Wat is motion tracking?

Motion tracking

Motion tracking is een techniek waar een camera de beweging van een object of persoon volgt. Dit wordt gedaan door middel van sensoren en is een belangrijke techniek in de ontwikkeling van animatievideo's, animatiefilms en videogames.

Wat is motion tracking?

Motion tracking is een techniek waar apparaten worden gebruikt die de beweging van objecten volgen. Met de hulp van sensoren leert het apparaat om een omgeving te lezen. Zodra de sensoren zijn opgepakt kan de camera of het apparaat leren om de bewegingen, snelheid en richting te analyseren. Deze gegevens zijn van groot belang in de productie van een animatie, aangezien in de nabewerking deze data wordt omgezet naar een nieuw karakter. De gezichtsexpressie die door middel van motion tracking is opgeslagen, zal zichtbaar zijn in het gezicht van het animatie karakter en zorgt hierdoor voor een zo'n prettig mogelijke kijkervaring.

De voordelen van motion tracking

Motion tracking wordt steeds meer toegepast. Dit komt omdat veel films vandaag de dag gebruik maken van animatie en heftige nabewerking. De hedendaagse Disney films zijn bijvoorbeeld gevuld met fantasie, maar de karakters, of het nu een elf is of een sprekende kandelaar, behouden dankzij motion tracking hun menselijke karakter. Het zorgt er dus voor dat speelfilms zo plezierig mogelijk worden om naar te kijken.

Naast films, speels motion tracking ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van videogames. Game-ontwikkelaars en filmmakers maken veel gebruik van motion tracking om de animatie workflow te versnellen. Voor verschillende scenario's zijn verschillende motion trackers te vinden. Zo kan er bijvoorbeeld eye-tracking worden ingezet voor een point of view perspectief en komen sport-trackers goed van pas wanneer een personage in het spel moet rennen of vechten. Doordat motion tracking de beweging en snelheid oppakt, heeft een ontwikkelaar minder werk om een zo'n realistisch mogelijk houding en beweging te maken.

Hoe werken motion trackers?

Motion tracking is mogelijk in twee verschillende vormen. Het kan beweging tracks door middel van te kijken naar de traagheid, de weerstand en de kleine veranderingen in snelheid. In dit geval worden er sensoren geplaatst op de objecten die men wil volgen, zoals bijvoorbeeld op een hand. Een andere vorm van motion tracking is optische bewegingsregistratie. In dit geval wordt er licht gebruikt om beweging van een object vast te leggen. Deze techniek is vooral populair onder de game-ontwikkelaars.

Verschillende manieren om motion trackers te gebruiken

De bovengenoemde twee technieken van motion tracking kunnen vervolgens op verschillende manieren gebruikt worden. De eerste manier is wanneer een acteur een motion capture-pak draagt. Dit pak bevat alle belangrijke motion punten, maar geeft de acteur alle bewegingsvrijheid die hij nodig heeft om zo goed mogelijk in zijn rol te kruipen. De andere manier is door gebruik te maken van gezichtsbeweging registratie. Dit is ideaal voor close-ups van een personage. De motion tracking punten pakken alle kleine gezichtsbewegingen op. De derde manier is door gebruik te maken van optische bewegingsregistratie. Dit is een van de meer high-end motion tracking technieken, aangezien er veel meer inspanning bij komt kijken voor zowel de acteur als de apparatuur. Het zorgt wel voor een verbluffend eindresultaat.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

  • Filmen met je smartphone

  • Perfecte video's monteren

  • IJzersterke scripts schrijven

  • Onweerstaanbare productvideo's maken

  • Geld verdienen met YouTube

  • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)