Als je een video gaan opnemen dan zijn er een paar camera-items onmisbaar. Hieronder vind je de 10 camera items die er voor gaan zorgen dat jouw video er heel professioneel uit komt te zien, en ook niet onbelangrijk: dat je zorgeloos de hele dag door kunt filmen!
Inhoudsopgave
Ik ga op draaidag en neem mee...
1. Camerabody
Wat sowieso niet in je cameraset mag ontbreken is natuurlijk de camerabody.
De camera is je belangrijkste wapen. Want zonder camera, geen opnames.
Zie de camerabody als je computer. Hoe geavanceerder de camerabody is, hoe meer mogelijkheden je hebt qua instellingen en opties.
Denk bijvoorbeeld aan de audio-input voor het opnemen van geluid, ingebouwde ND-filters, filmen in verschillende framerates, filmen in 4K en nog allerlei andere menu-instellingen die er voor zorgen dat je de camera onder alle omstandigheden perfect kunt instellen.
Welke camera heb je nodig voor je opnames? Voor simpele opnames kun je al heel veel doen met je telefoon. Wil je iets meer mogelijkheden, dan kun je een systeemcamera of spiegelreflexcamera aanschaffen. Nog een stap omhoog zijn echt professionele camerabody's van merken zoals Canon, Sony, Blackmagic, RED of ARRI.
Je kunt natuurlijk ook zo'n camerabody huren voor een bepaalde periode.
2. Cameralenzen
De meeste camerabody's komen niet met een vaste lens. Dat betekent dat je ook cameralenzen nodig hebt voor je shoot.
Ik heb het dan bewust over meerdere lenzen in plaats van een enkele lens, omdat je vaak meerdere cameralenzen nodig hebt om alle gewenste brandpuntafstanden bij je te hebben.
Een brandpuntafstand is het bereik van je lens: van wide angle lens (t/m 24mm), medium lens (35-50mm) tot close-up (85-135mm) of telelens (200mm of hoger).
Als je meerdere lenzen bij je hebt, ben je er van verzekerd dat je voor iedere situatie een geschikt objectief in je tas hebt.
Is het qua investering niet mogelijk om zoveel objectieven aan te schaffen of te huren, dan kun je vaak het beste met een goede allround zoomlens werken, bijvoorbeeld een 24-70mm lens. Je hebt dan de belangrijkste brandpuntafstanden gecoverd.
Ook is het natuurlijk mogelijk om met één vaste prime lens te filmen. Gebruik dan bij voorkeur een 35mm of 50mm lens. Dit zijn medium lenzen die voor veel doeleinden geschikt zijn. Je zult alleen wel zelf tijdens het filmen af en toe van positie moeten veranderen, om tot het perfecte standpunt te komen. Dit heeft ook weer voordeelen, want je wordt er minder "lui" van: je gaat creatiever kijken.
Ondanks dat wij zelf vaak een tas met meerdere lenzen bij ons hebben, filmen we vaak alsnog zoveel mogelijk met dezelfde lens, om de reden dat het ons verplicht creatief te zijn en op zoek te gaan naar het beste camerastandpunt.
3. Statief
Oké, je camerabody en lenzen heb je inmiddels in je tas zitten. Maar je wilt natuurlijk ook dat je opnames er goed en stabiel uit komen te zien. Een (schouder)statief is dan onmisbaar. Tenzij je een ervaren camera bent die veel getraind heeft met stabiele hand-held opnames.
Het meest gebruikte statief is een tripod. Dit is een driepotig statief die je, afhankelijk van het statief, tot een bepaalde hoogte kunt instellen. De meeste statieven hebben ook een waterpasfunctie, zodat je kunt controleren of je camera recht staat.
Door een statief te gebruiken, breng je rust in je opnames.
Als je oog hebt voor mooie beeldcomposities, de camera goed weet in te stellen en vervolgens ook nog het geduld hebt om de camera op statief een poosje te laten filmen, dan kan ik je ervan verzekeren dat je hele mooie opnames gaat maken.
4. Microfoon
Dan nu twee items die vaak onterecht het ondergeschoven kind zijn en waar relatief weinig aandacht aan wordt besteed door beginnende makers. Terwijl ze wel heel belangrijk zijn.
Allereerst heb je een goede microfoon nodig.
Tenminste, als je audio of dialoog gaat opnemen. Want een video met prachtige beelden, maar krakende audio, is doodzonde.
Er wordt weleens gezegd dat een video met professioneel geluid en minder goed camerawerk er professioneler uitziet dan een video met goed camerawerk en slechte audio.
Volgens mij zit daar echt een kern van waarheid in. Want slechte audio is een grote irritatiefactor bij je publiek. Onze oren zijn gevoeliger dan onze ogen.
Wat voor een microfoon kun je dan het beste gebruiken? Dit hangt af van je opnames. Een veelgebruikte microfoon is een richtmicrofoon.
Plaats zo'n richtmicrofoon altijd wel dicht bij de spreker. Bijvoorbeeld via een microfoonstatief of een hengel. Je kunt de richtmicrofoon ook op je camera plaatsen en dan met de camera dicht bij de spreker gaan staan.
Een andere oplossing is een draadloze zenderset, ook wel dasspeldmicrofoon genoemd. Deze microfoon speld je op bij de spreker.
Tot slot kun je ook nog een handmicrofoon gebruiken. Nieuwsverslaggevers werken hier vaak mee.
Het nadeel is dat je deze microfoon dus wel prominent in beeld ziet. Het voordeel is dat je daardoor de microfoon wel heel dicht bij je spreker kunt plaatsen, want je hoeft de microfoon toch niet te verbergen.
5. Belichting
Zonder goed licht worden je opnames snel donker en minder fraai. Als je de opnames niet goed uitlicht dan komt je gefilmde onderwerp ook minder goed los van de achtergrond. Dit kan er heel plat en lelijk uit gaan zien.
Wil je gaan voor een mooie filmische look, gebruik dan dus altijd voldoende licht!
Je hoeft niet altijd een lamp mee te nemen. Film je bijvoorbeeld op een locatie waar veel daglicht aanwezig is? Maak hier dan ook gebruik van. Positioneer je onderwerp zo dat het zonlicht als een spotlight werkt. Of gebruik een reflectiescherm om daglicht zo te weerkaatsen dat er een mooi lichtspel ontstaat.
Geen daglicht?
Soms is het gewoon niet mogelijk om gebruik te maken van daglicht. Bijvoorbeeld als de zon al onder is, op een bewolkte dag of als je ergens binnen filmt met weinig binnenkomend licht. In dit geval is het verstandig om een lampje mee te nemen. Dat kan al een klein LED lampje zijn die je op je camera zet.
Zo'n LED lampje koop je al voor een paar tientjes en kan best veel licht genereren.
Je kunt het ook groter aanpakken en meer lampen meenemen die je vervolgens op een statief plaatst en als key light, back light en fill light kunt gebruiken. Zie ook deze pagina over de three point lighting belichtingstechniek.
Dit laatste is met name handig als je bijvoorbeeld een interview opneemt of een scène waarbij de hele ruimte goed uitgelicht moet zijn.
Het is natuurlijk ook mogelijk om deze lampen te huren.
6. Accu's + oplader
Dan nu een paar huishoudelijke artikelen. Allereerst de camera-accu's. Want die kunnen ook niet ontbreken tijdens de opnames. Een tekort aan accu's of het ontbreken van een oplader kan leiden tot een hoop vertraging en ergernissen tijdens de opnames.
Het is daarom belangrijk dat je minstens twee accu's bij je hebt. Als de eerste accu leeg is, kun je verder filmen op de tweede accu, terwijl je de eerste accu laat opladen. Is er nergens een stopcontact in de buurt? Omdat je bijvoorbeeld in de natuur filmt? Neem dan het liefst nog meer accu's mee!
7. Geheugenkaartjes
Nog een praktisch item: het geheugenkaartje van de camera. Ook hier kun je er het beste twee of meer van bij je hebben. Of je hebt een kaartje met genoeg vrije gigabytes om de hele dag mee door te komen. Dat is ook prima.
Controleer ook altijd even voordat je gaat filmen of het geheugenkaartje wel in je camera zit. Het zou spijtig zijn als je deze bent vergeten mee te nemen. Zonder geheugenkaartje geen opnames.
8. Koptelefoon
Ga je geluid opnemen? Dan is het belangrijk dat je ook een goede koptelefoon bij je hebt. Hiermee kun je het binnenkomende geluid echt goed in de gaten houden. Hoor je geen gekraak of geritsel? Geen afleidende omgevingsgeluiden? Komt het geluid qua volume hard genoeg binnen? Dit kun je allemaal monitoren met een koptelefoon.
9. Externe monitor
Over monitoren gesproken: het kan ook handig zijn om een externe beeldmonitor bij je te hebben. Dit is een scherm die groter is dan het schermpje van je camerabody.
De externe monitor noemen we ook wel een afkijkmonitor. Doordat de monitor groter is dan je cameramonitor, kun je nog meer details zien, en nog beter in de gaten houden of je beeld wel scherp is. Aanrader dus.
Tip: Je kunt hiervoor ook een televisie gebruiken of ander beeldscherm aanwezig op de opnamelocatie. Neem dan wel een HDMI kabel mee en houdt er rekening mee dat jouw camera en de monitor wel een HDMI aansluiting moet hebben.
10. Extra's
Last but not least: kijk op basis van je video shoot of je nog bepaalde extra's nodig hebt.
Denk aan een extra camera, een extra microfoon (bijvoorbeeld als je twee mensen tegelijkertijd interviewt), een drone, gymbal of andere stabilizer. Dit zijn allemaal extra camera-items die, afhankelijk van je shoot, misschien ook nodig zijn.
Voorbeeld paklijst:
- Sony PXW-FS7 camera body
- Metabones EF - E-mount speedbooster (adapter voor Canon lenzen)
- Canon EOS C100 camera body (tweede camera)
- Sachtler Ace statief
- 2 x Sennheiser EW112 zenderset (wireless microfoon)
- Rode NTG 3 (richtmicrofoon)
- LED panel(s) en Rotolight cameralamp
- Atomos Shogun Flame 4K (externe monitor)
- Tokina 11-16mm 2.8 ultra groothoek lens
- Tamron 24-70mm 2.8 zoomlens
- Samyang 24mm (Canon) T1.5 VDSLR
- Samyang 35mm (Canon) T1.5 VDSLR
- Canon EF 50mm f/1.2L USM (23 euro)
- Samyang 85mm (Canon) T1.5 VDSLR
- Canon EF 135mm f/2.0L USM
Extra opties
- Shootools Slider
- GoPro's
- Zacuto Focus Pull
- DJI Osmo
- Petzval Lens
- Samyang Macrolens
- Canon 100-400mm lens
- Stereomicrofoon
Over de auteur
Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.