De camera's van moderne smartphones worden steeds beter en inmiddels kun je er behoorlijk professionele video's mee maken. Vaak is het enige dat je nodig hebt de juiste instellingen en wat extra hulpmiddelen.
En als je de camerabeelden snel wil delen via social media of je website, dan wil je ze vooraf wel even bewerken. Hoe zit het met de mogelijkheden van videobewerkingsapps voor de smartphone?
Spoiler: deze kunnen aardig wat. Heb je nog een computer en professionele camera nodig of kun je 'mobile only' je films maken?
Video opnemen met je smartphone
Iedereen heeft wel eens met de smartphone een filmpje gemaakt, van de kinderen, een huisdier of van een vriend die te veel had gezopen. Hoewel er vast wel wat te verbeteren valt qua techniek, beheers je de basis in ieder geval. Met een kleine check op de camera-instellingen ben je startklaar.
Instellingen
Als je gaat filmen met een smartphone, is het belangrijk om een paar instellingen even bij langs te lopen. Zo weet je zeker dat je niet later in het proces tegen problemen rondom de kwaliteit aanloopt. De meeste instellingen vind je in instellingen > camera of in de camera-app van je telefoon.
De belangrijkste instelling is ongetwijfeld de beeldkwaliteit. Des te hoger de resolutie, des te mooier het beeld en des te eerder je opslag val zit. 4K is vaak de beste optie, ook omdat je dan zonder kwaliteitsverlies kunt wisselen tussen close-up en veraf. Je kunt ook de framerate (het aantal beelden per seconden) nog instellen. Hogere framerates vreten opslagruimte en zijn alleen zinvol als je van plan bent iets in slow motion te laten zien.
Moderne telefoons hebben vaak een instelling voor beeldstabilisatie. Dit is essentieel om de invloed van kleine bewegingen op te vangen. Soms moet je de beeldstabilisatie apart aanzetten in de instellingen.
Tot slot is het belangrijk dat je de juiste lens gebruikt. Dit doe je vrij automatisch. Als je jezelf filmt, gebruik je de camera voorop de telefoon (de selfiecamera). Voor alle andere doeleinden, pak je de camera aan de achterkant van de telefoon.
Accessoires
De basisfuncties op je smartphone zijn goed, maar niet in alle gevallen. De volgende accessoires heb je soms nodig om goede beelden te maken.
Gimbal: dit is een apparaatje dat helpt om beweging te corrigeren. Dit werkt verrassend goed, ook als je rent bijvoorbeeld. Je krijgt zo hele vloeiende opnames.
Statief: Handig als je vanuit een vast punt zonder beweging wilt filmen
Microfoon: Onmisbaar als je op plekken met veel omgevingsgeluid een video wilt opnemen
Lenzen: De meeste smartphones hebben drie lenzen en dit is vaak voldoende. Als je scherpe close-ups wilt maken, heb je een macrolens nodig en als je video in breedbeeld formaat wilt opnemen een anamorphic lens. Deze lenzen kun je aan je telefoon koppelen.
Lamp: De flitser van je smartphone is behoorlijk fel en geeft geen goed licht als het te donker is. Een kleine lamp is dan een beter idee.
Wanneer is een professionele camera onmisbaar?
Soms ontkom je er bijna niet aan om een professionele camera te gebruiken. Je hebt bij een smartphone minder controle dan bij een professionele camera en je hebt een laag dynamisch bereik. Hierdoor bereik je minder details. Onder sommige moeilijke omstandigheden blijft een normale camera toch superieur, vooral wanneer er weinig of juist heel veel licht is.
Daarnaast is de batterijduur van de smartphone vaak toch wat beperkt. Dit is wel op te vangen met een powerbank, maar die zit bij het filmen ook wel eens in de weg. Ook loop je er soms tegenaan dat de opslagruimte op je telefoon vol raakt. Beelden naar de cloud sturen is lastig, omdat dan soms de kwaliteit wat verlaagd wordt. Bovendien moet je de beelden toch weer ophalen bij het werken.
Als wij op pad gaan dan filmen we altijd met een professionele camera. Ook voor het opnemen van geluid, biedt dit de meest geadvanceerde instellingen en beste kwaliteit. Downside: de camera is behoorlijk zwaar! Onze cameraman met camera en stabillisatie:
Video's monteren met je smartphone
Wanneer je beelden hebt geschoten, is het tijd om hier een mooi filmpje van te maken. Het bewerken van video's op de smartphone vereist iets meer denkwerk vooraf, omdat je wat minder mogelijkheden hebt dan met professionele software op de PC.
Welke apps zijn er?
In een ander artikel heb ik een paar apps op een rij gezet die prima voldoen voor videomontage.
Voordelen en mogelijkheden
Ook al kun je niet alles met je smartphone, het editen van je videoclips op de telefoon heeft verschillende voordelen. Hieronder lees je wat je allemaal kan.
Razendsnel editen
Met een app op je smartphone monteer je je films razendsnel. Vaak heb je een tijdlijn, waar je eenvoudig mee knipt en plakt. Via losse beelden voeg je snel filters toe. Niet alle apps hebben evenveel mogelijkheden als het gaat om het bewerken van audio. Meestal kun je wel het geluid uitzetten of rechtenvrije muziek toevoegen.
Het grootste voordeel is misschien nog wel dat je kunt bewerken terwijl je nog aan het filmen bent. Zie je tijdens het bewerken dat een shot toch niet helemaal goed gelukt is? Je hebt de camera nog in de hand…
Direct delen en uploaden via social media
De videobewerkingsapplicaties hebben deelknoppen. Hiermee zet je je video razendsnel op Instagram, Tiktok, Facebook of een ander social medium. Ook op de PC kun je snel video's delen, maar zo makkelijk als op de smartphone is het niet.
Beter aangepast aan je doelgroep
De meeste professionele videomakers hebben bakbeesten van beeldschermen staan voor videobewerking. Dit is prima voor het overzicht, maar sluit niet goed aan bij het publiek. Deze zit meestal precies op het schermpje waarop jij aan het werk bent. Door je film te monteren op een smartphone let je onbewust beter op je doelgroep.
Een klein detail ziet er op een scherm van 27 inch nog best groot uit. Ben je zelf aan het werk op een smartphone, dan denk je misschien: 'Laat ik toch maar wat inzoomen'.
Less is more (unless it is too little)
In professionele videobewerkingssoftware voor de PC verdrink je nog wel eens in de mogelijkheden. Op de telefoon heb je vaak maar een deel van de mogelijkheden. Voor de meeste films is dit prima.
Tegelijkertijd is het ook niet zo dat je weinig kan met de apps. In alle apps kun je wel snijden, tekst en eenvoudige effecten toevoegen en met het geluid aan de slag. Apps als Adobe Rush hebben zelfs de mogelijkheid om met meerdere lagen te werken. Het is vaak wel lastig om achtergrondgeluid uit je video's te filteren.
Hoewel je lang niet alles met een videobewerkingsapp kan, is het voor de meeste doeleinden gewoon voldoende.
Prijs
De meeste apps voor filmmontage zijn vrij aantrekkelijk geprijsd. Er zijn voldoende opties die zelfs gratis zijn. Ook geavanceerdere apps, zoals LumaFusion, kosten maar enkele tientjes in aanschaf. Dit is prima, ook als je incidenteel eens video's wilt maken met de telefoon.
Nadelen en beperkingen
Er zijn best wat mogelijkheden met videobewerking op de smartphone, maar er zijn ook nog wel wat nadelen. Sommige nadelen kun je vrij eenvoudig ondervangen, andere zijn gewoon harde beperkingen.
Lastig te leren
Het grootste nadeel aan de meeste apps is dat de leercurve steil is. In de interface van de app staan allerlei behoorlijk kleine knopjes en symbooltjes, waarvan niet altijd duidelijk is wat je er allemaal mee kan. Als je geoefend bent met films bewerken, herken je de meeste icoontjes ongetwijfeld wel, maar mogelijk niet allemaal.
Normaal gesproken ben ik voorstander van leren in de praktijk. Als je wilt monteren op je smartphone raad ik je toch aan om eerst even te oefenen. Het maken van een fout bij het monteren kan erg tijdrovend zijn.
Het is dan handig om bij het oefenen een ander scherm in de buurt te hebben. Als je ergens tegenloopt, gebruik je dit andere scherm om de handleiding te raadplegen.
Gegevens uit andere bronnen
Als filmmaker heb je soms gegevens uit andere bronnen nodig. Denk aan een shot uit een filmpje dat je eerder hebt gemaakt of het logo van je bedrijf. Als je op je mobiel aan het werken bent, is het lastig om deze info snel op te zoeken en in je video te verwerken.
Als je al weet dat je bepaalde beelden of geluiden gaat gebruiken, dan is het handig om deze alvast klaar te zetten.
Beperkingen in de apps zelf
De mogelijkheden van videobewerkingsapps zijn over het algemeen best aardig, al verschillen ze behoorlijk tussen apps. Vroeg of laat loop je een keer tegen een beperking aan. Iemand van het groene doek knippen is bij de meeste apps bijvoorbeeld geen optie. In software voor de PC vind je ook veel meer verschillende effecten.
Het toevoegen van ondertiteling is ook niet altijd goed mogelijk in een videobewerkingsapp. Vaak heb je hier een extra app voor nodig. Dit is wat lastig in het bewerkingsproces. Als je er te laat achterkomt dat de ondertiteling een belangrijk detail van je video onzichtbaar maakt, ben je veel tijd kwijt aan herstelwerk.
Vaak kun je wel een beetje om de beperkingen heen werken, maar niet altijd. Mist je app een functionaliteit die je echt nodig hebt, dan zit er maar een ding op en dat is toch de laptop mee.
Het overzicht bewaren
Op een smartphone heb je een veel kleiner scherm. Dit maakt het lastiger om het overzicht te bewaren. Als je veel effecten in je video gebruikt of wanneer je een lange video maakt, raak je het overzicht snel kwijt. Een computerscherm is dan handiger.
Bestandstypen
Met de meeste smartphoneapps kun je maar een beperkt aantal bestandstypen maken. Dit is voldoende voor gebruik op social media, maar je weet nooit waar je videomateriaal verder nog voor wilt gebruiken. Het is verstandig om je ruwe materiaal ook nog ergens anders op te slaan en niet zomaar te wissen.
Hoe maak en monteer je de beste video's met je smartphone?
Met een beetje oefenen en plannen maak je zo prima filmpjes op je smartphone. Met de volgende tips kom je al een heel eind.
Oefen vooraf
Zowel het filmen (ja, het maken van een filmpje van je kat is echt anders) als het monteren van een film met je smartphone vraagt de nodige oefening.
Vooral bij het editen van je video is het heel handig als je dit al eens een geoefend hebt. Een app is al snel complex voor een beginner. Het is erg vervelend als je tijdens het monteren de handleiding moet raadplegen.
Maak een plan…
Een goede voorbereiding is het halve werk, zeker wanneer je razendsnel filmpjes wil produceren en publiceren.
Zeker als je verschillende apparatuur hebt die je steeds moet aan- en afkoppelen is het belangrijk dat je weet wat de volgende stap is.
Weet je al welke beelden je nodig hebt? Maak dan een shotlijst. Hierop leg je precies vast wat je gaat filmen, wanneer en met welke randvoorwaarden (apparatuur, decor, mensen, etc.)
…Maar laat je tegelijkertijd verrassen
Vaak maak je met je telefoon video's van dynamische situaties zoals een event. Je hebt je lijstjes met dingen die je vast wilt leggen, maar er kan altijd onverwachts gebeuren.
Pin je dus ook weer niet te veel vast op het plan. Houd je ogen open en film ook wat dingen die buiten het script vallen.
Ken de beperkingen en de mogelijkheden
Als je zeker wilt zijn dat je je video's volledig op de mobiel wilt maken, dan is het belangrijk dat je de mogelijkheden en de beperkingen van het apparaat kent. De camera van een moderne iPhone of Android is voor veel use cases prima, zeker als je de beelden alleen via social media gaat delen.
In onze e-book bundel over videoproductie (inclusief het e-book Filmen met je smartphone) leer je alles over het filmen met je smartphone en hoe je met technische hulpmiddelen prima video's maakt.
De mogelijkheden van de videobewerkingsapps zijn ook uitstekend. In een specialistisch programma op de desktop kun je altijd meer. Ook hier geldt, goed is goed genoeg. Als je de beperkingen en de mogelijkheden van je apparaat en je apps kent, dan kun je hele mooie dingen maken zonder dat je je pc hoeft op te starten.
Over de auteur
Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.