De functie van muziek in een filmpje
Video en audio zijn complementaire middelen om een boodschap over te brengen. In de eerste jaren van de filmindustrie - toen er nog geen geluid aan de beelden kon worden toegevoegd - werd bij filmvoorstellingen steevast livemuziek toegevoegd om het geheel aantrekkelijk te maken.
Indien je bijvoorbeeld een promotiefilm laat maken, zal je met behulp van muziek een memorabel geheel kunnen scheppen, dat zich nestelt in het hoofd van je klanten. Muziek accentueert de bewegingen die je ziet op beeld. Je kunt ook volledig de plank misslaan door de verkeerde muziek onder je film te zetten: wees daar waakzaam voor!
Neem deze regels in acht
Wie muziek onder een filmpje wil zetten, moet met een aantal zaken rekening houden.
Denk bijvoorbeeld aan volume: de audio heeft een ondersteunende functie. Het is absoluut niet de bedoeling dat de muziek het beeld overschaduwt. Let dus op het samenspel van de beide lagen. Indien je knipt in muziek (dus verschillende elementen samenvoegt of een gedeelte weghaalt) mag dit voor je publiek niet te merken zijn. Je kunt overgangen vloeiend maken met behulp van onder andere in- en outro's. Denk eraan de muziek op de lengte van de video te snijden.
Waar vind je muziek voor een filmpje?
Er zijn verschillende online locaties te vinden waar je de geschikte muziek bij je filmpje kunt vinden. Denk eraan, dat wanneer je commercieel wilt verspreiden, je van rechtenvrije muziek gebruik dient te maken.
Indien het filmpje uitsluiteind voor jezelf of voor huislijke sfeer is, kan je ook bekende nummers toevoegen, bijvoorbeeld met behulp van een MP4 converter.
Wat is YouTube Audio Library?
Je vindt de YouTube Audio Library in de Creator Studio sectie van je YouTube account. Hier kan je copyrightvrije muziek en geluidseffecten vinden die je vrij mag gebruiken om toe te voegen aan je video's. In de Audio Library vindt je in ieder geval 150 gratis tracks die je kunt downloaden en remixen. The tracks zijn beschikbaar in MP3-bestanden en op 320 Kb per seconde.
Wat is Facebook Sound Collection?
Facebook heeft een soortgelijke database voor rechtenvrije muziek, namelijk de Facebook Sound Collection.
Je vindt verschillende gratis muziektracks en geluidseffecten die je kunt gebruiken voor de video's die je maakt en… bijvoorbeeld naar Facebook uploadt.
Om gebruik te kunnen maken van de database moet je je eerst bij Facebook inschrijven. Je kunt zoeken op trefwoord en filteren op genre, stemming, zang, lengte en nog meer zaken. De afspeelknop geeft je de mogelijkheid alle nummers en effecten uitgebreid te beluisteren. Je kunt meer over de artiest te weten komen en met behulp van de Downloaden knop is downloaden heel eenvoudig.
Let op: de collectie van geluiden is alleen toegankelijk als je werkt vanaf je computer.
Zet muziek onder je filmpje met Magisto
Magisto is beschikbaar op Android en iOS. Een voordeel van Magisto is dat je muziek aan je video kunt toevoegen aan je video vóór je die bewerkt hebt, maar ook erna. Je kunt video's op de app downloaden. Magisto gebruikt relatief weinig opslagruimte en is ook geschikt voor lange films.
Muziek onder je filmpje met YouTube Capture
YouTube Capture is speciaal voor iOS en uitstekend geschikt voor mensen die onderweg zijn en bijvoorbeeld in trein of bus met videobewerking bezig willen zijn. Je kunt je soundtrack na afloop van het bewerken toevoegen en de video bijvoorbeeld meteen eenvoudig delen via YouTube.
Gebruik Replay om muziek onder je filmpje te zetten
Replay is ook gemaakt om op iOS gebruik van te maken. Als je met behulp van de app muziek hebt toegevoegd, kan je je video gemakkelijk delen via Instagram en Facebook. De app stelt je in staat in-app aankopen te doen, met als gevolg dat watermerken en filters verwijderd zullen worden.
Muziek onder je filmpje met MixBit
MixBit werkt voor zowel Android als iOS. Uniek aan deze app is dat je er niet alleen muziek mee kunt toevoegen, maar dat je de muziek ook kunt remixen. Op toestellen voor Android en Apple kan je zo verschillende videoclips samenvoegen zonder dat de muziek verstoord raakt.
Voeg achtergrondmuziek toe met Lumify
Lumify is bedoeld voor Apple-apparaten. Deze app is wellicht wat aan de ingewikkelde kant voor beginnende video- en audiobewerkers. Lumify stelt je in staat naast achtergrondmuziek ook van voice-overs gebruik te maken. Bovendien kan je alles plukken uit een geïntegreerde bibliotheek.
Maar gebruik van Clipper
Clipper is eveneens geschikt voor Apple-apparaten. De app stelt je in staat meerdere clips heel eenvoudig aan elkaar te verbinden, zonder de muziek hierdoor verstoort raakt.
Op zoek naar visuele tips voor het toevoegen van muziek?
Beelden zeggen soms meer dan duizend woorden. De volgende filmpjes leggen je nog eens haarfijn hoe het toevoegen van muziek aan filmpjes precies in zijn werk gaat.
Online Video Marketing Academy:
De Video Vakvrouw (Elisabeth Griffioen):
Besteed het uit aan ons
Bang dat het toevoegen van audiobestanden aan je video's niet jouw ding is?
Geen paniek: je hoeft het namelijk niet allemaal zelf te doen. Schakel de professionals van Pro Motion Film in. Zij hebben de know how om jou van de mooiste filmpjes te voorzien. Wil je bijvoorbeeld een marketingvideo laten maken? Je vindt je partner op deze pagina.
Over de auteur
Video Director & Strategist Niels de Groot is met meer dan 14 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videocontentbureau Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.