Animatie video maken voor je bedrijf? De voor en nadelen op een rij!

Wat wordt er met animatie video bedoeld?

Een animatie video is in feite een film die bestaat uit een reeks getekende plaatjes.

Deze plaatjes zijn losse frames. Bij een animatie betreft het geen foto's die met een camera zijn gemaakt, maar geheel digitaal geconstrueerde afbeeldingen.

Door de stilstaande frames op heel snelle wijze (meerdere tientallen per seconde) achter elkaar af te spelen, ontstaat de illusie van bewegend beeld.

Omdat het menselijk oog de afbeelding van elk afzonderlijk frame niet kan bewegen, worden de beelden geïnterpreteerd alsof ze constant in beweging zijn.

Waarom kiezen voor animatie?

Bij animatievideo's denk je misschien meteen aan de tekenfilms van Disney, of de Japanse variant van animatie 'Anime'. Maar animatie is zoveel meer dan dat.

Simpele animaties worden al jaren toegepast in het acht uur journaal en met een goede reden: animaties stellen de videomaker in staat op simpele en heldere wijze complexe materie hapklaar en begrijpelijk te maken.

Denk maar eens aan de mogelijkheid die je hebt om verscheidene grafieken en tabellen in te voegen (infographics) en de vele pijlen en verbindingslijnen die je kunt hanteren.

Animatie en beeldtaal

Animaties stellen je in staat om bepaalde zaken in beeld te vangen die met een gewone camera niet in beeld zijn te vangen, bijvoorbeeld omdat ze ongelooflijk complex of abstract zijn.

Maar je bent ook in staat om heel eenvoudig je eigen beeldtaal te ontwikkelen. Het is in animaties een stuk eenvoudiger om je logo te verwerken, of een bepaald kleurenpallet te hanteren.

Ook zeggen subtiele details als vorm iets over de beeldtaal. Je kunt meestal in één oogopslag zien of een tekenfilmanimatie in Amerika is gemaakt of in Japan, zonder gebruik van taal.

Voorbeeld uitleg animatie

In dit animatie voorbeeld wordt een uitsnede uit een foto van een hand gecombineerd met getekend beeld. We zien een klok die in een spaarpot wordt gedaan. Deze animatie illustreert daarmee het gezegde "tijd is geld".

Je hebt genoeg aan een simpele geanimeerde afbeelding om dit te begrijpen.

En het is makkelijk uit te beelden via animatie. Iemand filmen die een klok in een spaarpot doet, is een stuk ingewikkelder.

Het succes van ASN Bank

In 2020 en 2021 verschijnen ze massaal op de televisie: spotjes van ASN Bank waarbij vele verschillende 'fabeldieren' de hoofdrol spelen (onder meer het 'Gewoontedier', de 'Korte Termijn Tonijn' en het 'Overheersbeestje'. Deze dieren worden menselijke eigenschappen aangemeten en vergeleken met onder meer consumenten.

De spotjes hebben een geheel eigen stijl en zijn meteen te kenmerken als afkomstig van ASN Bank. Ze sluiten ook mooi aan bij het logo van de eekhoorn dat de bank heeft. De spotjes geven de bank een eerlijke en degelijke uitstraling, plus ze leveren een unieke beeldtaal. Dat is precies wat goede reclame dient te doen.

Waar kun je animatie inzetten?

Animatievideo's hoeven natuurlijk niet zo uitgebreid te zijn als die van ASN Bank.

Meestal worden ze toegepast omdat ze praktisch zijn en minder omdat ze de esthetische ervaring van de kijker verhogen. Je vindt animaties op de buis, maar ook op het internet. Je kunt ze overal kwijt: op YouTube, je eigen website, op een blog, of op sociale media als Instagram en Facebook. Animatievideo's zijn laagdrempelig en de unieke beelden nodigen de kijker uit er op te klikken.

De awareness-fase

In deze fase ben je vooral bezig met de klant in aanraking brengen met je merk en te zorgen voor merkherkenning.

Het doel van de animatie in deze fase is het opwekken van interesse. Je doet dit onder meer via een vast personage/karakter of aan de hand van een logo. In deze fase kun je nog relatief op de vlakte blijven. In de 'Consideration en Purchase' fase mag je de diepte ingaan.

De Consideration en Purchase-fase

In deze fase kun je expliciet alle unieke eigenschappen en voordelen van product of dienst wereldkundig maken. Je doet dit aan de hand van een zogenaamde 'explanimation': een animatie die specifiek tot doel heeft uitleg geven.

Koppel aan deze video's altijd call-to-action buttons.

Animatie video's boosten je conversie. Maak de kijker duidelijk wat de logische vervolgstap is en maak duidelijk hoe de kijker deze vervolgstap het beste kan initialiseren.

Hoe ziet een goed animatiescript er uit?

Elk script heeft richting nodig, een animatiefilm niet minder dan een film die op locatie is opgenomen. Als je van tevoren niet precies weet wat je precies wilt filmen, dan zal het achteraf vrij lastig worden om structuur aan te brengen en je boodschap effectief te communiceren.

Bepaal je richting

Buig je over een aantal vragen:

  • Wat is het precieze doel van je video? Is het bijvoorbeeld je doel om te informeren, of wil je amuseren, of mensen activeren (wellicht een combinatie van alle drie)?
  • Wie is je doelgroep? Richt je je bijvoorbeeld tot bestaande klanten of wil je nieuwe klanten trekken? Of richt je je misschien tot je eigen personeel? Moet je formeel zijn of is informeel beter? Kortom: met welke "tone of voice" kun je je doelgroep het best bereiken?

Let op de structuur

Je script moet duidelijk gestructureerd zijn. Allereerst dien je te weten wat je boodschap is. Je kunt die boodschap bijvoorbeeld overbrengen aan de hand van een vaste driestapraket (probleem-oplossing-conclusie). Je doelgroep beleeft ergens hinder van of heeft behoefte aan iets, jij biedt het antwoord op de perikelen, dus moet de klant bij jou een product aanschaffen.

Vooral de Call-to-Action (CTA) mag niet ontbreken: als je klanten niet duidelijk maakt dat ze bij jou moeten zijn en niet bij je concurrenten, dan is de investering van je video vergeefs.

De duur van een animatie

De ideale duur van een animatie wijkt niet zoveel af van de duur van een andere video, al duurt het met animatiebeeld doorgaans langer voor het publiek zich gaat vervelen en zich wil onttrekken van je wurggreep van langdradigheid.

Wees dus bondig en hou je video ergens tussen de één en anderhalve minuut.

Na 1,5 minuut zal het publiek langzaamaan afhaken, blijkt uit onderzoek naar animatievideo's. Hou het woordenaantal daarnaast beperkt. Maak gebruik van korte, krachtige (bullet-point) zinnen en vermijd de meeste schoonspraak.

Leer vanuit de kijker denken

Kijkers zullen je claims dat je product 'helemaal geweldig' is altijd met een korreltje zout nemen, dat is onvermijdelijk.

Produceer je je script vooral vanuit je eigen perspectief of dat van je bedrijf, dan zal het wantrouwen alleen maar groeien. De kijker wil niet weten waarom jij jezelf geweldig vindt, maar dat je een probleem oplost.

Zorg ervoor dat dat de animatie de kijker bij de strot pakt, maar hanteer de kijker tegelijkertijd met fluwelen handschoentjes. Neem hem of haar bij de hand: laat zien dat jij het probleem begrijpt en het ook nog op kunt lossen.

Gebruik een 'Hook'

De aartsrivaal van Peter Pan had er één, dus waarom jij niet ook?

Even zonder gekkigheid: uit onderzoek blijkt dat de kijker in plusminus de eerste 7(!) seconden van de video bepaalt of de video hem of haar aanspreekt.

Dat betekent dat je in dit korte tijdframe de aandacht al moet zien te winnen. Dat doe je niet aan de hand van een serie steekhoudende argumenten, maar door middel van een zogenaamde Hook (de haak aan de hengel in het water waaraan een lekker hapje voor de vissen zit).

De Hook kan inhouden dat je meteen de frustratie van de kijker blootlegt, of het kan juist een soort 'raadsel' zijn dat enorm tot de verbeelding spreekt.

Vertel een goed verhaal

Laat je niet verleiden tot het eindeloos uitweiden in details of feiten. Mensen nemen de moeite niet daar naar te luisteren en zullen eerder geneigd zijn hun aandacht in een 'verhaal' te investeren. Het gaat om het overbrengen van een herkenbare emotie. Speel altijd in op de emotie van de kijker, of dat nu blijdschap is, of juist verdriet.

Animatievideo's voor bedrijven

Organisaties vertrouwen al jaren op het gebruik van animatievideo om hun doelgroep te bereiken.

Animatie is je beste vriend als je iets tot in extreem detail wilt uitleggen aan de hand van scherpe en inspirerende visuele effecten. Er zijn meerdere vormen van animatie die je toe kunt passen om de kijker warm te krijgen, afhankelijk van wat het is dat je gaat vertellen. Je kunt onder meer kiezen voor 2D animaties, 3D animaties, frame voor frame animatie en motion graphics.

Met motion graphics worden eigenlijk kleine, bewegende stukjes tekst, als cijfers, losse woorden of bedrijfslogo's bedoeld die over het beeld verschijnen.

Bekijk hier een motion graphic van een bedrijfslogo, gemaakt door onze animator:

En nog eentje, met voice-over en call to action:

Een explanimation (laten) maken

Animaties in de vorm van zogenaamde 'explainer video's' (how to…) zijn erg populair onder consumenten. Je komt namelijk snel en eenvoudig te weten hoe iets precies in elkaar steekt, of wat je precies wat doen om iets anders gedaan te krijgen.

De mens in zijn consumerende rol is van nature lui en wil niet te veel aandacht besteden aan het uitpluizen van instructies. Explanimations zijn een stuk appetijtelijker dan een droge productomschrijving op papier. Dus, wat heeft een goede explanimation precies nodig en hoe kun je deze zelf het beste maken?

  • Begin met een brainstorm sessie: laat je de gedachten de vrije loop en maak een selectie wilde ideeën. Je kunt onhaalbare ideeën later altijd nog bijschaven.
  • Maak een script: leg vast wat je in de animatie kunt vinden en hoe je de informatie wil overbrengen.
  • Maak een storyboard: zet het verhaal van het script om in tekeningen en bepaal de stijl van de animatie. Een storyboard is een soort stripverhaal, dat later verfilmd wordt.
  • Gebruik een voice-over. Kies bij voorkeur een professionele (stem)acteur.
  • Begin de productie op basis van de voorgaande stappen. Wek het storyboard tot leven!

Een infographic (laten) maken

Een infographic biedt informatie/resultaten van bijvoorbeeld onderzoek op overzichtelijke wijze aan in grafieken, diagrammen en/of tabellen.

Grafieken zijn traditioneel gezien wat suf en niet iets waarmee je je tijd wilt verkwisten door er te lang naar te kijken. Met behulp van een animatie kun je grafieken en diagrammen tot leven brengen en op een prettigere wijze presenteren. Zo kun je net zo effectief informatie kwijt en dat op een speelse, toegankelijke manier.

Andere bedrijfsanimaties

Er zijn nog meer animatievormen die kunnen worden toegepast door bedrijven, namelijk:

  • 2D of 3D animatiebeeld, al dan niet gecombineerd met 'real footage' (beelden uit de werkelijkheid, geschoten met een normale camera).
  • 360 graden video's (panorama) of VR (virtual reality)
  • Instructievideo's met bijgevoegde uitleganimaties.
  • Animaties in cartoonstijl.
  • Animaties in stopmotionstijl.
  • Animaties waarin een product (3D) gevisualiseerd wordt.
2D animatie
Voorbeeld still uit 2D animatie

Still uit een 2D animatie waarin poppetjes in een VR bril kijken. Misschien kijken zij wel naar een 3D VR animatievideo?

Voordelen van een animatie video

Animatie heeft talloze voordelen. Je kunt namelijk heel eenvoudig:

  • Complexe materie overzichtelijk maken.
  • Snel en effectief zaken toelichten (denk bijvoorbeeld aan kruisverbanden tussen organisaties, bedrijven of de processen binnenin een geavanceerd elektronisch product).
  • Creatieve beeldovergangen toevoegen.
  • Voice-overs toevoegen.
  • Alles volledig in script uitwerken, met elk puntje op de betreffende i.

Een animatie is tijdloos

Pak je het slim aan, dan is een animatie tijdloos. Dat geldt voor bepaalde tekenfilmseries, maar ook voor reclames. Hou er wel rekening mee dat de technologie zich razendsnel vernieuwt en dat wat nu state of the art is, over een paar jaar alweer achterhaald kan zijn. Animaties zijn - net als andere stijlen video's - pas tijdloos als ze een tijdloos verhaal vertellen, bijvoorbeeld door op originele wijze een universele emotie aan te spreken.

Matchen met de huisstijl van het bedrijf

Je kunt animatie heel eenvoudig matchen met de huisstijl van het bedrijf.

Iedereen kent bijvoorbeeld wel de Coca Cola kerstcommercials waarin de kerstman (in het rood van het merk) en de nachtelijke hemel (in de kleur van het product zelf) een prominente rol spelen. De levensgrote M&M's van het gelijknamige merk zijn volledig geanimeerd, terwijl hun omgeving dat niet is. Dat geeft M&M een speelse uitstraling in een verder erg 'serieuze' omgeving.

3D animatie
3D animatie in realistische omgeving

Beperkte planning

Als je een animatie laat maken, in plaats van een 'traditionele' bedrijfsfilm, hoef je geen opnames te plannen of bepaalde acteurs te strikken (met uitzondering van de stemacteur).

Een animator kan op basis van de briefing meteen aan de slag gaan met de opzet van de animatie.

Weinig tot geen dure apparatuur nodig

Omdat je niet live en/of op locatie hoeft te filmen heb je geen grote camera's en andere dure apparatuur nodig. Animatiebeelden worden geheel digitaal gecreëerd, zonder gebruik van een camera.

Er is geen creatief plafond

Wil je het onmogelijke? Geen probleem.

Een astronaut in beeld brengen, in gevecht met drie verschillende rassen maanmannetjes? Waarom niet? Met animatie kan het.

Zonder animatie moet je terugvallen op een green screen en dat zal in dit geval niet erg geloofwaardig zijn. Of je hebt filmtechnieken nodig die wel zo duur zijn, dat alleen Hollywood het op kan brengen.

Video laten maken

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

✅ 12+ jaar ervaring

1400+ video's geproduceerd

250+ opdrachtgevers

Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking

De videogroeiformule

Ontdek in deze whitepaper de 10 stappen naar succesvolle videocampagnes