AI en video - Mogelijkheden en moeilijkheden

Af en toe sta je echt te kijken van wat er allemaal al mogelijk is met AI (Artificial Intelligence) en Video. Het onderstaande filmpje is bijna volledig met AI gemaakt, klik op de link om 'm te bekijken via Tiktok:

https://vm.tiktok.com/ZMFrWwa6K/

Screenshot uit AI video

Er zitten vier verschillende AI's in die allemaal op elkaar aansluiten. Ook de presentator is een avatar. Eigenlijk zitten er dus zelfs 5 algoritmen in. De hoeveelheid handwerk is beperkt. Iemand heeft wat input gegeven en vervolgens nog wat zaken geknipt en aan elkaar geplakt.

We kunnen er haast niet meer om heen: AI gaat de komende jaren een grote invloed hebben op ons leven. In de afgelopen periode ben ik daarom in de mogelijkheden van AI en video gedoken.

In deze overzichtsblog deel ik de huidige mogelijkheden van AI en bespreek ik hoe je deze optimaal inzet in je video's. Ik sluit af met een beschouwing: wat betekent de opkomst van AI voor videomakers zoals jij en ik?

Wat is de stand van zaken met AI?

In eerdere artikelen heb ik vier verschillende toepassingen van AI onder de loep genomen. Ik begin met een korte samenvatting van wat deze algoritmen allemaal al kunnen.

Scripts schrijven

AI-tools als Jasper.ai en ChatGPT worden steeds beter in het schrijven van teksten en dus ook in het maken van videoscripts. De AI komt soms best met leuke ideeën die je kunt gebruiken in je script.

De teksten die hieruit komen, zijn taalkundig meestal wel in orde. Wel is er een behoorlijke redactieslag nodig. De AI kent jouw product en bedrijf niet en is ook niet bekend met de Nederlandse cultuur en gebruiken. Het taalgebruik is vaak wat passief en Jasper.ai gelooft iets teveel in de kracht van herhaling.

Soms helpt de AI je bij het creatieve proces en soms beperkt deze je juist in je denken. Het grootste probleem hierbij is dat AI denkt in tekst en niet in beelden. Zelfs als je wel een goed script krijgt, moet je vaak zelf nog bedenken wat je gaat laten zien.

Voice-overs inspreken

Het laten inspreken van een voice-over door AI is erg simpel. Je voert je tekst in, drukt op genereren en klaar is kees. Als de AI iets verkeerd uitspreekt, pas je de uitspraak of de klemtoon aan. Je kunt ook variëren met snelheid en volume.

De voice-overs van AI-stemmen klinken vooral in het Engels best overtuigend, al zijn de Nederlandse stemmen nog wat robotachtig. Sowieso zijn de stemmen iets te vlak en eentonig en daarmee niet echt geschikt voor langere films. En moppen tappen, reclame maken of een emotionele oproep hoef je ook nog niet aan de AI over te laten.

Een groot nadeel bij voice-overs met AI is dat je de uitspraak niet oneindig aan kan passen. Als de voice-over na een aantal pogingen je bedrijfsnaam nog steeds niet goed uit kan spreken, dan is het einde oefening.

Video-templates vullen

Heb je een stuk tekst en wil je hier snel een video van maken? InVideo zoekt bijpassende beelden bij jouw tekst. De beeldsuggesties zijn vaak best passend en gelukkig mag je de software ook nog corrigeren. Maak je een video voor een spaarbank en komt InVideo met een couch potato, dan voeg je eenvoudig een ander fragment in dat wel over een financiële instelling gaat.

De video templates zijn verre van hoogstaand. Vooral bij wat minder tastbare onderwerpen maak je niet snel een onderscheidende video. De templates zijn vooral een goede manier om snel een video te maken bij een blogartikel.

Avatars laten presenteren

De tool Synthesia is het meest 'cutting-edge'. Met deze software laat je een avatar een videopresentatie geven. Mits je de avatars beperkt gebruikt (en niet hetzelfde avatar kiest als de concurrent), werken ze best goed. Vooral voor interne doeleinden kan het goed werken om een niet-bestaand persoon het woord te laten voeren.

Hieronder zie je een voorbeeld van een presenterende avatar. Als je betaalt voor Synthesia, kun je ook nog de teksten in beeld en de achtergrond laten aanpassen.

Omarm AI, maar waak voor het Shiny Object Syndrome

De film uit het begin van het artikel is leuk, maar het is nog erg lastig om goede AI-films te maken. Er zijn simpelweg te veel beperkingen waar je tegenaan loopt.

Je haalt het meeste uit AI als je het ziet als een handig hulpmiddel en niet als de oplossing voor al je filmproblemen. Geef één AI-systeem één duidelijke taak. Werk hierbij samen met de AI om tot goede oplossingen te komen.

Zie de verschillende AI-tools als stukken gereedschap. Een hamer is heel handig om een spijker mee in een plank te slaan, maar onbruikbaar als je een gat moet boren. Kies dus de AI die je nodig hebt om een specifiek probleem op te lossen. Als je dit op een goede manier doet, heb je echt wel wat aan de tools die nu beschikbaar zijn. En voor sommige toepassingen is nog gewoon geen handig AI-gereedschap.

Waak er ook voor dat je niet te veel bezig met bent (nieuwe) tools, ofwel het shiny object syndrome. Het is erg verleidelijk om je in te schrijven voor iedere nieuwe AI-toepassing die je tegenkomt om deze te testen. Bij iedere toepassing moet je weer een leercurve door voor je het maximale resultaat eruit haalt.

Zo'n AI lijkt wel een nieuwe medewerker. Alleen moet jij je nu zelf inwerken.

De tijd die je in het ontdekken van tools steekt, gebruik je uiteindelijk niet om goede video's te maken. En dat is wat je uiteindelijk wilt, toch?

Praktische toepassingen van AI

Video is zo'n allesomvattend medium, dat ik voorlopig niet verwacht dat we alles met AI kunnen gaan oplossen. Het gaat al heel moeilijk worden om twee AI-avatars een realistische dialoog te laten voeren, inclusief humor, emotie en ongemakkelijke momenten. Er moet ook nog heel wat gebeuren voordat je een avatar acties uit kan laten voeren (zoals een gerecht proeven).

Ondanks dat AI nog lang niet alles kan, zijn er nog best veel mogelijkheden met de (nu nog) vrij lege gereedschapskist. Met de op dit moment beschikbare software kun je onder andere de volgende dingen maken.

Als je niet met je kop op het scherm wilt

Een video is vaak zo krachtig omdat je emotie over kunt brengen. Toch kunnen er allerlei redenen zijn waarom je liever niemand voor het groene doek zet. Of misschien wil je zelf niet in beeld verschijnen, omdat je op een website anoniem informatie deelt over iets heel persoonlijks.

AI-video's zijn in dat geval een uitkomst. Je zet een video in elkaar met stockbeelden en eventueel een voice-over met AI. Of je laat een avatar presenteren. Deze laatste optie is prima als je binnen jouw organisatie geen specifiek persoon aan een onderwerp wil verbinden. Je hebt ook altijd een presentator bij de hand die verschillende fragmenten aan elkaar praat.

Let wel, als je AI-films op deze manier gebruikt, dan krijg je wel snel matige films die niet boven het maaiveld uitspringen. De mogelijkheden zijn vooralsnog wel beperkt. Je kunt AI's zowat alles wel laten zeggen, maar je kunt alleen een pratende avatar of stockbeelden laten zien. Wil je meer, dan moet je toch zelf de camera ter hand nemen.

Voor eenmalige toepassingen

Als je een video slechts eenmaal laat zien, zoals een openingsfilm op een event, dan is het meestal niet nodig om een film van Oscarkwaliteit af te leveren. Het is dan ook zonde om veel geld te investeren in iets kleins als een voice-over van een paar zinnen. AI is soms een prima alternatief.

Hieronder zie je een voorbeeld van een video die eenmalig vertoond is. Hierbij hebben we een voice-over laten inspreken door de AI. Dankzij de muziek en de visuals hoor je nauwelijks dat de stem niet echt is. Zonder AI was de voice-over ofwel heel duur geweest, of we hadden een ongetraind iemand voor de microfoon moeten zetten.

Voor trainingsdoeleinden

Veel organisaties hebben leerplatformen waarin de medewerkers bijscholing krijgen over allerlei zaken als veiligheid, kwaliteit of de werking van applicaties. De inhoud van deze trainingen verandert voortdurend, bijvoorbeeld omdat er nieuwe regels komen of omdat er nieuwe uitrusting wordt aangeschaft.

Als je een cursus (deels) door een avatar laat verzorgen, dan maak je de trainingen een stuk sneller weer actueel. Als de avatar niet de hele training kan geven (meestal niet), dan kan deze het geheel misschien presenteren.

Als je creativiteit je in de steek laat

Soms weet je het even echt niet meer en heb je de filmversie van een writers block. In dat geval kan je AI inzetten als ideeënmachine. Een voor de hand liggende oplossing is door een tool als Jasper of ChatGPT te vragen naar ideeën voor je script. Het werkt het best als je dit in het Engels doet, omdat de reacties dan beter zijn.

Het is niet altijd een goede oplossing. Soms versterkt de AI juist jouw gebrek aan creativiteit.

Een andere manier is door een programma als InVideo bijpassende beelden bij een stuk tekst te laten zoeken. Af en toe krijg je prima beelden die je best op kunt nemen in je video's. Of je krijgt inspiratie om zelf beelden te schieten.

Voor mock-ups

Bij het maken van een video loop je er af en toe tegen aan dat je nog geen goed beeld hebt van het eindproduct. Een mock-up kan dan helpen. Je laat de AI even wat passende stockbeelden zoeken als placeholder voor shots die je zelf nog moet maken. Of je laat de AI alvast de voice-over bij je beelden inspreken, zodat je weet of beeld en geluid in het eindproduct op elkaar aansluiten.

Wat betekent AI-video voor de filmindustrie?

Een van de belangrijkste vragen is natuurlijk, wat gaat AI betekenen voor videomakers. Is AI een concurrent of juist 'iemand' waarmee je samenwerkt voor betere resultaten?

De onderkant schuift op

Als je video's wat eenvoudiger van aard zijn, dan is AI een vloek en een zegen. Waar het een paar jaar geleden nog best een klus was om dit soort video's te maken, is dit nu binnen enkele minuten gepiept.

De kosten van video (in tijd én geld) gaan drastisch omlaag. Je kunt er dus donder op zeggen dat er meer aanbod komt. Als je afhankelijk bent van zoekverkeer op YouTube voor je views, dan moet je iets doen om onderscheidend te blijven.

Het is vooral ook vervelend als je video's maakt die matig en inwisselbaar zijn. Waar je vroeger nog een dag werk had aan het verzamelen van stockbeelden voor een veredelde slideshow, is dat nu binnen enkele minuten klaar.

Aan de 'onderkant van de markt' zal AI je dwingen om zelf creatiever te worden. Als het makkelijker en goedkoper wordt om video's te maken, gaat de slag om de kijker beslist worden op kwaliteit of marketing.

Video is meestal geen core business

Voor de meeste bedrijven is video niet de core business. Je gebruikt video dan om te laten zien wat je doet. Of je zet films in voor interne communicatie. In dat geval zie ik eigenlijk alleen maar voordelen. AI biedt dan mogelijkheden om sneller of eenvoudiger films te maken.

Daarnaast zijn er zaken die ineens binnen je bereik komen. Als eenpitter met een beperkt budget heb je nu voor een paar tientjes toegang tot een voice-over. Hiermee kun je je eigen vlogs gelijk een stuk levendiger maken.

Betekent AI goodbye voor HI (Human Intelligence)?

AI is voor mij op dit moment vooral een aanvulling op de bestaande technieken. Net zoals drones nieuwe shots vanuit de lucht mogelijk maakten, biedt AI ook nieuwe mogelijkheden. Ik gebruik soms voice-overs voor korte stukjes tekst en ik laat mij geregeld inspireren door tools als Jasper en InVideo.

Het is bijna een zekerheid dat er in de toekomst meer mogelijk gaat zijn met AI. Hoe makkelijk het ook gaat worden om bepaalde onderdelen van een video door AI te laten doen, er zal altijd mensenwerk aan te pas moeten komen. Is het niet om zelf shots op te nemen, dan is het wel om verschillende onderdelen te combineren. Daarnaast moet iemand beoordelen of de kwaliteit van een bewerking goed genoeg is. De menselijke factor blijft dus onmisbaar.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Videoproductie. Het eerlijke verhaal.

Meer weten over de mogelijkheden?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Missie

Cases

Locaties

Tarieven

Kennisbank

Branches

FAQ

Offerte aanvragen

Afspraak inplannen

Diensten

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Instructiefilm

Interview

Wervingsvideo

Testimonial video

Aftermovie

Videocampagne

Videocontent

Videomarketing​​​​​​

Locaties

Amsterdam

Den Haag

Hilversum

Rotterdam

Utrecht

De rest van Nederland

Professional inhuren?

Cameraman

Video editor

Videograaf

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92