Welke externe hard disk kun je het beste kopen?

Als videoproductie agency verslinden wij ieder jaar ongeveer 40 TB aan opslagruimte. Dat is omgerekend 40.000 GB en 40.000.000 MB. Omgerekend kun je daarvoor ongeveer 10 miljoen muziektracks van 4MB voor opslaan. Dat is aardig wat. Met videobestanden gaat het een stuk sneller.

Videobestanden zijn erg groot en zeker de projecten die wij in 4K filmen. Waar laat je al die bestanden?

Moet je regelmatig grotere mediabestanden opslaan dan kun je dat doen op 3 verschillende manieren.

In dit geval dus niet de schijf van 5, maar de schijf van 3. ;-)

Je kunt bestanden opslaan via:

1. De interne schijf van je computer

2. Een externe server

3. Een externe hard disk

Kies je voor optie 1, de interne schijf van je computer, dan wordt je computer snel een stuk langzamer. Plus er komt al gauw een moment dat je computer bomvol is met bestanden en je geen vrije ruimte meer hebt.

Je bestanden bewaren op een externe server is dan wellicht een betere oplossing, maar voor veel mensen voelt het raar om persoonlijke bestanden op een niet fysiek aanwezige schijf op te slaan. Het voelt misschien minder veilig om deze "in de cloud" te bewaren..

Optie 3 is het gebruik van een externe schijf. Je hoeft de bestanden dan niet op je computer te bewaren, maar houdt ze wel in de buurt via een externe hard disk die je makkelijk overal mee naar toe kunt nemen. Het voordeel is dat je per project weer een andere schijf kunt gebruiken. En externe opslag is een stuk goedkoper dan interne opslag.

Interne opslag is wel sneller bij bestandsoverdracht ten opzichte van een externe schijf. Als je bestanden op de interne schijf van je computer zet, is de overzettijd een stuk sneller dan wanneer je dezelfde bestanden vanaf de computer op een externe schijf zet. Maar dat weegt vaak niet op tegen de hoge kosten die interne opslag met zich meebrengt. Tenzij je met hele strakke deadlines zit waarbij grote mediabestanden in no time overgezet moeten worden, is externe schijfopslag naar mijn mening de beste keuze.

Wat is externe schijfopslag?

Nog even terug naar de betekenis van externe schijfopslag.

Externe schijfopslag betekent zoveel als een apparaat voor opslag van bestanden die niet is ingebouwd in je computer, dus "exerrn" aan je computer wordt gekoppeld via USB aansluiting.

Je kunt bestanden ook opslaan op een interne harde schijf, dit is de schijf die in je computer is ingebouwd. Het nadeel hiervan is echter dat interne schijfopslag een stuk duurder is en kan leiden tot een tragere computer. Ook is deze schijfruimte beperkt en vaak kun je niet snel even extra schijfruimte inbouwen.

Een voordeel van een externe schijf is dat je deze makkelijk naar andere locaties kunt meenemen enextra schijven en dus schijfruimte kunt bijkopen wanneer je nog meer bestanden wilt opslaan. Zo hebben wij er de afgelopen jaren best wat gekocht (dit is ongeveer de helft van onze schijven):

Potje Jenga?

Welke externe hard disk is het beste?

Ik ben zelf groot fan van externe hard disks en dan met name die van Western Digital. Puur vanwege de prijs-kwaliteit verhouding en het mooie design. De Western Digital schijven komen in meerdere kleuren zoals zwart, wit, blauw, rood, oranje en geel. Heb je meerdere schijven nodig, dan kun je ze dankzij deze kleuren ook goed uit elkaar houden. ;-)

Vergeleken met andere externe hard disks zijn de schijven niet duur.

Ik koop mijn hard disks altijd via Bol.com of Coolblue.nl. Je hebt ze vaak de volgende werkdag in huis en ze zijn hier zo scherp als mogelijk geprijsd.

Tip: koop eerder teveel schijfruimte dan te weinig. Een schijf is altijd sneller vol dan je denkt. En een schijf van 2TB is exponentieel veel voordeliger dan 1TB. En 4TB is al helemaal voordelig:

Western Digital schijven, prijs per TB via Coolblue

Schijfruimte Prijs Prijs per 1 TB
Western Digital My Passport 1 TB € 62,99 € 62,99
Western Digital My Passport 2 TB € 69,90 € 34,95
Western Digital My Passport 4 TB € 107,99 € 27
Western Digital My Passport 5 TB € 134,99 € 27

Zo zie je, als je meteen een schijf koopt met 4 of 5 TB kun je al 36 euro per TB besparen.

Western Digital My Passport 4 TB

Western Digital My Passport of Western Digital Elements?

Je kunt ook gaan voor een Western Digital Elements, die schijven zijn in verhouding nog iets goedkoper. Een WD Elements kost bijvoorbeeld 53,99,- bij Coolblue.

Let wel op: WD My Passport biedt backup en data recovery software, bij een Elements is dat niet het geval.

LaCie Rugged

Schijven die we ook kunnen aan bevelen zijn die van LaCie. En dan vooral de LaCie rugged schijven. Deze schijven zijn zo ontworpen dat ze tegen een stootje kunnen. LaCie geeft daarnaast ook 2 jaar garantie dat je beeldmateriaal altijd terug te halen is.

De schijf is in aanschaf wel weer een stuk duurder dan de Western Digital schijven.

Voor een LaCie Rugged 1TB betaal je bijvoorbeeld € 94,99 bij Coolblue. Voor een Western Digital My Passport ben je € 62,99 kwijt.

Een LaCie Rugged schijf in gebruik

Let op, ook hier wordt de prijs per TB aanzienlijk goedkoper als je een schijf van 2TB of 4TB aanschaft:

Schijfruimte Prijs Prijs per 1 TB
LaCie Rugged 1 TB € 94,99 € 94,99
LaCie Rugged 2 TB € 116,99 € 58,50
LaCie Rugged 4 TB € 159,99 € 40
LaCie Rugged 5 TB € 164 € 32,80

PRO Tip: Wil je je bestanden veiligstellen? Dan kun je natuurlijk ook 2 Western Digital schijven kopen en een back up maken. Meestal krijg je zelfs wat korting als je meteen een duo of four pack koopt van eenzelfde harde schijf.

Tip 1: Schijf formatteren bij aanschaf

Heb je jouw keuze gemaakt en een schijf gekocht? Dan is deze vaak geformateerd voor Mac of Windows. Op je computer kun je je schijf formatteren zodat deze op beide systemen werkt. Doe dat voordat je bestanden op je schijf zet, want formatteren betekent dat je schijf leeg wordt gemaakt.

Geef je harde schijf direct ook een herkenbare naam. Het beste een naam waaruit je kunt opmaken wat voor bestanden op je schijf staan, of van welk jaar de bestanden zijn. Bijvoorbeeld "Vakantie 2022".

Tip 2: Schijf labelen

Heb je meerdere projecten op een schijf staan en ook meerdere hard disks rondslingeren in je kamer? Overweeg dan om etiketten op je schijf te plakken en hierop de projecten aan te geven. Zo zie je meteen in een oogopslag of het de juiste schijf is en hoef je deze niet eerst aan te sluiten.

Stickers op schijf

Succes met het kopen van jouw externe hard disk!

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Pro Motion Film

12+ jaar ervaring

1400+ video's geproduceerd

250+ opdrachtgevers

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92