Wat is een shotlist?

Shotlijst maken voor video

Een shotlist is een document met daarin een overzicht vanxalle shots van je film of video, chronologisch opgesomd.

Een shotlist begint met het nummer van het shot en nummer van de scene. Rechts daarvan geef je in de kolom shot description een korte omschrijving van de gebeurtenis in beeld.

Informatie over cameravoering

Verder kan er in een volgende kolom aanvullende informatie aan de shotlist worden toegevoegd die van belang is voor de cameravoering. Bijvoorbeeld of het bij het shot gaat om een close-up of medium shot, met welke cameralens er gefilmd wordt en of er vanaf een statief of vanuit de hand wordt gefilmd.

De omgeving

In weer een volgende kolom kun je aangeven op welke locatie het specifieke shot wordt gefilmd. Als je ergens binnen filmt kun je specifiek aangeven op welke verdieping of in welke kamer. En bijvoorbeeld wat het ideale achtergrondbeeld is van het shot.

Als de opnames buiten plaats vinden, kun je een gedetailleerde omschrijving geven van de algemene setting. Bijvoorbeeld:

  • Voorkant van gebouw, gebouw op achtergrond
  • Aan het strand, zee op achtergrond
  • In het park, op bankje

Wat wordt er gezegd?

In de laatste kolom kun je een omschrijving geven van de dialoog. Dus wat er gezegd wordt door iemand in het specifieke shot. Dit kan een voice-over tekst zijn, een presentatie op camera, een gescripte tekst of een gesprek tussen meerdere mensen. In deze kolom neem je het volgende op:

  • Het deel van de voice-over tekst die je onder dit shot hoort
  • De interview vraag die tijdens deze opname beantwoordt wordt
  • De scripted tekst van de acteur
  • De presentatietekst van de spreker (denk aan een vlog)

Aan de hand hiervan kun je goed checken of de beelden en teksten goed op elkaar aansluiten.

De combinatie van al deze informatie geeft je een perfecte houvast. Zo heb je al een duidelijk beeld van hoe de film of video er uit gaat zien.

Het is erg belangrijk om tijdens filmopnamen een shotlist te gebruiken. Met deze afvinklijst weet je zeker dat alle shots en scenes zijn opgenomen.

Download shotlist template

Je kunt via de onderstaande link een gratis shotlist template downloaden die je naar eigen wens kunt invullen en gebruiken:

Download shotlist template ->

Opnames uitbesteden

Als je de videoproductie professioneel uitbesteedt, dan wordt de shotlijst meestal ingevuld door de ingehuurde filmploeg.

Andere handige videoproductie documenten:

Callsheet Shotlist Draaiboek Script Scenario Synopsis Quitclaim Logboek Story board

Videoproductie soorten:

Teaser Video impressie Video snippet Showreel video Video background Video header Horizontale video Verticale video16:9 video 4:5 video 9:16 video Cinemascope 4K video Videoboodschap Bedrijfsvlog Video live streaming Online video cursus Webinar E-learning video Podcast video Documentaire Non-fictie Campagne video Videocampagne Klant testimonial Vacature video Onboarding video Wervingsvideo How to video Beursvideo Webshop video Nieuwsbrief video Makelaarsvideo Drone video Gepersonaliseerde video Long form video content Stock video Interactieve video Infomercial Medische video Viral video Storytelling video Authentieke video

Of download onze gratis PDF-lijst met 250+ videoproductiebegrippen uitgelegd ->

Camerawerk uitbesteden aan videoproductiebedrijf Pro Motion Film

We zijn beelddenkers en verhalenvertellers. In alles zien we een shot of een invalshoek. We staan niet achter de camera, we léven er. Bekijk onze showreel:

Blog

In onze blogs geven we gratis en voor niks onze kennis en skills weg. Zodat je met eigen ogen kunt zien wat er allemaal mogelijk is.

Diensten

Productie van hoogwaardige videocontent en campagnes. Inhoudelijk. Creatief. Met oog voor de merkidentiteit van je organisatie.

Pro Motion Film

10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!