unieke features. In deze blog bespreken we de overeenkomsten, verschillen en maken we een afweging. We laten zien voor wie YouTube meer geschikt is en voor wie Vimeo.

Verschillen tussen Vimeo en YouTube

Veel bedrijven richten zich op videohosting bij YouTube, Vimeo of bij allebei. Zowel Vimeo als YouTube is geschikt voor het uploaden van video's, het maken van playlists en het meten van resultaten. In essentie zijn beide platforms hetzelfde. Beide platforms kunnen je SEO (online vindbaarheid bij zoekmachines als Google) flink vergroten.

Ronde 1: YouTube iets beter in SEO dan Vimeo

Waarom is YouTube meer geschikt voor online vindbaarheid dan Vimeo? Simpel: YouTube is eigendom van Google, de populairste online zoekmachine. Uiteraard is niemand beter in het vergroten van de vindbaarheid volgens de complexe algoritmes van Google dan Google zelf.

Vimeo en YouTube: verschillen

De twee grootste videoplatforms profileren zich net iets anders: Vimeo is een platform puur voor video hosting, terwijl YouTube ook veel weg heeft van een sociaal medium. Vimeo is meer van het categoriseren en structureren, terwijl YouTube er erg op gebrand is de kijker te laten ontdekken. Via YouTube kom je vaak in contact met video's (via de lijst suggesties) die niet of nauwelijks aansluiten bij je eerdere zoekgedrag, maar die toch je interesse weten te wekken.

De rol van Gated content

Gated content is afgesloten content, content waar je pas toegang toe krijgt als je bepaalde gegevens achterlaat. Als je je gegevens hebt achterlaten, krijg je de infographic of het white paper in je mailbox toegezonden. Het draait hierbij om conversies. Vimeo werkt vooral met Gated content, terwijl YouTube meer geschikt is voor het bereiken van een zo groot mogelijk publiek.

Waarom een bedrijf voor YouTube zou moeten kiezen

YouTube is wereldwijd het bekendste platform voor video hosting: dit platform steekt met kop en schouders boven de competitie uit. Bovendien is YouTube gratis te gebruiken, plus er staan ontiegelijk veel filmpjes op, werkelijk van alles wat. YouTube is niet alleen het grootste videohosting platform, maar ook de tweede grootste online zoekmachine na moederbedrijf Google.

Talloze mogelijkheden

Als bedrijf zou je voor YouTube moeten kiezen vanwege het enorm grote bereik en de vele mogelijkheden tot het plaatsen van advertenties voor, tijdens en na video's. Vimeo is minder geschikt voor adverteerders, omdat je hier niet bij kunt adverteren tijdens de video's zelf. Ook is er minder kans dat jouw video "ontdekt" wordt of subscribers oplevert, omdat Vimeo als site minder wordt bezocht dan YouTube.

  • Gratis cursus YouTube

    Cursus Geld Verdienen Met YouTube

    In de het gratis e-book Geld verdienen met YouTube ontdek je hoe je zelf onweerstaanbare YouTube-video’s maakt. Download de startersgids hier.

Waarom een bedrijf voor Vimeo zou moeten kiezen

Vimeo staat bekend om zijn hoge kwaliteit video's. Op YouTube staan behalve professionele ook een hoop video's van lage kwaliteit, zoals homevideo's. Sommige van die video's zijn erg leuk, anderen zijn compleet onzinnig. Vimeo is specifiek gericht op de creatievelingen en de kijker die iets wil leren. Vimeo wordt daarom veel gebruikt als inspiratiebron of als portfolio.

Unieke voordelen van Vimeo

Bij Vimeo kun je…

  • Video's afschermen: door een wachtwoord toe te voegen, kun je video's afschermen van het grote publiek. Alleen specifieke mensen (voor wie de video echt bedoeld is) kunnen de video inzien. Ideaal als je als bedrijf video's met klanten/aandeelhouders wil delen.
  • Levels: als gebruiker kun je kiezen voor verschillende niveaus, of betalingsplannen. Je betaalt alleen voor features die op jouw Vimeogebruik van toepassing zijn.
  • Vrij van advertenties: dit is een duidelijk nadeel voor online marketeers, maar laten we eerlijk zijn, als kijker zit je echt niet te wachten op advertenties. Als je die kan overslaan dan ja, graag.

In bovenstaand screenshot zie je een video in Vimeo omgeving. Deze video hebben wij met een wachtwoord beveiligd. De video namelijk is alleen voor de klant bestemd om quotes te selecteren.

Video's uploaden bij YouTube

Je kunt in principe ongelimiteerd uploaden bij YouTube, al is het zo dat de video onder de 15 minuten dient te zijn. Als je je account geverifieerd hebt, kun je van video's tot wel 12 uur uploaden of met een maximale bestandgrootte van 128 GB. Die voorwaarden zijn voor veel mensen prima.

Video's uploaden bij Vimeo

Bij Vimeo hangt het af van je abonnement hoeveel je kunt uploaden.

  • Bij een 'Free' (gratis) account kun je tot wel 500 MB per week en 25 GB per jaar uploaden.
  • Bij een 'Plus' account is dit maximaal 5 GB per week, of 25 GB per jaar.
  • Bij het 'Pro' account hoort 20 GB per week en maximaal 1 TB (een héleboel bytes) per jaar.

Privacy beleid YouTube

Voor YouTube gelden drie verschillende privacy setting bij het uploaden van een video: je kunt de video 'public' (voor iedereen toegankelijk) maken, je kunt hem 'unlisted' maken (toegankelijk voor iedereen met de juiste URL, maar niet zichtbaar in de zoekresultaten van YouTube), of je kunt kiezen voor 'private': deze video's zijn toegankelijk voor iedereen die jij toegang geeft. Daarnaast heb je de mogelijk om commentaar aan of uit te schakelen bij de video.

Privacy beleid Vimeo

Vimeo heeft een breder privacy beleid dan YouTube. Met de setting kun je je video publiek maken, of privé houden. Je kunt er ook voor kiezen de video alleen te tonen aan gebruikers die je volgen. Als je betalend lid bent, kun ervoor kiezen video's alleen op je eigen website te embedden. Het is mogelijk de video van wachtwoord te voorzien. Kortom: Vimeo heeft meer opties.

Video editen bij YouTube

YouTube heeft een eigen video editor, waarmee je video's kunt maken van video's en foto's die je al eerder geüpload hebt (voor highlights of compilaties, enzovoort). Je kunt gebruik maken van de opties van Google Photos, een web gebaseerd editing programma dat heel makkelijk is in gebruik. Met behulp van de streaming feature kun je bovendien video's live broadcasten.

YouTube kanaal voorbeeld

Video editen bij Vimeo

Vimeo heeft wat minder opties voor het editen van video's, al kun je wel gebruiken maken van de basisopties. Je kunt een videotitel, -beschrijving, tags en categorie toevoegen. Ook kun je kijkers de kans geven je video te beoordelen. Het is niet mogelijk om links aan video's toe te voegen, zoals bij YouTube. Vimeo biedt wel de unieke mogelijkheid om je bestaande video te vervangen door een nieuwe, meer gepolijste video's, zonder een nieuwe URL te gebruiken.

Voor wie is YouTube meer geschikt?

YouTube is vooral ideaal voor het bereiken van de doelgroep op grote schaal, plus het in contact komen met de doelgroep (interactie) via de commentsectie. YouTube levert ten tweede een hogere ranking op in Google, verreweg de populairste zoekmachine. Ook als adverteerder ben je bij YouTube aan het juiste adres: bij Vimeo zijn de opties te beperkt.

Voor wie is Vimeo meer geschikt?

Vimeo is meer geschikt voor personen en/of bedrijven die op zoek zijn naar het opslaan en categoriseren van video's. Ook is Vimeo ideaal voor het behalen van conversies. Tot slot is Vimeo dé aanrader voor iedereen die video's vanaf een hostingplatform wil embedden op een website.

Het combineren van Vimeo en YouTube

Waarom je beperken tot één optie als je ook beide boxen af kunt tikken? Het is mogelijk om te adverteren en te delen op YouTube, terwijl je de video's van je bedrijf en je klanten host op een Vimeo kanaal. Vimeo zorgt voor de gewenste organisatie, terwijl YouTube je bereik geeft.

Meer te weten komen?

Meer weten hoe je een link kunt maken op een YouTube kanaal? Dat kan: je leert het op onze 'hoe maak je een YouTube kanaal' pagina. Een filmpje uploaden op YouTube doe je vervolgens zo.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

De videogroeiformule

Ontdek in deze whitepaper de 10 stappen naar succesvolle videocampagnes

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92