Wat is een natuurdocumentaire?

Wat is een natuurdocumentaire?

Een natuurdocumentaire is een filmgenre waarin de natuur centraal staat: planten, dieren maar in zekere zin ook de mens zelf komen in deze films naar voren, omdat ze onderdeel uitmaken van de natuur.

Vaak zien we in deze films bijzondere beelden van diersoorten die we zelf niet snel zouden kunnen waarnemen. In deze films wordt vaak ook het gedrag van deze dieren bestudeert.

Een bekende natuurdocumentaire is Planet Earth (2011) van de BBC. Ingesproken door de bekende voice-over stem David Attenborough.

Met een productieperiode van vijf jaar is Planet Earth een van de duurste natuurdocumentaireserie die de BBC ooit heeft gemaakt.

Behoefte aan mooie natuurbeelden

Planet Earth werd door zijn makers omschreven als the definitive look at the diversity of our planet (Wikipedia: Planet Earth (TV Series)). Een definitieve blik op de diversiteit van onze planeet gaf deze natuurdocumentaireserie echter niet, want na Planet Earth volgden er alweer talloze nieuwe bigbudget documentaireseries over de natuur op onze planeet.

In al deze natuurdocumentaires worden de meest spectaculaire cinematografische opnametechnieken toegepast om de esthetische waarde van het natuurlijke landschap te benadrukken. We zijn telkens weer gefascineerd door een filmisch picturesque natuurbeeld dat 'ongeschonden' oogt maar in zekere zin ook weer eigen is gemaakt door de mens via deze fantastische opnametechnieken.

Verschillende vormen

Een natuurdocumentaire heeft verschillende vormen. Zo zijn er natuurdocumentaires waarin vooral observerend naar de natuur wordt gekeken, alsof de mens niet aanwezig is. De populaire BBC documentairereeks Planet Earth is daar een goed voorbeeld van.

Er zijn ook natuurdocumentaires waarin we een een filmmaker volgen die in de natuur verblijft. Denk dan aan de film Grizzly Man (2005) van regisseur Werner Herzog, waarin de hoofdpersoon Timothy Treadwell in de natuur probeert samen te leven met wilde beren. Totdat hij wordt aangevallen door een beer en overlijdt. Dit is een heel andere opzet, maar ook een documentaire die zich afspeelt in de natuur.

Documentaire laten maken

Diensten

Productie van hoogwaardige videocontent en campagnes. Inhoudelijk. Creatief. Met oog voor de merkidentiteit van je organisatie.

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!