Wat is een luchtvideo?

Wat is een luchtvideo?

Bij het begrip luchtvideo wordt vaak gedacht aan een dronevideo, maar het omvat in de praktijk ook alle andere middelen waarmee vanuit de lucht (in vogelperspectief) wordt gefilmd. Je kunt een luchtvideo maken aan de hand van een drone, maar het kan evengoed met een hijskraan of een helikopter. Een film terwijl je aan het skydiven bent, is ook een luchtvideo.

Drone: commercieel succes

Drones zijn in opkomst. Ze zijn hét nieuwe gadget op het gebied van film. Elke cinematograaf of videograaf ziet er de voordelen van in.

Video's maken vanuit een vliegtuig of helikopter kon al heel lang, maar het bereik van een drone is zoveel groter. Een drone kan het 'object' dat het filmt van veel dichterbij naderen. Een laaghangende helikopter of een overscherend vliegtuig hebben een grote impact op hun omgeving. Een drone is bijna geruisloos en kan in nauwe ruimtes vliegen.

Luchtvideo's zonder drone

Je kunt natuurlijk ook een privé- of bedrijfsfilm laten maken zonder een drone te gebruiken, bijvoorbeeld voor woningvideo. In sommige gevallen is het gebruik van drone niet handig of niet toegestaan (een zogenaamde 'no-flyzone').

Er zijn een aantal andere middelen die je in kunt zetten:

Een WiralCam gebruiken

Maak shots die met een drone niet mogelijk zijn. Een camera wordt met dit systeem aan een lange draad voortbewogen. Je kunt de camera op afstand bedienen en over de kabel voort bewegen. Ideaal voor plekken waar veel begroeiing is, in een stadion tijdens een wedstrijd of boven mensenmassa's.

Helikopter inzetten

Het gebruiken van één of meerdere helikopters is een veelbeproefd, succesvol recept - de Tour de France zou niet zonder kunnen. De helikopter legt niet alleen de koers vast, ook het Franse land. Bovendien kun je met een helikopter veel hoger vliegen dan met een drone mogelijk is.

Een hoogtestatief gebruiken

Een hoogtestatief is een soort hoge mast. Via wifi is het mogelijk de camera in de mast op afstand te verdienen. Misschien wat veel werk, maar ook hiermee kun je mooie luchtvideo's schieten.

Waarom Google Earth Studio?

Simpel: Google Earth komt waar een drone niet mág komen. Een drone mag niet zomaar overal vliegen. In Nederland zijn verschillende 'no-flyzones', waar drones absoluut verboden zijn.

Een drone in de film

Leuk weetje: in 2019 is er een film verschenen met een drone in de hoofdrol. Een misdadige drone heeft een eigen wil en terroriseert een koppel. Jammer dat de titel 'The Drone' wat suf is.

Alle videoproductie begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met meer dan 12 jaar ervaring en 1200+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Kickstart je videoproducties en videomarketing

Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

 • Module 1. Filmen met je smartphone
 • Module 2. Perfecte video's monteren
 • Module 3. IJzersterke scripts schrijven

 • Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

 • Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

 • Module 6. Geld verdienen met YouTube

 • Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €49.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

 • PMF Complete Bundle

  PMF Complete Bundle

  Vergroot je naamsbekendheid, maak van kijkers fans en verkoop sneller en meer met video. Deze 7 onmisbare e-books onthullen alle geheimen.

  664,- 69,- -90%