De voordelen van onze nieuwe Sony PXW-FX9 camera

Jarenlang hebben wij met onze Sony PXW-FS7 4K super35 camera gefilmd. Een fantastische documentairecamera en zowel binnen als buiten Nederland zeer populair voor het opnemen van videocontent, documentaires en tv programma's:

Nog beter worden

Als videoproductiebedrijf wil je natuurlijk altijd blijven groeien en steeds mooiere videoproducties maken. Die drive is bij ons ten minste altijd aanwezig.

Een creatief netwerk met ervaren makers is belangrijk voor ons om te blijven groeien, maar daarnaast zijn de creatieve mogelijkheden van je camera-apparatuur ook van invloed.

En uiteraard de kennis die je hebt van die mogelijkheden.

Want als je jouw camera al jaren door en door kent, kun je hier sneller fantastische beelden mee schieten, dan wanneer je nog alle menu's en instellingen moet leren kennen.

De nieuwe Sony PXW-FX9 6K full frame camera

Daar is die dan: de Sony PXW-FX9 cinecamera, de directe opvolger van onze felbegeerde FS7. En dan heb ik het niet over de gelijknamige FX9 stofzuiger van het merk AEG:

De gelijknamige stofzuiger

Toegegeven: Sony heeft niet de meest hippe en onderscheidende productnamen voor hun nieuwe camera's. Maar daar is dan ook alles meegezegd.

De nieuwe Sony PXW-FX9 maakt onderdeel uit van de nieuwe spectaculaire Sony cine line die verder bestaat uit de Sony Vegas en het kleine broertje Sony PxW-FX6. Net als de PXW FS5, de kleinere versie van de FS7.

Trotse eigenaar

Sinds november 2020 kunnen we klanten verblijden met deze aanwinst. Dit opnamebeest in space grey uitvoering is voor ons een logische stap vooruit. Zo ziet de nieuwe camera er uit trouwens:

Onze nieuwe Sony PXW-FX9

Wat levert deze nieuwe camera op voor toekomstige videoshoots?

Nog betere workflow

De FX9 is onze nieuwe main camera, maar ook met de FS7 zullen we gewoon blijven filmen. Deze camera's vullen elkaar perfect aan vanwege dezelfde look&feel qua plaatje. De combinatie van deze twee camerasets is ideaal voor meercameraregistraties zoals het filmen van interviews.

Voor onze klanten brengt dit ook voordelen met zich mee. Want de FS7 kunnen we ook extra voordelig aanbieden sinds het onze tweede camera unit is geworden.

Super35 en Full Frame sensor

De FX9 moet je zien als een platform die met firmware updates in de toekomst steeds verder uitgebreid kan worden.

De belangrijkste upgrade ten opzichte van de FS7 is dat de FX9 camera zowel een Super35 als Full Frame (Large Format) camera is, terwijl de FS7 alleen in Super35 filmt.

Dit houdt in dat de beeldsensor van de FX9 groter is.

Zo zal een 24mm cameralens op een Super35 camera eigenlijk een 35mm beeld opnemen. Een 24mm lens op een full frame camera, geeft ook daadwerkelijk een 24mm beeld.

In kleine ruimtes zul je dus meer van de ruimte op camera krijgen als je een Full Frame camera gebruikt.

Het kunnen switchen tussen Super35 en Full Frame binnen dezelfde camera, betekent een legio aan creatieve mogelijkheden. Per project kan er samen met de klant gekeken worden of er gebruik wordt gemaakt van Full Frame of Super35.

Andere voordelen

De color science van de camera is afkomstig van de Sony Venice in het profiel S Cinetone. De sensor heeft een grootte van 35.7mm x 18.8mm en biedt 15+ stops dynamisch bereik. De autofocus is verbeterd en een stuk sneller.

Ook beschikt de Sony FX9 over elektronische ND filters en is er een extra stop toegevoegd.

Tot slot heeft de Sony FX9 camera maar liefst vier audiometers voor het fine tunen van vier microfoons. De Sony FS7 heeft twee instelbare audiometers.

Ideaal wanneer er bijvoorbeeld interviews opgenomen moeten worden met meerdere sprekers en microfoons.

Verder met ons vertrouwde werkpaard

Inmiddels filmen we sinds 2016 met de FS7 en hebben we deze camera helemaal eigen gemaakt. Door de jaren heen hebben we onze technieken gepolijst en zijn we steeds een stapje sneller geworden in de uitvoering. Het mooie van de FX9 is dat veel van de instellingen precies hetzelfde zijn gebleven, waardoor we door kunnen op de weg die we in 2016 zijn ingeslagen.

Camera's in actie

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

  • Filmen met je smartphone

  • Perfecte video's monteren

  • IJzersterke scripts schrijven

  • Onweerstaanbare productvideo's maken

  • Geld verdienen met YouTube

  • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

De videogroeiformule - voor ambitieuze bedrijven

Laat je bedrijf sneller groeien met video. Claim nu de gratis whitepaper en ontdek hoe je video voor je laat werken.