Stop-motion is een video-opname techniek waarbij ieder frame apart van elkaar wordt opgenomen. Een goed voorbeeld van stop motion zijn de oude STER-reclamespotjes van Loeki de Leeuw.
Er gaan 25 frames in een seconde film. Dus voor iedere seconde film heb je 25 opgenomen beelden (foto's) nodig. Stop-motion is dus een vrij tijdrovend en bewerkelijk proces. Ga er maar aan staan om voor 1 seconden film telkens 25 beelden op te nemen. Je kunt dagen bezig zijn met een kort filmpje van een paar seconden. Dus geduld is een vereiste.
Hoe kun je zelf een stop-motion film maken?
In ieder frame kun je het gefilmde onderwerp iets verplaatsen waardoor je beweging creëert. Hoe nauwkeuriger het object wordt verplaatst, des te vloeiender en echter het er uiteindelijk op film uit ziet.
Een leuke manier om met stop-motion te oefenen is bijvoorbeeld door met LEGO aan de slag te gaan. Laat een lego poppetje per foto net iets bewegen.
Stop-motion tips
- Zorg er voor dat de belichting niet veranderd tijdens de opnames, want dat zul je terugzien in de video. Het beste kun je al het daglicht blokkeren en alleen met kunstlicht werken.
- Laat niet teveel dingen "bewegen" maar focus bijvoorbeeld op 1 poppetje. Zorg er voor dat de rest van je achtergrond en setting "vast" staat om continutiteitsfouten te voorkomen.
Andere bekende voorbeelden van stop-motion producties zijn Wallace and Gromit en Buurman en Buurman.
Beeld: Shutterstock.com