Wat is een preview?

Betekenis preview

Met een preview wordt, in de regel, een officiële voorvertoning van de film bedoeld, met als doel de reactie van het publiek te meten. Eventuele aanpassingen kunnen volgen voor de officiële versie uitkomt. Met een preview kan de hele film worden bedoeld, maar ook een trailer.

Het begrip trailer

Een trail is letterlijk een 'spoor'. Het begrip trailer binnen het filmvak is al zo'n honderd jaar oud. In die tijd werd een film nog op een heel andere manier vertoond dan nu. Je kocht een kaartje voor een paar centen en met dat kaartje kon je de hele dag lang verschillende stukjes films, tekenfilms en korte films zien.

In 1913, na het toneelstuk The Pleasure Seekers, werden op het initiatief van Broadway producent Nils Granlund voor het eerst korte stukjes film met materiaal van de films gebruikt om de tijd tussen het draaien van de betreffende films te tonen. Vandaar het woord 'spoor': de trailer kwam in het spoor van de hoofdact en voor de volgende film.

Trailers als cliffhangers

Toen het tonen van trailers een meer wijdverspreide activiteit werd, begonnen producenten trailers ook in te zetten na afloop van elke aflevering van een serie. De trailer liet dan iets zien over de volgende aflevering van een serie, maar uiteraard niet de ontknoping. Op die manier werden de kijkers warm en nieuwsgierig gemaakt en bleven ze aan de buis gekluisterd.

Previews voor een klant

Indien een video-editor zijn klant een preview laat zien, wordt hiermee meestal geen trailer bedoeld, maar de hele film. Dit is als het ware een generale repetitie. Aan de hand van de tijdcode in de preview kan de klant aangeven waar nog iets verandert moet worden aan de film.

Meer gerelateerde begrippen

Meer film en video begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

  • Filmen met je smartphone

  • Perfecte video's monteren

  • IJzersterke scripts schrijven

  • Onweerstaanbare productvideo's maken

  • Geld verdienen met YouTube

  • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Diensten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Testimonial video

Recruitment video

Instructiefilm

Aftermovie

Videocontent

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92