Wanneer nieuwe camera kopen?

Wat is het beste moment om te investeren in een nieuwe camera? Allereerst heeft dat natuurlijk met je budget te maken, als je het geld hebt, kun je natuurlijk ieder jaar een nieuwe camera kopen, of iedere maand, week of dag. Maar dat is misschien wat overdreven.

4 factoren hebben invloed op je aankoop

Welke 4 factoren bepalen wanneer het tijd is voor een nieuwe camera?

- Techniek

- Slijtage

- Persoonlijke wensen

- Budget

Cameratechniek

Heb je weleens die camera's gezien uit de jaren 20? Gaaf! Als je het hebt over vintage. Over straat moet je er alleen niet mee willen lopen.

Als er iets snel gaat dan is het wel het tempo waarin camera's zich ontwikkelen.

En dan niet alleen qua uiterlijk, maar ook op het gebied van de technologische mogelijkheden.

Een camera die 5 jaar geleden nog 1.500 euro zou kosten, kan nu een stuk minder dan een camera die nu 1.000 euro kost. De bouwkwaliteit, sensor, lichtsterkte, dynamic range, megapixels, beeldresolutie: het wordt allemaal steeds beter. En dat zal wel altijd zo blijven gaan. Want techniek staat nooit stil.

Kijk je naar deze technologische ontwikkelingen, dan zouden we zeggen: investeer na iedere 5 jaar weer in een nieuwe camera. Want in 5 jaar verandert er heel wat. Kijk maar naar de telefoon die jij 5 jaar geleden had. Is de camera beter geworden?

Slijtage

Heb je al een camera en gebruik je die regelmatig? Jouw huidige camera heeft na enige tijd dan ook gebruikssporen. Vooral als je je camera intensief gebruikt.

Maar ook als je camera jaren ongebruikt in de kast ligt, krijg je gebruikssporen in de vorm van ouderdom. Op een gegeven moment is je camera gewoon op.

Een camera is "op" na 5 jaar als je de camera intensief gebruikt. Dat wil zeggen een paar keer op maandelijkse basis. Dit kun je rekken tot 6-10 jaar als je je camera echt alleen meeneemt tijdens je vakantie of een uitstapje.

Persoonlijke wensen

"Had ik die ene camera maar, want dan zou ik dit en dit kunnen"... klinkt herkenbaar?

Als je nieuwe wensen hebt op creatief gebied, maar je op dit moment wordt tegengehouden omdat je niet de juiste camera hebt, kan dat een hele goede reden zijn om niet 5 jaar te wachten en al eerder een nieuwe camera te kopen. Want creativiteit moet je niet in de weg staan, toch? De aanschaf van een nieuwe camera gaat zichzelf hoe dan ook vast weer terugverdienen in plezier of voor de professional: in toenemende opdrachten. Gun jezelf die nieuwe camera wat eerder en wacht niet 5 jaar. Misschien kun je je oude camera doorverkopen?

Budget

Je budget is natuurlijk ook nog een factor. Je moet het geld wel te besteden hebben. Heb je een camera nodig voor je beroep? Dan kun je er op vertrouwen dat je ook meer opdrachten gaat krijgen en dat de investering zichzelf terugverdiend.

Ben je hobbymatig bezig? Kijk dan of je het spaargeld op je spaarrekening kunt missen.

Geldt dit ook voor cameralenzen?

Er is ook nog een verschil tussen cameralenzen en de camerabody zelf. In de tekst hierboven hebben we het vooral over de body.

Cameralenzen kunnen namelijk prima je hele leven meegaan, als je een goede lens hebt. Er zijn genoeg mensen die bewust een oude vintage lens van 40 jaar geleden gebruiken.

Wanneer niet je camerabody vervangen?

Als je jouw camera door en door kent, en hier prachtige opnames meemaakt, dan werkt die camera gewoon goed voor je. Dit is zeker wat waard. Ook als de techniek is verouderd.

Een nieuwe camera kopen met een heel andere workflow kan dan een terugval betekenen in jouw creativiteit. Jij moet je opeens aanpassen aan de camera. Terwijl de camera vooral jou moet helpen.

Denk hier dus goed over na.

Heb je nog wel een camera nodig?

Tegenwoordig gebruiken we steeds vaker onze telefoon bij het maken van video's en goede foto's. Met een telefoon kun je zelfs hele films opnemen.

Je kunt er dus ook voor kiezen om de camera van je telefoon te gaan gebruiken. Op je telefoon heb je best wat instellingen en functies waarmee je jouw opnames naar de juiste omstandigheden kunt aanpassen. Wel zijn dit er minder dan bij een "echte" camera

Een ander voordeel: je hebt je telefoon altijd op zak! Ook vervangen de meeste mensen hun telefoon toch wel om de paar jaar. Jij waarschijnlijk ook. Dus het scheelt je ook in de kosten.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Pro Motion Film

12+ jaar ervaring

1400+ video's geproduceerd

250+ opdrachtgevers

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

  • Filmen met je smartphone

  • Perfecte video's monteren

  • IJzersterke scripts schrijven

  • Onweerstaanbare productvideo's maken

  • Geld verdienen met YouTube

  • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)