Kun je beter een foto of video laten maken? Wanneer kies je voor welke content?
Er bestaat nogal een groot verschil tussen foto en video: beide bestaan uit beelden, het één staat stil en het andere beweegt. In feite maken foto en video beide gebruik van stilstaand beeld: een video is niet veel meer dan een heleboel foto's die in korte tijd achter elkaar worden afgespeeld (over het algemeen 25 foto's per seconde), waardoor de illusie van bewegend beeld ontstaat.
Video's en afdrukken?
Ben je op zoek naar drukwerk? Dan heb je echt een foto nodig. Een video afdrukken is totaal niet mogelijk. Meestal is het afdrukken van screenshots van video's ook niet mogelijk: het is namelijk niet zo makkelijk om een scherp stilstaand beeld uit een video te vissen. Dat komt onder andere omdat foto's veel meer pixels hebben dan video's. Als je een video maakt, moeten er zoveel beelden kort achter elkaar worden opgeslagen, dat het onmogelijk is dit in net zo hoge kwaliteit te doen. Foto bevriest het beeld, video niet. Een video screenshot is zelden zuiver.
De invloed van geluid
Video heeft geluid, foto niet. Als je filmt, moet je je voortdurend bewust zijn van de geluiden om je heen. Je wilt overbodig geluid zoveel mogelijk filteren. Als je een interview filmt, is het bijzonder irritant als er op de achtergrond iemand staat te tetteren. Wil je een filmpje maken van een fluitende vogel, dan zit je niet te wachten op het brommen van een motor die door een woonwijk scheurt. Een fotograaf kan zijn schouders ophalen: het maakt niet uit hoeveel toeters en bellen hem omringen. Het maken van dé perfecte foto is ook mogelijk met veel kabaal.
Video is duurder dan foto
Foto is een stuk ouder dan video. De eerste films waren stille films: het duurde even voor de mens had uitgevonden hoe ook geluid kon worden opgenomen met een camera. Video's zijn een stuk complexer dan foto: het verschil zit hem in het aantal frames - 1 frame tegenover een heleboel. Omdat het ontwikkelen van technologie om mee te filmen moeilijker is dan het ontwikkelen van technologie voor fotograferen, ben je duurder uit als je een video wilt maken. Bij filmen wordt meestal meer apparatuur gebruikt. Ook duurt de nabewerking een stuk langer.
Welke overeenkomsten hebben foto en video?
Foto en film: beiden zijn visuele kunstvormen. Ook wordt vergelijkbare apparatuur gebruikt. Denk aan camera's met lenzen, plus kunstlampen en filters. Het nabewerken gebeurt ook grotendeels op dezelfde manier. Sommige camera's zijn speciaal bedoeld om mee te filmen en anderen om mee te fotograferen, maar er zijn ook camera's waarmee je allebei kunt. Bij sommige projecten zijn én foto's en video nodig. In zo'n geval is een combinatiecamera erg handig.
Hoe foto en video elkaar aanvullen
Foto en video kunnen elkaar ook versterken. Al heb je nog zo'n specifieke doelgroep, soms is het aan te raden je doelgroep zo breed mogelijk aan te spreken. Mensen nemen informatie immers anders op. Terwijl één persoon liever een blog leest, kijkt de ander liever naar een video. Door promotie te maken met zowel foto als video, kun je meerdere boxen aanvinken. Je bereikt mensen met meerdere voorkeuren. Ook kan je een filmpje maken van losse foto's.
Wanneer is foto meer geschikt dan video?
Foto laat veel aan de verbeelding over: het is aan de fantasie van de kijker om de rest in te vullen. Denk maar eens aan het beeld van Tiananmen Square: de eenzame voetganger met een tas in elke hand die zonder geweld te gebruiken en met zijn lichaam de confrontatie aangaat met meerdere tanks. Je hebt hier vast wel eens een foto van gezien. Wat staat er precies te gebeuren? Hoe loopt deze confrontatie af? Moet de man zijn onverzettelijkheid met de dood bekopen? De tanks stoppen voor de man, waarna ze om hem heen proberen te rijden. De man rent opzij en gaat nogmaals voor de tanks staan. Erg dapper, maar wel een anticlimax.
Foto's en samenhang
Een fototentoonstelling vertelt 1.000 verhalen, een film maar één: toch bestaan ze beiden uit veel verschillende beelden. Als je meerdere foto's samenstelt, kun je een bijzondere bundel verhalen vertellen en een diepe indruk achterlaten. Bij elke fotocollectie is het belangrijk dat er samenhang tussen de foto's bestaat. Die samenhang kan van alles zijn: dezelfde fotograaf, hetzelfde onderwerp, dezelfde thematiek of bijvoorbeeld hetzelfde kleurgebruik. De mens is gevoelig voor compositie en voor herhaling: hoe vaker we iets zien, hoe meer het zich in het geheugen grift.
Maken van een fotoserie, let hier op
Bekijk de volgende zaken:
- Let op het onderwerp: passen de onderwerpen van de foto's bij elkaar (zijn ze precies hetzelfde, maar bijvoorbeeld van een andere invalshoek, of vullen ze elkaar juist aan).
- Hoe zit het met de locatie: is deze relevant in je fotoselectie? Maak je verschillende foto's van dezelfde locatie of juist soortgelijke locaties. Locatie kan een bindende factor zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Locatie kan onderwerp zijn, maar ook de achtergrond.
- De personages: maak je een serie foto's van dezelfde persoon of personen? Het personage kan ook iets levenloos zijn, denk aan een gebouw of zoiets simpels als een theekopje. Door je personage in een bepaalde omgeving neer te zetten, met een bepaalde compositie en belichting, kun je deze een eigen 'persoonlijkheid' geven en een unieke beeldtaal creëren.
Compositie is alles
Als we het hebben over compositie bedoelen we niet alleen de compositie van de foto zelf (voorgrond, achtergrond en de onderlinge verhoudingen tussen alle beeldelementen), maar ook de compositie van verschillende foto's die deel uitmaken van het totaalproject - welke foto's sluiten goed op elkaar aan en welke niet? Zijn er foto's die elkaar versterken, of foto's die vloeken?
Compositie binnenin de foto
Interne compositie kent een aantal basisregels: het onderwerp staat in principe centraal. Dit moet het eerste zijn waar het oog op focust (tenzij je natuurlijk met dit concept wil spelen). Meestal staat het onderwerp niet helemaal centraal: er wordt aan de hand van elementen in de achtergrond bepaald waar het onderwerp zich precies moet bevinden om het eerst het oog te trekken. Kies je een specifieke achtergrond in plaats van, laten we zeggen: een grijs vlak, zorg dan dat die achtergrond iets toevoegt aan het onderwerp. Snij geen vlakken af: dus geen halve hoofden of missende voeten. Ook belangrijk: hou kijklijnen in de gaten en zorg, als je ergens recht voor staat, dat de horizon recht is. Niets leidt zo af als een scheve foto. Tenzij je doelbewust een canted shot wil maken.
Wanneer werkt video beter?
Video schept een totaalplaatje. Het laat minder aan de verbeelding over, maar stel dat je een blik achter de schermen van je bedrijf wil geven, is het juist nodig om meer dan een tipje van de sluier te lichten. Als je beeld wil laten samenvallen met geluid, heb je absoluut video nodig. Wil je mondeling een boodschap overdragen, gebruik dan video.
Over de auteur
Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.