Wat is een voice over?

Voice-over

Een voice over is een audio die over een video wordt gezet. Deze audio geeft voornamelijk toelichting over de beelden die worden afgespeeld. Hierdoor is het makkelijker om een verhaal te volgen.

Wat betekent een voice over?

De betekenis achter voice over is vrij simpel. Zoals de naam al zegt verwijst het naar een stem die over een video wordt geplakt.

Voice overs worden in veel verschillende scenario's gebruikt. Het is bijvoorbeeld een essentieel onderdeel van een natuurdocumentaire, waar de voice over vertelt hoe de tijger achter zijn prooi aangaat of hoe de pinguïns zich beschermen tegen het harde weer.

Ook is een voice over een belangrijk onderdeel van een filmtrailer of nieuwsartikel. Het doel van een voice over is dus om extra context en diepgang aan het beeld te geven. Wanneer men alleen het beeld zou zien of alleen de voice over zou horen, zouden ze een deel van het verhaal missen. Het helpt ons ook om een verhaal beter te begrijpen.

Wanneer er in het nieuws wordt verteld over de ziekenhuizen die overvol raken en we hier een beeld bij zien van ziekenhuishallen die vol zitten met patiënten dringt de ernst van het probleem nog meer bij ons door.

Hoe werkt een voice over?

Veel mensen vragen zich af of de stem die bijvoorbeeld in een animatiefilm wordt ingesproken ook behoort tot een voice over. Dit is echter niet hetzelfde. Dit heet namelijk nasynchronisatie. Het doel van een voice over is dat er een commentaar wordt gegeven die los staat van het beeld.

Bij een voice over is het dus niet van belang dat de audio perfect synchroniseert met de lipbewegingen van een animatie personage. In het geval van een voice over wordt de stem of het verhaal gebruikt om alle losse beelden aan elkaar te plakken. De voice over vertelt dus eigenlijk een lopend verhaal wat wordt versterkt door beeldmateriaal.

De voordelen van het gebruiken van een voice over

Het gebruik van een voice over heeft verschillende voordelen.

Allereerst is het dankzij een voice over niet nodig om fysiek een presentator aanwezig te hebben. De focus komt hierdoor volledig te liggen op het verhaal in plaats van wie het verhaal vertelt. Dit maakt het verhaal soms makkelijker om te volgen, omdat er minder externe factoren zijn die kunnen afleiden.

Een ander voordeel van een voice over is dat de tekst of het commentaar makkelijk kan worden aangepast. Is alles opgenomen en kom je er in de postproductie achter dat een bepaalde zin niet klopt? Dan kan deze met een voice over simpelweg worden weggeknipt of vervangen met een nieuw opgenomen audiofragment. Een laatste voordeel is dat een voice over zorgt dat een documentaire of filmproductie veel makkelijker in verschillende talen kan worden uitgebracht.

Het werk van een professionele stemacteur

Een voice over lijkt op het eerste ogenblik een erg simpel iets. Men denkt vaak dat iemand simpelweg een verhaal voorleest en dat het na één take klaar is. Ondanks dat dit zeker een mogelijkheid is, is het een erg specifiek beroep dat niet voor iedereen is weggelegd.

Professionele stemacteurs beschikken over een stem die de luisteraar meesleept. Het is van groot belang dat een stemacteur exact weet wat een verhaal nodig heeft om goed overgebracht te worden. Wat voor emoties? Wat voor snelheid? Wat voor accent en wat voor taal is er nodig om het verhaal te vertellen?

Een stemacteur is daarom vaak gespecialiseerd in verschillende accenten. Ook moet een stemacteur beschikken over de vaardigheid om een leesbare tekst om te zetten tot een tekst die fijn is om te luisteren. Voor een voice over moeten zinnen soms korter worden gemaakt of moeten bepaalde woorden weg worden gehaald of juist toegevoegd om de zinnen lekker te laten rollen.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

  • Filmen met je smartphone

  • Perfecte video's monteren

  • IJzersterke scripts schrijven

  • Onweerstaanbare productvideo's maken

  • Geld verdienen met YouTube

  • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)