Hoe film je jezelf?

Er zijn meerdere manieren om jezelf goed te filmen. Handig bijvoorbeeld als je een presentatie, vlog of Tiktok dansje wilt opnemen.

Hoe kom je over op beeld?

Allereerst is het belangrijk dat je jezelf kunt zien tijdens de opnames. Je bent als het ware je eigen cameraman of cameravrouw.

Filmen met je telefoon

Op alle telefoons van de afgelopen jaren is het mogelijk om de camera aan de voorkant te gebruiken, selfiestand, zodat je jezelf goed kunt zien.

Film je vanuit de hand? Dan houd je je telefoon in deze stand zo stabiel mogelijk op jezelf gericht en check je alleen even het volgende:

1. Gebruik je de juiste cameralens? (Close up, medium, groothoek)

2. Is het beeld niet te donker of overbelicht? Je kunt de lichtinstellingen van je camera dan nog aanpassen

3. Ben je scherp in beeld?

4. Zit je haar goed en ben je goed in beeld te zien? :-)

5. Is de gekozen achtergrond mooi qua compositie?

 • Cursus filmen met smartphone

  Cursus Filmen Met Je Smartphone

  Filmen met je smartphone? In het gratis e-book cursus filmen met je smartphone ontdek je hoe je supersnel de beste video’s maakt. Download het e-book nu.

Telefoon op statief

Het is ook mogelijk om je telefoon op een statief te zetten. Je kunt al voor een paar tientjes zo'n statief kopen. Op die manier heb je meer bewegingsvrijheid, twee handen vrij en kun je een stuk verder van je camera afstaan. Zet je camera in selfiestand, controleer de 5 punten hierboven en filmen maar.

Jezelf filmen met een videocamera

Gebruik je liever een videocamera? Dan is het handig om een camera te gebruiken met een uitklapbaar schermpje, zodat je deze naar jou toe kunt draaien. Op die manier heeft je videocamera als het ware ook een selfiestand.

Bij filmen vanuit de hand sta je dicht op de camera (letterlijk een armlengte). Het is dan meestal slim om een wijdde cameralens te gebruiken zodat je er helemaal goed opstaat. Een close up van je neusgaten is immers minder fraai..

Wij raden aan om presentaties en vlogs zoveel mogelijk vanaf een statief te filmen. Zo weet je zeker dat je shot niet teveel beweegt en kun je van te voren een mooie compositie en achtergrond bepalen.

Tip als je jezelf gaat filmen

- Doe soms een take opnieuw. Zelfs de beste acteurs doen hun takes vaak een paar keer, voor het beste resultaat. Kijk je opnames gelijk terug en bepaal of je het nog beter kunt.

- Niet zenuwachtig zijn. Als je heel zenuwachtig bent, is dat vaak te zien aan je lichaamshouding en manier van praten. Probeer, als je een verhaal vertelt, te doen alsof je het aan een goede vriend(in) vertelt.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Pro Motion Film

12+ jaar ervaring

1400+ video's geproduceerd

250+ opdrachtgevers

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

 • Filmen met je smartphone

 • Perfecte video's monteren

 • IJzersterke scripts schrijven

 • Onweerstaanbare productvideo's maken

 • Geld verdienen met YouTube

 • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)