10 strategieën voor zakelijke video's waarmee we jouw doelgroep overtuigen

Inhoudsopgave

Onlangs ontvingen we een mail van iemand die onze stijl als volgt omschreef:

Wat ik specifiek gaaf aan jullie vind is dat er in de video's die jullie maken een duidelijk verhaal zit en er valt te merken dat jullie het benaderen vanuit een cinematografische visie, in tegenstelling tot andere bedrijven die een campagne wens van een klant op beeld drukken.

Ik vond dit erg leuk om te horen en reden om na te gaan waar dat verschil 'm precies in zit. Het klopt dat wij de klantwens als leidraad nemen en hier dan zoveel als mogelijk nog onze cinematische visie aan toevoegen, zodat we van iets moois nog iets mooiers kunnen maken.

De stijl die wij ons hebben eigen gemaakt, is een stijl die naar mijn mening toekomstbestendig is en de doelgroep van onze klanten op een kwalitatieve manier bereikt.

Aan de hand van de volgende 10 punten proberen wij met video het verschil te maken voor onze klanten.

1. Promotiefilm met ziel

Wij maken promotiefilms met ziel. Zo cinematisch aangekleed als mogelijk. Want uiteindelijk wil het oog ook wat: je wilt de kijker overtuigen via sterke visuals en overtuigende storytelling.

Zeer belangrijk is daarom een goed doordachte cameravoering, het vangen van de kleinste details, maar ook dat je personen op camera echt zichzelf laat zijn.

Die ziel zit 'm daarnaast in de kwaliteit en afwerking van de edit. Shotwisselingen met precisie, op een tiende van een seconde getimed. En ook de muziekkeuze is belangrijk, niet "the usual" corporate deuntje suspects, maar iets artistieks met een mooie opbouw, als het even kan.

2. Emotie als basis

En inspelen op emotie, dat moet je zeker niet vergeten. Een promotiefilm moet de kijker beet pakken en niet meer loslaten. Dat is het allerbelangrijkste wanneer je een klant wilt overtuigen iets van jou af te nemen. Daar ligt in onze video's dan ook de focus: op het ontlokken van emotie.

Dus geen recht-toe-recht-aan oppervlakkige sales video of bedrijfsimpressie, maar we gaan op zoek naar persoonlijkheid en eerlijkheid. Op visueel niveau of in de dialoog.

3. Niet alles is gescript

Klakkeloos een script afwerken, dat doen we niet. Een script dient alleen als basis.

Want een waterdicht script is vaak ook een gevangenis voor creativiteit. Tijdens de opnames is er daarom ook ruimte voor spontaniteit. Omdat de werkelijkheid die zich voordoet vaak mooier is dan wat we vooraf in een script kunnen vastleggen. Dit maakt een film en onderneming pas echt eerlijk en authentiek.

4. Geen acteurs

Wil je betrouwbaar overkomen richting jouw doelgroep en een relatie met ze opbouwen via videocontent? Laat dan vooral jezelf in beeld komen en verschuil je niet achter acteurs, figuranten of influencers.

Acteurs zijn namelijk niet geloofwaardig, hoe goed en professioneel ze ook zijn: het blijven acteurs. In onze films wordt het verhaal daarom bijna altijd gebracht in een documentaire vorm. Non-scripted.

We maken videocontent met en over jou en je collega's, partners of experts uit het vakgebied.

5. Observerend vermogen

Mooie details zie je pas als je goed kijkt. De beste beelden vang je als je het geduld hebt om te blijven kijken.

Onze camera staat daarom langer aan dan die van een gemiddelde cameraman. Tenminste, als we de tijd hebben, dan draaien we vaak langer door. Want geduld loont bij non-scripted videocontent. Na een paar minuten zie je pas die specifieke details, de handelingen die een persoon eigen maken.

Dat zijn de beelden die jouw film uniek maken en die je wilt hebben. Vaak pas als de camera langer gericht staat op een persoon, ontstaat er een goed samenspel tussen de cameraman en het gefilmde individu. De twee raken gewend aan elkaar. Hierdoor groeit het camerawerk en neemt de kans toe dat we parels op beeld kunnen vangen.

We filmen dus geen korte 10 seconden takes vanuit de gedachte: het wordt toch een kort shot in de videomontage en "we hebben het wel". Of hoe een bekende televisiekok dat een keer zei tijdens een videoshoot: "Hebben is hebben".

Dit klinkt ook een beetje als "Net goed genoeg". Een zesje. Wij gaan liever meer de diepte in en voor die 9 of 10. Anders krijg je slappe videocontent.

6. Productiemachine met persoonlijke approach

Onze crew is een productiefabriek, want we willen zoveel mogelijk videocontent opnemen op een dag. Zodat we een nog rijkere edit kunnen maken, of nog meer video's. Want daar geloven we in. Met meer video's krijg je nog veel meer rendement.

Maar we zijn geen rouwdouwers die met de harde hand regisseren en schreeuwen: tempo, tempo, tempo! Want dan wordt jij zenuwachtig en onzeker en dat zie je terug op video.

We zijn daarom ten alle tijden een gezellige productiefabriek met een persoonlijke aanpak.

Juist door vriendelijkheid en rust uit te stralen, stel je mensen op hun gemak en zijn ze echt zichzelf op camera. Dit maakt ook dat je vaak minder takes nodig hebt.

7. Collectief van creatieve freelancers

Een ander onderdeel van onze videoproductie visie en werkwijze is het samenwerken met creatieve eenpitters. Denk aan cameramensen, vormgevers en sound designers. Dit zijn vaak eenmanszaken die echt hun eigen stijl hebben en snel kunnen schakelen.

Op die manier kunnen we altijd de juiste freelancer aan de juiste opdracht koppelen en een team op maat samenstellen, groot of klein. Zo ontstaan er heel mooie video's, waar meerdere creatieve geesten hun passie en expertise aan hebben toegevoegd.

8. Ritmisch gemonteerd op muziek

Wat een video nog meer onderscheidend maakt is de mate waarin beeld en muziek in elkaar grijpen. Als hierin een samenspel ontstaat versterkt dat de emotie en overtuigingskracht van een video. Wat je hoort in de muziek qua instrumenten, ritme of sfeer, proberen we daarom zoveel mogelijk te linken aan wat je ziet in beeld. Als beiden elkaar versterken, krijg je een heel overtuigende video.

9. DNA van de onderneming vangen

Om op te vallen is het belangrijk dat je jezelf onderscheid. Waarschijnlijk doe je dat al met je onderneming. Je hebt net even een beter product dan je concurrentie, of een slimmere werkwijze. Onderscheid maken is heel belangrijk, want hiermee maak je het verschil. Ook de sfeer binnen een onderneming kan onderscheidend zijn. Of de manier waarop een organisatie communiceert met de klant.

Dit is allemaal onderdeel van het bedrijfs-DNA. En als een promotiefilm deze unieke identiteit en bedrijfscultuur goed kan overbrengen, dan sta je met 3-0 voor op je concurrentie. Want zij hebben niet zo'n video, vallen minder op en zijn "13 in een dozijn".

Door rekening te houden met alle eerdergenoemde punten, ontstaat er een authentieke promotiefilm die het unieke DNA echt goed vastlegt.

10. Documentairestijl videocontent

Tel je alle volgende punten bij elkaar op, dan krijg je als antwoord: documentairestijl content.

Video's van onze hand bestaan vaak uit een combinatie cinematografische sfeeropnames gecombineerd met dialoog uit een interview. Dit is een zeer krachtige vorm van visuele storytelling.

Denk aan:

  • Klant review video's. In een interview vertelt een klant of partner over de ervaring met jullie organisatie. Tussendoor zien we beelden van deze samenwerking.
  • Interview serie: een reeks interviews over een relevant thema binnen jouw vakgebied. De interviews worden gecombineerd met sfeeropnames van de geïnterviewde personen. Of opnames die gelinkt zijn aan het thema waarover wordt gesproken.
  • Mini documentaire: een hoogwaardige cinematische korte film die een tijdsbeeld geeft van bijvoorbeeld een persoon of organisatie. Deze wordt over een bepaalde periode gevolgd en geïnterviewd.
  • Werken-bij serie: een reeks portret video's van medewerkers van een bedrijf. Zij worden ieder een dagdeel gevolgd en geïnterviewd over hun baan.

Voorbeeld van documentairestijl videocontent

Hoe ziet zo'n non scripted video met dialoog er uit? Wij hebben een showreel gemaakt met fragmenten uit recent werk. Bekijk 'm hier:

Bekijk ons portfolio

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Testimonials

Mis je nét dat beetje overtuiging? Dit is wat klanten zeggen over ons.
Testimonial Repair Care

Eerlijk en professioneel

Luan Vercruysse, Marketingspecialist, Repair Care

Het team van Pro Motion Film is flexibel, denkt mee en schakelt vlot en accuraat. Zelfs als je het niet zeker weet, adviseer ik: waag een belletje, je krijgt eerlijk en to the point advies. Hun werkwijze is professioneel, transparant en ze hebben aan een half woord genoeg om de goede tone of voice neer te zetten.

Testimonial Stage-USA

Mooi resultaat

Andries Bonneur, Stage-USA

De afgelopen maanden met zeer veel plezier samengewerkt met Pro Motion Film. 3 video's van top kwaliteit geleverd voor ons bedrijf. Zeer tevreden, snelle communicatie en een mooi resultaat. Ik kan deze partij van harte aanbevelen!

Great cinematic doc style video's

Michael van Batenburg

We decided many times to work with Pro Motion Film. The professional way of working with great value for money. Great cinematic doc style video's with great storytelling.

Hele fijne samenwerking!

Heleen Vos,

Hele fijne samenwerking! We zijn superblij met het resultaat van Promotion Film. Onze feedback op de eerste versie is heel goed en snel verwerkt totdat we precies kregen wat we voor ogen hadden. Ook was het filmen samen een hele leuke ervaring!

Francisco van Benthum

Prettig, helder en professioneel!

Francisco van Benthum, HACKED by__

Zeer prettig gewerkt met Pro Motion Film voor het realiseren van een Campagne video. Niels de Groot was verantwoordelijk voor dit project en de samenwerking met hem was zeer prettig, helder en professioneel. Oplevering heel snel en volgens wensen. Niels....zeer veel dank!!

Relaxed atmosphere

Laura Ramirez,

Working with Niels and David has been amazing! They aren't only enthusiastic and professional, but they also keep a relaxed atmosphere during the filming.

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

  • Filmen met je smartphone

  • Perfecte video's monteren

  • IJzersterke scripts schrijven

  • Onweerstaanbare productvideo's maken

  • Geld verdienen met YouTube

  • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

De videogroeiformule - voor ambitieuze bedrijven

Laat je bedrijf sneller groeien met video. Claim nu de gratis whitepaper en ontdek hoe je video voor je laat werken.