Wat is progressive scan?

Progressive scan

Progressieve scan is een verwerkingstechniek voor video's die tegenwoordig wordt gezien als de basismethode in de industrie.

Vooral op formaten zoals Blu-ray-schijven is progressive scan de norm. Dankzij deze effectieve videoverwerking is het mogelijk om te genieten van nul HD-video beeldkwaliteit op jouw televisie.

Wat is Progressive scan?

Door de opkomst van desktop computers werd er opgemerkt dat de beeldkwaliteit van televisies niet optimaal was voor deze computerbeelden. Vooral wanneer het beeld werd gecombineerd met tekst was het op de televisie erg slecht in kwaliteit. Dit kwam doordat er voorheen gebruik werd gemaakt van interlaced scan. Doordat interlaced scan niet meer aan de gewenste standaard voldeed, was het tijd om op zoek te gaan naar een alternatief. Dit was de opkomst van Progressive scan. In progressive scan wordt iedere lijn en pixel opeenvolgend gescand. Door deze methode wordt het beeld in één keer gescand, waardoor er betere kwaliteit weergaven ontstaat. Voor de kijker lijkt het beeld scherper en gedetailleerder te bewegen. Vooral wanneer tekst en beweging met elkaar worden gecombineerd. Progressive scan is ook een stuk minder gevoelig voor flikkering dan een interlaced scan is.

Wat zijn de voordelen van progressive scan?

Er zijn verschillende redenen waarom de voorkeur uitgaat naar progressive scan. Het eerste voordeel heeft te maken met de beeldkwaliteit. Het weergegeven beeld ziet er dankzij progressive scan een stuk realistischer uit en de bewegingen vloeien beter. Doordat frames in één keer worden gescand en veranderen, kan een stilgezet filmbeeld worden omgezet naar een foto. Een ander voordeel van progressive scan is dat het veel makkelijker op te schalen is naar een hogere resolutie. Dit is bij interlaced scan een onmogelijk of lastige taak. Het opschalen van 480p naar 1080p HDTV is met progressive scan geen uitdaging. Zou je dit met interlaced scan willen doen, dan is het vaak in het eindresultaat zichtbaar dat dit niet de oorspronkelijke resolutie is.

Hoe wordt progressive scan vooral gebruikt?

In de jaren negentig werden progressive scans gezien als de standaard voor HDTV. Alle films werden in deze tijd standaard uitgezonden in progressive scan. Zelfs wanneer er een interlaced signaal werd uitgevoerd, zette de televisie deze standaard om naar een progressive scan. Progressive scan wordt vandaag de dag voornamelijk gebruikt voor het scannen en opslaan van filmmateriaal op bijvoorbeeld een dvd.

Hoe kan je gebruikmaken van Progressive scan?

Om gebruik te maken van progressive scan heeft jouw dvd, HD-kabel, antenne of satelliet box allereerst een progressive scan integratie nodig. Ook moet er een component video-uitgang aanwezig zijn die Progressive Scan ondersteunt. Dit kan ook een DVI- of HDMI-uitgang zijn, zolang deze progressive scan kan verwerken. Wanneer jouw apparaten aan deze eisen voldoen kan je een interlaced video omzetten naar een progressive scan.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92