Bepaal een ijzersterke videostrategie in 10 simpele stappen

Stel je voor dat je wél elke dag nieuwe aanvragen en opdrachten krijgt van enthousiaste kijkers. Het kan, met een goede videomarketingstrategie.
Ontdek in dit artikel hoe je zo'n strategie bepaalt.

Video is zakelijk heel interessant. Daar zijn verschillende redenen voor:

 • Video verhoogt conversies met wel 80%.
 • Video vergroot je je naamsbekendheid.
 • Mensen kopen sneller na het bekijken van een video.

En zo zijn er nog veel meer redenen. Maar hoe begin je met video marketing en hoe haal je het maximale uit je marketingbudget? Volg deze 10 stappen en verlies niet langer omzet.

Inhoudsopgave

1. Bepaal doelen en soorten

De eerste stap is goed nadenken over jezelf. Wie ben je, waar sta je voor en wie wil je bereiken?

Potentiële klanten bereiken kan op verschillende manieren. Wat doe je nu al en hoe kan video dit versterken?

Vind je dit lastige vragen, kijk dan hoe anderen video inzetten voor hun organisatie en laat je inspireren. Het aantal likes, duimpjes en reacties geeft een aardig eerste beeld van wat werkt.

2. Bepaal wanneer video voor je werkt

De volgende stap is bepalen wanneer video voor je werkt. Wat wil je uit de video's halen? Denk aan:

 • Meer verkopen
 • Meer bezoekers naar je site
 • Meer nieuwsbriefabonnees etc.

Maak de lijst zelf langer en bedenk hoe je de resultaten kunt meten. Voor bovenstaande punten kun je o.a. Google Analytics gebruiken. YouTube biedt ook handige statistieken over verkeersbronnen, kijktijd en bereik.

Ga je strategisch aan de slag met videomarketing? Dan heb je deze gegevens nodig. Bepaal daarom meetbare doelen en leer werken met analyse-tools. Het maakt je veel effectiever.

3. Leer je publiek echt kennen

Effectieve marketing draait om je gebruikers, en niet om jou. Welke 'problemen' hebben ze en hoe los jij ze op? Maak daar krachtige video's voor.

Wil je kijkers heel gericht benaderen, stel dan een buyer persona op. Dit is een ijkpersoon van je ideale kijker, het liefste met een naam. Bij toekomstige video's kun je je dan afvragen: zou Anne dit leuk vinden?

Over het opstellen van buyer persona's vind je online veel waardevolle informatie, onder andere bij Frankwatching. Lees het, want het is echt waardevol:

https://www.frankwatching.com/archive/2018/06/12/zo-maak-je-de-ideale-buyer-persona/

4. Bestudeer je markt en concurrenten

Als je hetzelfde doet als iedereen, kijken klanten vooral naar de prijs. Probeer daarom op te vallen en doe dingen net even anders. Dat lukt alleen als je weet wat concurrenten doen. Volg ze daarom en bestudeer hun successen en mislukkingen.

Kijk naar concurrerende video's, views en reacties, en beperk je niet alleen tot Nederland.
Er zijn internationaal vast succesvolle bedrijven in jouw branche die video succesvol inzetten. Noteer wat werkt en voorkom dat je het wiel opnieuw moet uitvinden. Dat is zonde van je tijd.

5. Bedenk content bij de Sales Funnel

Mensen worden zelden ineens klant. Vaak gaat daar een aantal stappen aan vooraf:

See: mensen komen met je in contact

Think: ze gaan je overwegen

Do: ze gaan tot aanschaf over

Care: ze willen als bestaande klant gezien worden

Bij alle 4 de stappen kun je videocontent maken. Bedenk bijvoorbeeld video's om op te vallen bij nieuwe klanten. Of verzin productvideo's waarmee je van kijkers sneller kopers maakt.

Vergeet ook bestaande afnemers niet. Zo kun je o.a. behulpzame instructievideo's opnemen en delen via YouTube en sociale media. Het trekt meteen nieuwsgierige anderen aan.

6. Maak een draaiboek

'Zomaar' een video opnemen gaat zelden goed. Hij duurt te lang, je vergeet belangrijke zaken en beeld en geluid vallen tegen. Steek daarom liever eerst wat tijd in een draaiboek.

In het draaiboek noteer je alle shots en tekst voor de toekomstige video. Zo weet je precies hoe de video er gaat uitzien en bespaar je tijdens het opnemen veel tijd.

7. Neem de video op

Met de informatie uit het draaiboek weet je precies wat je nodig hebt om de perfecte video te maken. Je komt dus niet voor verrassingen te staan. Neem de video op en maak altijd een paar extra takes. Die kun je gebruiken tijdens het monteren.

8. Monteer de video

Elk medium en online platform heeft zijn eigen regels en dynamiek. Houd daar rekening mee bij het monteren van je video. Punten waar je op wilt letten zijn: lengte, formaat, wel of geen muziek, ondertiteling etc.

Gebruik een handige app of videomontagetool om de perfecte video te monteren. Vaak beschikken deze over video- en audio-effecten. Zo geef je je video net dat beetje extra.

9. Publiceer je video

Is je video klaar, dan wil je hem uiteraard zo snel mogelijk delen. Doe ook dit weer met beleid.

Waar begeven je ideale kijkers zich en wanneer zijn ze online? Het tijdstip van plaatsing kan al een enorm verschil maken. Experimenteer hiermee en noteer je bevindingen.

10. Meet de resultaten

Analyseer na elke geplaatste video je KPI's en behaalde resultaten. Wat ging goed en wat kon er beter? Houd dit nauwgezet bij en gebruik de inzichten voor volgende video's.

Videomarketing strategie bepalen: doe het meteen goed

Wil je meer klanten werven met video, dan is het verleidelijk om direct te gaan filmen. Doe je dit, dan is de kans groot dat je video's tegenvallen en kijkers niet doen wat je wilt. Investeer daarom altijd in een videomarketingstrategie.

Het opstellen van een doordacht plan helpt je bij het behalen van je doelen. Je maakt bewust video's voor je ideale kijkers en biedt wat zij belangrijk vinden.

Met een gerichte videostrategie trek je meer kijkers, houd je ze langer vast en worden ze eerder klant. Volg daarom de 10 stappen uit dit artikel en ontdek de kracht van video.

Videomarketing uitbesteden

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

 • Filmen met je smartphone

 • Perfecte video's monteren

 • IJzersterke scripts schrijven

 • Onweerstaanbare productvideo's maken

 • Geld verdienen met YouTube

 • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

De videogroeiformule - voor ambitieuze bedrijven

Laat je bedrijf sneller groeien met video. Claim nu de gratis whitepaper en ontdek hoe je video voor je laat werken.