Videocamera instellen tips

Videocamera instellen tips

Je videocamera goed instellen is belangrijk voordat je gaat filmen. Je moet er natuurlijk voor zorgen dat alle instellingen staan zoals jij ze wilt. Waar moet je allemaal op letten?

Hieronder vijf belangrijke instellingen die te maken hebben met het beeld van je camera.

1. Resolutie instellen

Afhankelijk van je camera kun je in verschillende beeldresoluties opnemen. Denk aan 4K 3840 x 2160, Full HD 1920 x 1080 of HD 1280 x 720.

Een videocamera heeft vaak meerdere resolutie mogelijkheden. Dus kijk in je Camera menu op welke resolutie je camera staat ingesteld en pas dit naar wens aan. Soms is het bijvoorbeeld beter om alles in Full HD op te nemen dan 4K omdat de bestanden dan minder zwaar zijn om te monteren. Vooral als het gaat om heel veel materiaal, waarbij de beeldkwaliteit niet het allerbelangrijkste is.

Neem je telkens korte takes op, en is de beeldkwaliteit juist heel belangrijk bijvoorbeeld zodat je in je montage nog het beeld verder kunt inzoomen zonder gelijk veel kwaliteit te verlizen, kies dan juist voor de hoogste resolutie.

Tip: Voor online video dat wordt afgespeeld op een computer of telefoon is Full HD (1920 x 1080) meer dan voldoende. Bespaar jezelf de moeite om in 4K te filmen.

2. Kleurtemperatuur instellen

Je kunt op je camera ook de kleurtemperatuur instellen. Van heel koud licht tot heel warm licht. Daglicht zit meestal rond 4900 - 5500 kelvin. Film je binnen met veel koud LED licht en weinig dagtlicht, dan is een kleurtemperatuur tussen 3000 en 3600 aan te raden.

3. Diafragma instellen

Het diafragma heef alles te maken met je cameralens. Met de diafragmawaarde kun je de opening van de lens verkleinen of juist vergroten.

Door het diafragma te verkleinen valt er minder licht door de lens en de scherptediepte wordt groter. Dat betekent dat het onderwerp op de voorgrond heel scherp is en de achtergrond juist heel wazig. Zo laat je je onderwerp er echt uitspringen. Dit betekent dus ook dat het beeld donkerder wordt omdat er minder licht door de lens valt.

Een hoge diafragmawaarde van f.5.6 of zelfs f.8 hoe donkerder je beeld. Bij een diafragmawaarde van f.1.5 of f2.8 zal je lensopening juist groter zijn en valt er meer licht door de lens. Dit is handig als je gaat filmen in situaties met weinig licht.

4. Sluitertijd instellen

Sluitertijd, ook wel beter bekend onder de Engelse term Shutterspeed heeft alles te maken met hoelang de lens openstaat per opgenomen frame. Een seconde video bestaat uit 25 frames. Met een korte sluitertijd valt er slechts een korte tijd licht door de lens op de lichtchip.

Let op: een korte sluitertijd heeft juist een hoge waarde. Bjvoorbeeld 1000 of 2000. Dit staat voor 1/1000 of 1/2000 van een seconde.

Voor video wordt aangeraden om met oog op meer lichtinval op een lange sluitertijd te draaien.

Als de sluitertijd het dubbele is van je frame rate dan zit je goed. Dus bij 25 frames per seconde een sluitertijd van 50. Bij 150 frames per seconden (voor slow motion opnamen) een sluitertijd met een waarde van 300.

Hoe je de sluitertijd instelt is per camera verschillend. Vaak is hier een rechtstreekse knop voor op je camera zodat je tijdens het filmen snel de shuterspeed kunt aanpassen.

5. Frame rate instellen

De standaard frame rate voor video is 25 frames per seconden. Maar op de meeste camera's kun je ook andere frame rates instellen die het mogelijk maken om je beelden later in de montage om te zetten naar slow motion.

Stel je je camera in op 50 fps (frames per seconden) dan levert dat bijvoorbeeld een vertraging op van 2 x (2 x 25 frames). Maar op sommige camera's kun je ook 100fps of hoger instellen, voor nog meer vertraging.

De frame rate is apart aan te passen onder het cameramenu. Let dus op dat je dus ook de shutterspeed hier op aanpast.

Meer praktische tips? Aan de slag met videoproductie

Pro Motion Film

10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

Maak & lanceer!

Maak en lanceer je eerste bedrijfsvideo in 7 simpele stappen.

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!