Wat is stop-motion?

Stop motion opnames met lego

Stop-motion is een video-opname techniek waarbij ieder frame apart van elkaar wordt opgenomen. Een goed voorbeeld van stop motion zijn de oude STER-reclamespotjes van Loeki de Leeuw.

Er gaan 25 frames in een seconde film. Dus voor iedere seconde film heb je 25 opgenomen beelden (foto's) nodig. Stop-motion is dus een vrij tijdrovend en bewerkelijk proces. Ga er maar aan staan om voor 1 seconden film telkens 25 beelden op te nemen. Je kunt dagen bezig zijn met een kort filmpje van een paar seconden. Dus geduld is een vereiste.

Hoe kun je zelf een stop-motion film maken?

In ieder frame kun je het gefilmde onderwerp iets verplaatsen waardoor je beweging creëert. Hoe nauwkeuriger het object wordt verplaatst, des te vloeiender en echter het er uiteindelijk op film uit ziet.

Een leuke manier om met stop-motion te oefenen is bijvoorbeeld door met LEGO aan de slag te gaan. Laat een lego poppetje per foto net iets bewegen.

Stop-motion tips

  • Zorg er voor dat de belichting niet veranderd tijdens de opnames, want dat zul je terugzien in de video. Het beste kun je al het daglicht blokkeren en alleen met kunstlicht werken.
  • Laat niet teveel dingen "bewegen" maar focus bijvoorbeeld op 1 poppetje. Zorg er voor dat de rest van je achtergrond en setting "vast" staat om continutiteitsfouten te voorkomen.

Andere bekende voorbeelden van stop-motion producties zijn Wallace and Gromit en Buurman en Buurman.

Beeld: Shutterstock.com

Meer gerelateerde videoproductie begrippen

Time-lapse Stop-motion 360 graden video Super slow motion Fast motion Vogelperspectief Over the shoulder shot Point of view Establishing shot Luistershot Tegenshot Long take Extreme long shot Tracking shot Crane shot Pan effect Tilt effect Close-up Extreme close-up Lens flare Bokeh effect Diafragma Depth of field Hand-held BeeldstabilisatieAutofocus WitbalansB-roll Ensceneren Green screenENG Draaidag Freelance cameraman Gaffer Focus puller Videograaf

Of download hier onze gratis PDF met meer dan 250 videoproductie begrippen ->

14 montage trucks voor je video

Blog

Online video is een geweldig medium om impact te creëren bij je doelgroep. In onze blogs geven we gratis en voor niks onze kennis en skills weg. Zodat je met eigen ogen kunt zien wat er allemaal mogelijk is.

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

Kickstart je videomarketing

Geef je videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

7 bomvolle e-books met tips over videomarketing en videoproductie.

Koopje: Van € ̶1̶.̶0̶93,- voor € 149,-

Ontvang de 7 Complete Masterclasses

Omdat wij ons met Pro Motion Film 100% willen richten op het maken van bedrijfsvideo's, gaan onze e-book masterclasses in de uitverkoop. We willen jou hiermee de juiste tools aanreiken om zelf succesvolle (bedrijfs)video's te maken.

Claim hier de complete PMF Bundle.

✅ Filmen met je smartphone

✅ Perfecte video's monteren

✅ IJzersterke scripts schrijven

✅ Blauwdruk succesvolle videomarketing

✅ Onweerstaanbare interviews maken

✅ Geld verdienen met YouTube

✅ Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Nu voor slechts € 149.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

Bekijk Kickstartbundel