Wat is screen time?

Screen time

Screen time verwijst naar de tijd waarin een acteur in totaal in een film of tv show te zien is. De screen time van een hoofdrolspeler zal in de meeste gevallen een stuk langer zijn dan de screen time van een bijpersonage.

Wat is screen time?

Screen time geeft aan hoeveel tijd een acteur te zien is in een film of show. Ondanks dat het voor een kijker simpelweg een interessant weetje is om te weten hoeveel tijd een acteur te zien is op het scherm, kan het voor een acteur een groot verschil maken in hun betaling. Veel acteurs worden namelijk betaald op basis van hun totale schermtijd.

Hoe meer een acteur te zien is op het scherm, zoals een hoofdrolspeler, hoe groter hun uiteindelijke uitbetaling zal zijn. Wel is het belangrijk om te onthouden dat deze betaalmethode echt niet altijd geldt. Veel beroemde acteurs worden voorafgaand van het filmen ingehuurd voor een vaste prijs.

Hoe wordt screen time gemeten?

Om te bepalen hoeveel screen time een acteur heeft in een film of show, moet er naar iedere scène gekeken worden. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden.

De meest accurate manier is het handmatig timen. Hier wordt er door een specialist of een geïnteresseerde handmatig onderzocht hoeveel seconden een acteur in beeld is tijdens een film. Bij deze methode wordt de tijd van iedere individuele scene getimed en vervolgens worden deze bij elkaar opgeteld. Deze aanpak vereist veel aandacht en kan tijdrovend zijn, maar levert de meest nauwkeurige resultaten op.

Een andere manier is een automatische analyse. Dit is een software die getraind is om gezichten en beweging te herkennen en te volgen op het scherm. Deze methode is snel en een stuk minder arbeidsintensief dan handmatige timing, maar is vaak niet helemaal nauwkeurig. De laatste manier is om simpelweg te tellen in hoeveel scènes een acteur aanwezig is en om voor iedere scène een ruwe timing te geven.

Tel vervolgens het aantal scenes met deze geschatte tijd bij elkaar en je komt erachter wat de screen time is. Dit is een hele ruwe berekening die meer een indicatie weergeeft dan de ware screen time.

Wat zegt een screen time over de acteur?

De screen time die een acteur op het doek heeft kan iets zeggen over de prestatie, maar in veel gevallen laten acteurs zien dat je ook een impact kan maken bij de kijker met een kleinere screen time.

Een hoofdrolspeler zal van nature meer minuten op het doek te zien zijn. Dit komt omdat het verhaal volledig om hen draait. Maar, als acteur hoef je je geen zorgen te maken wanneer je minder screen time hebt dan andere collega's.

In het verleden is keer op keer bewezen hoe personages met weinig screen time soms de meest memorabele karakters zijn. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld Draco Malfoy in Harry Potter. De Harry Potter serie heeft maar liefst 8 films. In al deze 8 films heeft Draco Malfoy slechts een screen time van 31 minuten en 45 seconden.

Ondanks dat hij in iedere film slechts in een paar scènes te zien is, is hij een van de personages waar mensen een groot fan van waren. Dit bevestigt dat het soms niet om de screen time gaat, maar juist om hoe goed een acteur een personage weergeeft.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92