Welke app kan je gebruiken om video’s te bewerken? 5 tips + handleiding

Een app om een video te bewerken?

Dus, je zoekt een app om filmpjes aan elkaar te bewerken? Je wil een video bewerken en dat het liefste gratis? Dan heb je geluk: want daar zijn meer dan genoeg opties voor. In dit artikel nemen we je bij de hand en bespreken we een aantal van de meest gebruiksvriendelijke, handige en kwalitatieve apps voor het bewerken van video's met behulp van eenvoudige smartphone apps.

Waaraan moet een goede videobewerkingsapp voldoen?

Elke app is anders, maar een goede bewerkingsapp voldoet aan een aantal eisen. Natuurlijk zijn beeldkwaliteit, evenals gebruiksgemak belangrijke factoren. Je zult wellicht een app zoeken om filmpjes aan elkaar te plakken en dat het liefst zonder al te veel moeite. De beste apps zijn overzichtelijk en bieden snel resultaat. Er zijn genoeg apps op de markt te vinden die gratis zijn. Voor sommige van die apps zijn ook premium-accounts nodig, waarvoor je vaak extra moet betalen, maar ook met de gratis basismechanismen kun je al een heel eind komen.

De voordelen van een videobewerkingsapp?

Een bewerkingsapp heeft een aantal voor de hand liggende voorbeelden, ten opzichte van software voor bijvoorbeeld de computer, namelijk:

1. Het is goedkoop (de meeste apps zijn zelfs gratis)

2. De mechanismen voor videobewerking zijn gemakkelijk onder de knie te krijgen

3. Je hoeft er geen handleiding op na te slaan: je leert door te doen

4. Met je smartphone video's bewerken kan overal: thuis, in de bus of trein, of bij een vriend

5. Een filmpje bewerken duurt vaak slechts een paar minuten

6. Je kan een filmpje gemakkelijk delen via sociale media: Facebook en Instagram zijn slechts één klik van je online beeldsucces verwijderd

7. De meeste apps stellen je in staat van rechtenvrije muziek gebruik te maken

Video editing apps

Wat zijn de beste 5 videobewerkingsapps?

Het online tijdschrift genaamd De Stift heeft een top vijf uitgeroepen van de beste gratis apps voor videobewerking, namelijk (van hoog naar laag): ActionDirector, Videoshow - Free Video Editor, Adobe Premiere Rush, ALIVE en op de eerste plaats, de app Quik. Natuurlijk zijn er nog meer uitstekende gratis apps voor videobewerking, waaronder InShot, iMovie, Movavi Clips en KineMaster. We bespreken er hieronder vijf. Wil je een bedrijfsfilm laten maken, dan kan je dat ook overlaten aan een professional, die met betaalde software werkt.

1. Wat je over iMovie moet weten

iMovie is een ideale app voor de beginnende videobewerker. Het programma is namelijk erg overzichtelijk opgezet. Gelukkig valt er ook als je ervaring hebt genoeg mee te beleven. Het is niet voor niets één van de populairste programma's van Apple.

Bovendien is het specifiek gericht op consumenten en niet voor bedrijven, wat het erg makkelijk in gebruik maakt. Het programma maakt onderscheid tussen twee verschillende soorten films die je kunt maken, namelijk Trailer en Film. iMovie helpt je trailers te maken die je doen vermoeden dat ze zo uit Hollywoodstudio's afkomstig zijn. Een langere film maak je aan de hand van losse filmpjes of foto's. iMovie als app is beschikbaar voor Apple-apparaten, namelijk iPhone, iPad of iPod Touch (14.0 of hoger).

2. Het speels gemak van Adobe Premiere Rush

Adobe heeft als voorbeeld dat het één van de grootste namen is.

Het programma Adobe Premiere Rush levert uitstekende kwaliteit en is beschikbaar op zowel Android, iOS als Mac. Het programma is wat anders in opzet dan Adobe Premiere Pro, dat specifiek voor professionele gebruikers in het leven is geroepen.

Rush is ook voor hobbyisten en beginnende creatievelingen, wat ervoor gezorgd heeft dat de opmaak relatief eenvoudig is. Het wordt door Adobe zelf omschreven als de eerste "alles-in-één app" voor het maken en delen van online video's. Je hebt toegang tot vier videotracks en drie audiotracks, die je onder elkaar kunt zetten en afzonderlijk in kunt delen.

Wij kunnen dit programma van harte aanbevelen.

Voor- en nadelen van Adobe Premiere Rush

Rush is goed te gebruiken voor de beginnende gebruiker en maakt gebruik van eenvoudige bewerkingen, tijdlijnen en overzichtelijke audio. Met behulp van een enkele klik kan je je creaties delen op sociale media.

De nadelen zijn dat de app in de praktijk niet op elk type telefoon blijkt te werken en dat je voor de meeste (exclusieve) opties moet betalen.

3. KineMaster: degelijk en gemakkelijk

Je kunt KineMaster gebruiken met Android en iPhone. Voor iPhone heb je een iOS nodig van minstens 12.4. Het is een ontzettend divers programma, dat onder meer erg populair is bij de influencers die op sociale media actief zijn. Ook bedrijven maken veel gebruik van dit programma. De filmpjes zijn stuk van stuk van erg hoge kwaliteit, met beeldresoluties die reiken tot 4k. Je hebt tot wel 60 frames per seconde.

Voor- en nadelen KineMaster

KineMaster is één van de meest professionele videobewerkingsapps die op de markt te vinden zit. Het aantal mogelijkheden is legio. Je kunt het programma op verschillende mobiele apparaten gebruiken. Een nadeel is dat je gemakkelijk kunt blindstaren op de vele opties, waardoor het soms moeilijk is de juiste te vinden. Het grootste nadeel is dat je bij de gratis versie het watermerk altijd zult blijven zien. Om dit weg te halen, zal je geld moeten betalen.

Voorbeeld videobewerking app

4. Het succes van Movavi Clips

Movavi Clips is al maar liefst 5.000.000 keer gedownload. De app is bedoel voor Android gebruikers, dus het aanbod op apparaten is vrij beperkt. Je moet Android 5.0 of meer nodig om van Movavi Clips gebruik te kunnen maken. Je kunt de app onder meer downloaden via Google Play. De app stelt je in staat beelden heel gemakkelijk te bewerken met behulp van een tijdlijn. Je kunt clips splitten en combineren om nieuwe, langere video's te creëren. De individuele clips kan je samen laten voegen door middel van vloeiende overgangen. Net als met de meeste apps kan je rechtenvrije muziek toevoegen en gemakkelijk delen via sociale media.

5. Quik: een echte aanrader

De app van Quik is ontwikkeld door bedrijf GoPro en was aanvankelijk ook alleen bedoeld voor GoPro video's.

In de praktijk blijkt het echter op veel meer formats succesvol te kunnen worden gebuikt. Quik is een erg veelzijdig programma, met als mooiste voordeel dat je clips kunt selecteren die door de app automatisch samen tot een video worden gecombineerd, met behulp van een door jou ingesteld thema en een bijpassend pallet aan kleuren. Zo heb je binnen een paar minuten je eerste resultaat in handen.

Toch nog niet tevreden? Dan kan je altijd met de hand eenvoudig aanpassingen maken. Maak gebruik van rechtenvrije muziek, bewerkt je audio en bewerk losse clips. Let wel op: 4K films worden niet altijd goed verwerkt.

Video bewerkingstips op andere kanalen

Wil je nog meer (alternatieve) tips ontvangen over de ideale apps voor videobewerking? Kijk dan eens naar een van de volgende twee filmpjes op YouTube. De auteurs nemen je stap voor stap mee door de beste gratis bewerkingsapps waar ze zelf ervaring mee hebben. Zie de onderstaande links:

5 tips van gratis bewerkingsprogramma's:

Programma's: monteren voor beginners:

Je eigen filmpjes maken: dat gaat zo

Iedereen kan filmen. Maar goed filmen en effectief monteren zijn hele andere zaken. Apps stellen je in staat te monteren, maar ze geven lang niet altijd tips over hoe je dit het beste kunt doen. Gelukkig heeft Pro Motion Film een aantal eenvoudige tips in een stappenplan voor je op een rijtje gezet in het e-book Perfecte video's monteren, zodat ook jij straks uit de voeten kunt. Verbaas je vrienden, je collega's of familieleden met behulp van dit praktische e-book vol inspiratie!

  • Cursus video bewerken

    Cursus Video Bewerken

    In de cursus video bewerken (e-book) ontdek je hoe je zelf supersnel de beste video’s edit. Ideaal voor ondernemers, marketeers en studenten.

    149,- 37,- -75%

Uitbesteden aan professionals

Soms is je eigen inbreng en know how niet genoeg en heb je net dat extra beetje nodig dat een professional op het gebied van videobewerking je kan bieden. De professionals van Pro Motion Film leveren het verschil tussen een kundig gemaakte hobbyvideo en een gestileerde professionele video. Bij de bruiloft van je dierbaren of voor de strategisch meest effectieve bedrijfsvideo voldoen alleen het beste van het beste.

Pro Motion Film levert het

Pro Motion Film heeft talloze jaren ervaring in alles wat gerelateerd is aan film: het personeel vreet filmrolletjes als sliertjes spaghetti. Kom meer te weten over de tarieven die Pro Motion Film rekent.

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

Kickstart je videomarketing

Geef je videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

7 bomvolle e-books met tips over videomarketing en videoproductie.

Koopje: Van € ̶1̶.̶0̶93,- voor € 149,-

Ontvang de 7 Complete Masterclasses

Omdat wij ons met Pro Motion Film 100% willen richten op het maken van bedrijfsvideo's, gaan onze e-book masterclasses in de uitverkoop. We willen jou hiermee de juiste tools aanreiken om zelf succesvolle (bedrijfs)video's te maken.

Claim hier de complete PMF Bundle.

✅ Filmen met je smartphone

✅ Perfecte video's monteren

✅ IJzersterke scripts schrijven

✅ Blauwdruk succesvolle videomarketing

✅ Onweerstaanbare interviews maken

✅ Geld verdienen met YouTube

✅ Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Nu voor slechts € 149.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

Bekijk Kickstartbundel