Wat is een sound bridge?

Wat is een sound bridge

Een sound bridge is een overgangsmiddel in filmbeelden om één visueel beeld in het andere te laten overvloeien aan de hand van geluid.

Beeld en geluid lopen in zo'n geval vaak niet synchroon: het kan zijn dat je eerst het geluid van een kettingzaag hoort om de spanning te vergroten, voordat je de grote boze moordenaar met het wapen in zijn handen ziet staan.

Een sound bridge kan bijvoorbeeld ook twee scènes verbinden die thematisch met elkaar verbonden zijn. Bijvoorbeeld een hoofd dat op een hakblok ligt, klaar voor de executie - je hoort de klap en in de volgende scène zie je dat het geluid afkomstig is van een wortel op een snijplank.

Waarom een sound bridge gebruiken?

Om een sound bridge effectief toe te passen, heb je enige kennis van videobewerking nodig. Mits goed gedaan kan het de spanning aanzienlijk verhogen, zoals in de bovenstaande twee voorbeelden.

Een sound bridge geeft video een gestroomlijnde indruk. Als een bedrijfsfilm gaat laten maken, geeft een sound bridge diepte aan je video en bovendien een gevoel van kwaliteit.

Egaliteit en eenheid

Om je video naar een hoger niveau te tillen, zijn sound bridges noodzakelijk. Deze techniek wordt tegenwoordig op grote schaal toegepast en de twee voorbeelden die hierboven zijn beschreven, zijn allesbehalve uniek.

Het is dus niet alleen de uitdaging om de sound bridge goed uit te voeren, maar ook om vernieuwend te zijn en hem zo toe te passen, dat je de kijker verrast. Dan is er sprake van een video die zowel technisch, als creatief hoogstaand is.

Meer videoproductie begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met meer dan 12 jaar ervaring en 1200+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Kickstart je videoproducties en videomarketing

Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

 • Module 1. Filmen met je smartphone
 • Module 2. Perfecte video's monteren
 • Module 3. IJzersterke scripts schrijven

 • Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

 • Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

 • Module 6. Geld verdienen met YouTube

 • Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €49.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

 • PMF Complete Bundle

  PMF Complete Bundle

  Vergroot je naamsbekendheid, maak van kijkers fans en verkoop sneller en meer met video. Deze 7 onmisbare e-books onthullen alle geheimen.

  664,- 69,- -90%