Wat is een tijdcode?

Betekenis tijdcode

Met tijdcode (oftewel TC) bedoelen we een elektronische beeldtelling. Een tijdcode wordt gehanteerd om aan te duiden exact wanneer in de film iets gebeurt of plaatsvindt.

Hoe is een tijdcode opgebouwd?

Een tijdcode bestaat uit de volgende elementen: huur, minuten, seconden en frames (elke vorm van video bestaat uit een vast aantal frames per seconde, bijvoorbeeld 25 of 50). In de praktijk ziet een tijdcode van bijvoorbeeld drie uur, twaalf minuten, negentien seconde en zeven frames er zo uit: 03:12:19:07.

De eerste drie nummers hebben dezelfde maximale waardes als die van een klok (maximaal 23 uren - het 24ste wordt op een klok immers ook nooit aangegeven, evenals 59 en 59 voor de minuten en seconden, in plaats van 60 en 60). De maximale grootte van het laatste nummer is dus afhankelijk van het aantal frames per seconde.

Waarom een tijdcode gebruiken?

Een tijdcode helpt de video editor eenvoudig iets terug te vinden in het eindproduct. Op die manier hoeft hij niet eindeloos te zoeken naar precies het goede moment in de film om een aanpassing door te voeren. Een tijdcode is ook ideaal voor een editor die een preview levert aan een klant, denk aan een bedrijfsvideo. Met behulp van de tijdcode kan de klant aangeven op welk punt in de film hij iets aangepast wil hebben. Het is van groot belang dat je consequent dezelfde soort code aanhoudt.

Weergave van tijdcode

De tijdcode wordt soms rechtsonder in beeld weergegeven. Tijdens het bewerkingsproces is het handig de tijdcode in de video te laten zitten. In het eindproduct wordt de tijdcode verborgen.

Meer film en video begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met meer dan 12 jaar ervaring en 1200+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Kickstart je videoproducties en videomarketing

Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

 • Module 1. Filmen met je smartphone
 • Module 2. Perfecte video's monteren
 • Module 3. IJzersterke scripts schrijven

 • Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

 • Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

 • Module 6. Geld verdienen met YouTube

 • Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €49.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

 • PMF Complete Bundle

  PMF Complete Bundle

  Vergroot je naamsbekendheid, maak van kijkers fans en verkoop sneller en meer met video. Deze 7 onmisbare e-books onthullen alle geheimen.

  664,- 69,- -90%