Wat is een long take?

Wat is een long take?

Een long take is een shot die in zijn lengte veel langer duurt dan een gemiddeld shot. Soms kan een long take wel minuten duren. Er zijn zelfs films die zijn opgenomen in een enkele long take.

Een long take kan ook goed vergeleken worden met een theaterstuk. Alle acties, dialoog en handelingen spelen zich dan af in dezelfde ruimte en het beeld hoeft niet geknipt te worden.

  • Het is meestal een behoorlijke uitdaging om een goede long take op te nemen, omdat er tijdens de opnames helemaal niets fout mag gaan. Je kunt namelijk niet makkelijk naar een ander shot knippen. Gaat er iets fout, dan zal je het shot opnieuw moeten doen. Vooral bij long takes die technisch qua camerawerk of inhoudelijk (dialoog) ingewikkeld zijn om op te nemen, kun je even bezig zijn.
  • Een long take wordt ook gezien als kunstvorm. Lukt het je om een goede long take op te nemen, dan is dit vaak een knappe prestatie. Er zijn speelfilms die geheel bestaan uit 1 long take, of in ieder geval die illusie wekken.
  • Het voordeel van een long take is dat je weinig tot geen uren nodig hebt voor de video-editing.

Meer gerelateerde videoproductie begrippen

Time-lapse Stop-motion 360 graden video Super slow motion Fast motion Vogelperspectief Over the shoulder shot Point of view Establishing shot Luistershot Tegenshot Long take Extreme long shot Tracking shot Crane shot Pan effect Tilt effect Close-up Extreme close-up Lens flare Bokeh effect Diafragma Depth of field Hand-held BeeldstabilisatieAutofocus WitbalansB-roll Ensceneren Green screenENG Draaidag Freelance cameraman Gaffer Focus puller Videograaf

12 tips voor de mooiste opnametechnieken

Diensten

Productie van hoogwaardige videocontent en campagnes. Inhoudelijk. Creatief. Met oog voor de merkidentiteit van je organisatie.

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing