Wat is een natuurdocumentaire?

Wat is een natuurdocumentaire?

Een natuurdocumentaire is een filmgenre waarin de natuur centraal staat: planten, dieren maar in zekere zin ook de mens zelf komen in deze films naar voren, omdat ze onderdeel uitmaken van de natuur.

Vaak zien we in deze films bijzondere beelden van diersoorten die we zelf niet snel zouden kunnen waarnemen. In deze films wordt vaak ook het gedrag van deze dieren bestudeert.

Een bekende natuurdocumentaire is Planet Earth (2011) van de BBC. Ingesproken door de bekende voice-over stem David Attenborough.

Met een productieperiode van vijf jaar is Planet Earth een van de duurste natuurdocumentaireserie die de BBC ooit heeft gemaakt.

Behoefte aan mooie natuurbeelden

Planet Earth werd door zijn makers omschreven als the definitive look at the diversity of our planet (Wikipedia: Planet Earth (TV Series)). Een definitieve blik op de diversiteit van onze planeet gaf deze natuurdocumentaireserie echter niet, want na Planet Earth volgden er alweer talloze nieuwe bigbudget documentaireseries over de natuur op onze planeet.

In al deze natuurdocumentaires worden de meest spectaculaire cinematografische opnametechnieken toegepast om de esthetische waarde van het natuurlijke landschap te benadrukken. We zijn telkens weer gefascineerd door een filmisch picturesque natuurbeeld dat 'ongeschonden' oogt maar in zekere zin ook weer eigen is gemaakt door de mens via deze fantastische opnametechnieken.

Verschillende vormen

Een natuurdocumentaire heeft verschillende vormen. Zo zijn er natuurdocumentaires waarin vooral observerend naar de natuur wordt gekeken, alsof de mens niet aanwezig is. De populaire BBC documentairereeks Planet Earth is daar een goed voorbeeld van.

Er zijn ook natuurdocumentaires waarin we een een filmmaker volgen die in de natuur verblijft. Denk dan aan de film Grizzly Man (2005) van regisseur Werner Herzog, waarin de hoofdpersoon Timothy Treadwell in de natuur probeert samen te leven met wilde beren. Totdat hij wordt aangevallen door een beer en overlijdt. Dit is een heel andere opzet, maar ook een documentaire die zich afspeelt in de natuur.

Meer gerelateerde begrippen

Documentaire laten maken

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties

Zelf goede video's maken? Geef je videoproducties een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Download het Videoproductie Starterspakket

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

Bundel met 3 onmisbare e-books:

Module 1. Filmen met je smartphone

Module 2. Perfecte video's monteren

Module 3. IJzersterke scripts schrijven

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92