Wat is een video producer?

Wat is een video producer

Wat is een video producer? De taken van de video producer overlappen deels met die van de mediamanager, al is een mediamanager breed georiënteerd - deze heeft in de regel meer verstand van marketing en reclame dan de video producer. Zo kan de media manager ook andere type media voor zijn of haar rekening nemen. De video producer is specifiek gericht op het realiseren van verscheidene videoprojecten. Taken die hierbij horen zijn het invullen van het budget, het bewaken van budget, het realiseren van klantwensen, het onderhouden van klantcontact, het opstellen en versturen van offertes, het inplannen van de crew, het regelen van cast, locaties, props en ook zaken als benodigde filmrechten.

Wat zijn de belangrijkste taken van een video producer?

Binnen een digitaal contentteam is de video producer per definitie belast met de productie van audiovisuele producties. Er wordt nauw samengewerkt met cameraman, regisseur en eventueel met een presentator of reportagemaker. Bij kleinere organisaties worden de taken van de video producer nog weleens overgenomen door een content manager. Beide professionals zijn van dag tot dag bezig met het tot in de puntjes verzorgen van producties. Zij nemen de organisatorische taken op zich. Omdat online video steeds succesvoller wordt, is het steeds meer gebruikelijk dat bedrijven een aparte video producer voor producties inschakelen.

Aparte video producer

Die aparte video producer kan onderdeel van het bedrijf zelf zijn, maar ook extern worden ingeschakeld. Als de producer extern werkt, dan werkt deze meestal nauw samen met de content manager binnen de organisatie. De twee zijn elkaars rechtstreekse aanspreekpunt.

Wat organiseert de video producer?

De video producer zorgt ervoor dat de nodige faciliteiten verzameld worden, onder meer de locatie, het gewenste filmtijdstip en de crew. Ook worden er materialen voor de opnamen uitgezocht. Op basis van de planning van de video producer ontstaat een productieschema. Alle betrokkenen bij het project - zowel intern als extern - dienen zich hieraan te houden om een zo vlot mogelijke videoproductie te kunnen realiseren. De video producer moet ook op administratief vlak sterk in de schoenen staan en het papierwerk kunnen verwerken dat bij het project komt kijken. Er kunnen onvoorziene ongemakken ontstaan die opgelost dienen te worden.

Met wie werkt een video producer samen?

Kenmerkend van de radio- en televisiewereld is dat taken strikt verdeeld zijn. Dat geldt zowel voor, als achter de schermen. De video producer is de "spin in het web" achter de schermen, het organisatorische wonder dat ervoor zorgt dat alles op rolletjes verloopt. Voor het grote publiek ben je zo goed als onzichtbaar. De producer stuurt verschillende mensen aan, maar vormt ook het aanknopingspunt tussen regisseur en de klant. Mochten er om de één of andere reden meningsverschillen ontstaan, dan treedt de video producer op als bemiddelaar.

Video producer in overleg

Hoe kun je video producer worden?

Er zijn verschillende manieren om video producer te worden. Sommige mensen rollen bij toeval in het vak. Ze zijn bijvoorbeeld al jaren actief als manager, of hebben veel ervaring in de filmwereld en worden op een dag bij een project naar voren geschoven. Het zal echter in de meeste gevallen zo zijn dat professionele video producers een studie van meerdere jaren hebben gevolgd.

De Hbo-opleiding Productie

De Hbo-opleiding Productie aan de Nederlandse Film- en Televisie Academie (NFTA) duurt vier jaar. Let wel op: per jaar wordt er een beperkt aantal studenten toegelaten. De vraag naar studieplekken is helaas groter dan het aanbod. Hoe onderscheid je je van anderen? Met eigen werk natuurlijk. Dé manier om de opleiding in te rollen is met eigen werk van hoog niveau.

Of volg de opleiding tot Professional Video Producer aan het CMM: College of Multi Media

Deze opleiding belooft je in 6 maanden tijd de gehele "video workflow" aan te leren. Je krijgt voor 130 uur aan klassieke lessen, je leert alles over pre-productie, over de productie zelf en de post-productie. Je krijgt klassikale lessen met veel praktijkoefeningen. De nadruk bij deze intensieve cursus ligt vooral op de technische kant. De zakelijke kant van de medaille wordt ook behandeld. De nadruk ligt hier wel beduidend minder op de management en reclame aspecten.

Hbo-opleiding Film en Audiovisuele Media volgen

Je kunt ook de vierjarige opleiding Film en Audiovisuele Media volgen. Als je eerst een Mbo 4 film-opleiding hebt gevolgd, kun je vervolgens doorstromen naar Hbo. Je legt het traject dan in drie jaar af in plaats van vier. In het laatste jaar loop je stage. Na afloop van de studie heb je een Bachelor diploma op zak en mag je jezelf "Bachelor of Arts" laten noemen. Tijdens de opleiding heb je 15 contacturen per week, waarin je technische vaardigheden op het gebied van scriptschrijven en cinematografie opdoet. Ook ben je bezig met casting, met research en locatiescouting. Je leert alles over filmtechnieken, montage, geluid en natuurlijk beeldbewerking. In de opleiding wordt ook aandacht besteedt aan filmgeschiedenis, aan cultuurfilosofie, communicatie, cultureel ondernemerschap, filmmarketing en financiering.

Wat verdient een video producer gemiddeld?

Wat een video producer gemiddeld verdient, is van een aantal zaken afhankelijk, onder meer de leeftijd en de ervaring. Bij een ingewikkeld takenpakket hoort uiteraard een hoger salaris dan bij een simpeler takenpakket. Gemiddeld mag een video producer rekenen op een beloning van 3.500 euro bruto in de maand. Het minimale salaris ligt op 2.200 euro. Het maximale bruto maandloon (volgens de Nationale beroepengids) ligt op 4.800 euro bij een 40-urige werkwerk. Ervaring speelt hierbij een belangrijke rol. Hoe meer ervaring je hebt, hoe gewilder je zult zijn en hoe meer je kunt onderhandelen over je uurloon bij je functie. Ook moet je rekening houden met secundaire voorwaarden zoals vervoer, bonussen, doorbetaling bij (tijdelijke) ziekte en onregelmatigheidstoelagen. Werk je in vaste dienst of als freelancer?

Waar werkt een video producer zoal?

Video producers kunnen op verschillende plekken aan het werk. Video producers die als freelancer aan de slag gaan, zullen niet altijd werk hebben. Daar staat tegenover dat ze relatief veel geld per productie zullen verdienen. Hou je van vastigheid? Of heb je goed vertrouwen dat je voor jezelf projecten kunt binnen hengelen? Hoe meer ervaring een video producer heeft, hoe makkelijker het zal zijn grote, ingewikkelde projecten binnen te halen. De meest succesvolle video producers zullen verantwoordelijk zijn voor de organisatie van grote kaskrakers op de nationale televisie. De vraag is: waar zie jij jezelf over vijf jaar?

Video producer vacatures

Ben jij een video producer (in spe) en op zoek naar stage- of werkervaring? Solliciteer dan eens bij Pro Motion Film. Wij zijn namelijk met regelmaat naar jong talent op zoek. Ben je een starter of zit je nog op school en heb je de skills in huis die bij een video producer horen? Neem dat contact op met Pro Motion Film via [email protected]. Vergeet bij je open sollicitatie niet je CV en verschillende voorbeeldvideo's en/of projecten van jouw hand meet te sturen. Mochten we geïnteresseerd zijn en plek voor je hebben, dan nemen we contact op.

Professionele video producer

Wat hebben bedrijven aan een professionele video producer?

Er zijn verschillende redenen om voor Pro Motion Film te kiezen. Ons productieteam heeft talloze jaren ervaring met het produceren en monteren van verschillende soorten corporate video's. Pro Motion Film is een allround videoproductie bedrijf. De experts hier kunnen ook als video producer optreden.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

  • Filmen met je smartphone

  • Perfecte video's monteren

  • IJzersterke scripts schrijven

  • Onweerstaanbare productvideo's maken

  • Geld verdienen met YouTube

  • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Diensten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Testimonial video

Recruitment video

Instructiefilm

Aftermovie

Videocontent

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92