Wat is een preview?

Betekenis preview

Met een preview wordt, in de regel, een officiële voorvertoning van de film bedoeld, met als doel de reactie van het publiek te meten. Eventuele aanpassingen kunnen volgen voor de officiële versie uitkomt. Met een preview kan de hele film worden bedoeld, maar ook een trailer.

Het begrip trailer

Een trail is letterlijk een 'spoor'. Het begrip trailer binnen het filmvak is al zo'n honderd jaar oud. In die tijd werd een film nog op een heel andere manier vertoond dan nu. Je kocht een kaartje voor een paar centen en met dat kaartje kon je de hele dag lang verschillende stukjes films, tekenfilms en korte films zien.

In 1913, na het toneelstuk The Pleasure Seekers, werden op het initiatief van Broadway producent Nils Granlund voor het eerst korte stukjes film met materiaal van de films gebruikt om de tijd tussen het draaien van de betreffende films te tonen. Vandaar het woord 'spoor': de trailer kwam in het spoor van de hoofdact en voor de volgende film.

Trailers als cliffhangers

Toen het tonen van trailers een meer wijdverspreide activiteit werd, begonnen producenten trailers ook in te zetten na afloop van elke aflevering van een serie. De trailer liet dan iets zien over de volgende aflevering van een serie, maar uiteraard niet de ontknoping. Op die manier werden de kijkers warm en nieuwsgierig gemaakt en bleven ze aan de buis gekluisterd.

Previews voor een klant

Indien een video-editor zijn klant een preview laat zien, wordt hiermee meestal geen trailer bedoeld, maar de hele film. Dit is als het ware een generale repetitie. Aan de hand van de tijdcode in de preview kan de klant aangeven waar nog iets verandert moet worden aan de film.

Meer gerelateerde begrippen

Meer film en video begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met meer dan 12 jaar ervaring en 1200+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Kickstart je videoproducties en videomarketing

Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

 • Module 1. Filmen met je smartphone
 • Module 2. Perfecte video's monteren
 • Module 3. IJzersterke scripts schrijven

 • Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

 • Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

 • Module 6. Geld verdienen met YouTube

 • Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €49.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

 • PMF Complete Bundle

  PMF Complete Bundle

  Vergroot je naamsbekendheid, maak van kijkers fans en verkoop sneller en meer met video. Deze 7 onmisbare e-books onthullen alle geheimen.

  664,- 69,- -90%