Betere video's bewerken
Download het gratis e-book over videobewerking en maak betere video's

Hoe maak je een filmpje van losse foto’s?

Het maken van een filmpje van foto's is niet iets dat uitsluitend aan nerds en whizzkids is besteed. In tegendeel, met de juiste middelen kan je zelfs met een compleet gebrek aan ervaring iets moois uit je mouw toveren.

Het enige dat je nodig hebt om tot een goed resultaat te komen is een camera om te fotograferen of filmen en een degelijk programma voor nabewerking.

Moeilijk? Nee hoor. Wij geven je een overzicht van de beste programma's en tips.

Hiermee kun je een fantastisch filmpje maken van bijvoorbeeld de foto's van je meest recente vakantie of een verjaardagsfilmpje om iemand in het zonnetje te zetten. Maar ook zakellijk kun je eenvoudig goede filmpjes van foto's maken, wat dacht je van een bedrijfsfilm van je laatste afgeronde project.

Wat zijn de voordelen van videobewerkingsapps ten opzichte van computersoftware?

Aan elke vorm van videobewerking zijn voordelen en nadelen verbonden. Hier vindt je de voornaamste voordelen van gratis apps voor het maken van een filmpje van foto's op een rijtje.

1. De mechanismen van een videobewerkingsapp krijg je binnen enkele minuten al onder de knie en dat terwijl je bezig bent met bewerken: je leert al doende.

2. Je kunt foto's en video's direct vanaf je smartphone bewerken. Dit scheelt je tijd, omdat je ze niet eerst op je computer hoeft over te zetten. Een mooie video maken duurt niet lang.

3. Video's bewerken op je telefoon kan overal: in de bus, in de trein, bij een vriend of in een café.

4. Nadat je je video geëxporteerd hebt, kan je hem meteen delen op social media via een pop-uplinkje.

5. Videobewerkingsapps geven je een fraai overzicht van muziek waar geen rechten op zitten en die je dus naar hartenlust in je filmpje kunt verwerken.

Wat zijn nadelen van videobewerkingsapps?

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen aan videobewerkingsapps verbonden. Je vindt ze hier op een rijtje.

1. Apps hebben minder opties dan professionele, of zelfs gratis computersoftware.

2. Je kunt slechts 1 videospoor tegelijk bewerken in plaats van meerdere.

3. De opties wat betreft bestandformaten en resolutie zijn beperkt.

4. Lange video's maken is met een app een onhandig karwei.

Met videobewerkingssoftware op je computer kun je meer video en audiosporen onder elkaar zetten:

Dekstop video editing
Meerdere videosporen onder elkaar

Foto's selecteren in een app

Je kunt een filmpje maken van foto's middels gratis apps. Je kunt ze toevoegen uit je galerij, albums, Dropbox, GoPro Plus of Google Foto's. Deze foto's kan je met opties in een app bewerken en op een tijdlijn achter elkaar zetten. Je kunt een thema kiezen en sommige apps verwerken die automatisch in je video. Als je foto's achter elkaar zet wordt er meestal een diavoorstelling van gemaakt.

Video maken via Adobe Premiere Rush

Premiere Rush is beschikbaar op iOS-, Mac OS-, Windows- en Android.

De lay-out is relatief simpel, ook voor beginnende videoproducers. Je kunt videoclips of foto's van je computer of van een externe harde schijf rechtstreeks op Premiere Rush overzetten. In de Mediabrowser kan je de verschillende mediatypen er op nagaan. Hier vindt je alle opties wat betreft importeren. De Mediabrowser wordt automatisch geopend als je een nieuw project maakt. Je hoeft alleen nog maar de media te selecteren, die toe te voegen aan het project en op Maken te klikken.

Bestanden toevoegen via Adobe Premiere Rush

Je kunt media importeren vanaf je computer, de cloud of een netwerklocatie. Eerst ga je naar het Startscherm. Klik dan op Een nieuw project maken. Je kunt elementen selecteren en importeren via de Mediabrowser. Onderin je scherm worden alle clips gerangschikt in een storyboard.

Video's maken met InShot

InShot is kort voor InstaShot (onderdeel van Instagram).

Het programma is gratis, maar er zijn ook opties alleen verkrijgbaar via InShot Pro, waarvoor je moet betalen. Om InShot te kunnen gebruiken heb je iOS 11.0 nodig of nieuwer. Het programma werkt met iPhone, iPad en iPod Touch. InShot is een bewerkingsprogramma, waarmee je zelf helaas geen video's kunt maken. Je kan InShot gebruiken om clips te bewerken vanaf je telefoon, maar ook via je handcamera. Via Canvas Opties kan je aangeven wat voor soort video je wilt maken. Liever gezegd, wat de focus van je video zal zijn. Zo heb je onder andere video's voor YouTube en Instagram.

Wat je van KineMaster moet weten

KineMaster is beschikbaar voor iPhone en Android en vereist iOS van 12.4 of nieuwer.

Dit programma is dus helaas niet voor alle mobiele apparaten beschikbaar, maar wel is het erg divers. Je kunt een nieuw project starten door op het '+' symbool te klikken. Via Get Started krijg je extra advies. Dit kan je ook overslaan door op Skip te klikken en direct te beginnen met editen. Je verplaatst een clip naar een andere plek op de tijdlijn door er langdurig op te drukken. Je telefoon zal in dit geval licht gaan vibreren. Indien je op een clip tikt, heb je ook de optie hem gemakkelijk van de hand te doen met behulp van het kleine vuilnisbakicoontje.

Filmpjes van foto's maken met Movavi Clips

Movavi Clips is speciaal gericht op Android gebruikers. Je hebt 5.0 of hoger nodig. Je maakt van foto's een video door een project in 'alle functies' modus te maken. Via de knop Bestanden toevoegen kan je aangeven welke bestanden je wilt gebruiken. De foto's die je geselecteerd hebt, verschijnen nu op een videotrack. Je kunt de volgorde van de foto's aanpassen en via het tabblad filters het gewenste filter voor je video toevoegen. Per foto kan je meerdere filters gebruiken. Via het plaatje van bergen boven de tijdlijn kan je overgangen toevoegen.

Een toelichting van Quik

De Quik app is ontwikkeld door GoPro en bedoeld voor GoPro video's. Je kunt een video maken van je foto's door op het startscherm de knop Een nieuwe video maken te kiezen. Je kunt nu heel gemakkelijk alle foto's selecteren die je voor je filmpje wilt gebruiken. Daarbij kan je zelfs een highlight-moment aangeven. Als je klaar bent met selecteren, tik je op de ronde blauwe knop waar een wit vinkje in staat. De app genereert direct een video voor je. Zo gemakkelijk is het. Bevalt je video? Sla hem dan op via de grote, blauwe knop rechtsonder in je scherm.

Filmpjes van foto's maken met ALIVE - Movie Maker

Dit is de meest populaire app onder gebruikers van TikTok. De app is beschikbaar voor Android 5.0 of hoger en iOS 9.0 of nieuwer, voor iPad, iPhone en voor iPod Touch. Je kunt beelden selecteren vanaf je smartphone met behulp van het paarse Plus-teken. Foto's kan je aan de tijdlijn toevoegen. Met behulp van het schaarsymbool kan je foto's oprekken of juist inkorten. Vervolgens is het mogelijk thema's toe te voegen, evenals effecten en filters.

Ken je Video Show Free Video Editor?

Deze app heeft meer da 100.000.000 installaties via Google Play en is beschikbaar voor Android 5.0 of meer, voor Windows 10 op PC en iOS 9.0 of later. Via het Importeren content icoontje op het start scherm kan je bestanden invoegen. Als je een bestand geselecteerd hebt, kan je de resolutie aanpassen, evenals de frameverhoudingen. Ben je klaar? Klik dan op Finish. Via Add object kan je bestanden aan je video toevoegen terwijl je ermee bezig bent. Ook handig: er is een sneltoets voor het toevoegen van een foto, namelijk: Shift + I.

Ooit gehoord van ActionDirector Video Editor?

Het is namelijk één van de meest populaire videobewerkingsprogramma's voor op PC ter wereld. De app is helaas ook niet beschikbaar voor op iOS. Een tweede (betaalde) app, die aan deze app verbonden is PowerDirector. Dit is een wat meer professionele app, die gebruikt kan worden voor opdrachten waarbij meer precisie en variatie in tool vereist is.

Zij leggen het nog eens uit

De snelste manier om met videobewerkingsprogramma's om te leren gaan, is door het zelf te doen.

De Videovakvrouw (Elisabeth Griffioen) laat zien hoe je foto's van filmpjes kunt maken aan de hand van een gratis app:

Beschikbare videobewerkingssoftware voor desktop

Zoals vermeld zijn er voordelen en nadelen verbonden aan het gebruik van programma's voor videobewerking voor het maken van filmpjes van foto's. Een PC is logger en bewerken kost meer tijd, maar de opties voor Videobewerkingsprogramma's zijn meestal groter.

Foto's selecteren op PC

Een video maken gebeurt aan de hand van geselecteerde foto's, die je kunt toevoegen aan storyboard of tijdlijn. Je haalt je foto's doorgaans uit je bestanden bij 'afbeeldingen' of uit de downloads map. Met behulp van verschillende opties kan je het uiterlijk van de foto's of clips wijzigen. Je kunt video's splitsen en bewerken of meerdere foto's tegelijk selecteren om met één knop de duur ervan te wijzigen. Zo kan je foto's meerdere seconden achter elkaar afspelen, waardoor het als het ware korte filmpjes worden. Deze filmpjes kan je weer achter elkaar zetten.

Alles over iMovie

iMovie is een aanrader voor de beginnende en casual videobewerker. Het programma is erg overzichtelijk. Bovendien is het één van de populairste Appleprogramma's. Het programma is specifiek gericht op consumenten (geen bedrijven) en is daarom relatief eenvoudig in het gebruik. In het programma wordt er onderscheid gemaakt tussen zogenaamde 'Films' en 'Trailers'. Met behulp van iMovie kan je trailers maken die zo uit een Hollywoodfilm zouden kunnen komen. Een film maak je heel eenvoudig aan de hand van je foto's, bijvoorbeeld van een vakantie. iMovie kent twee versies, namelijk één voor iPhone en iPad en één speciaal voor de Mac.

Foto's van filmpjes maken met iMovie op Mac

Dit doe je aan de hand van het symbool met de paarse ster, waarin een filmcamera staat. Je selecteert nu de Fotobibliotheek in de aangegeven Bibliotheeklijst. Boven in de Kiezer kan je een categorie kiezen (waaronder dus foto's). De foto's die je geselecteerd hebt, verschijnen in het Weergavevenster. Je kunt een foto slepen naar de positie tussen fragmenten in de tijdbalk, of juist tussen een los fragment en een specifieke overgang. Indien je een foto een fragment wilt laten vervangen, sleep je de foto simpelweg naar het fragment dat je wilt verwijderen.

Hoe maak je filmpjes van foto's met OpenShot?

Een betrouwbaar en voor de hand liggend alternatief voor Windows Movie Maker. OpenShot werkt op Linux, Windows (versies 7, 8 en 10+) en iOS 10.9 of hoger. Je importeert bestanden van je desktop. Via de sectie Import Files vindt je alternatieve methoden om bestanden te importeren. Je kunt specifiek concentreren op foto's door Image aan te klikken. Je kun je foto's naar de tijdlijn verplaatsen. Die tijdlijn geeft aan wat je eindvideo zal zijn. Indien twee clips overlappen, zal OpenShot automatisch een soepele overgang creëren tussen de shots.

Maak kennis met Davinci Resolve

Davinci Resolve is beschikbaar op Mac, Windows en Linux. Het is zowel geschikt voor nieuwe gebruikers, als voor professionals. Je gebruikt dezelfde tools als professionals in Hollywood.
Je kunt een nieuw project aanmaken door op de New Project knop te klikken, onderaan in je beeldscherm.

Het programma Lightworks

Dit programma is al meer dan 25 jaar een vaste aanwinst op het gebied van editing. Het programma is geschikt voor Linux, Mac en Microsoft Windows. Om een nieuw project te beginnen, klik je op de Create a New Project knop op het scherm. Je kan de naam van het project gelijk opgeven. Het project is toegankelijk via de Local files tab. Let wel op: je kunt geen bestanden importen met frameverhoudingen die niet compatibel zijn met elkaar.

Professionele programma's: alles voor de diehard filmmaker

Voor wie de kunstjes van het video bewerken in de vingers heeft, is het misschien wel tijd om over te schakelen op een professioneel programma. Hiervoor moet je betalen, maar je krijgt er ook wat voor terug: vele geavanceerde opties die je in gratis programma's niet zult vinden. Als je een video editor gaat inhuren is de kans aanwezig dat hij met één van deze programma's werkt.

Het gemak van Adobe Premiere Pro

Adobe Premiere Pro is op Mac en Windows te gebruiken. Voor dit montageprogramma moet je betalen, maar je krijgt er ook een hele hoop voor terug. Het is namelijk een programma dat door professionals op het gebied van film maken wordt gebruikt. Adobe heeft het zo vormgegeven en ingericht dat het uitstekend te combineren valt met een aantal andere van zijn programma's, respectievelijk Media Encoder en After Effects. Ben je benieuwd naar de magische wereld van Adobe Premiere Pro, maar weet je nog niet of je meteen wilt betalen? Maak dan eens gebruik van de gratis proefperiode van 7 dagen. Bevalt het niet? Geen man over boord. Kies de New Project knop op de startpagina van het programma. Je kunt nu je settings instellen.

Kies voor Adobe Premiere Elements

Je kunt ook kiezen voor Adobe Premiere Elements, een eenvoudige variant van Premiere Pro. Je betaalt eenmalig rond de 90,- euro en kunt hiermee echt professionele video's monteren. Download ons digitale e-book cursus Perfecte video's monteren en leer video bewerken met Adobe Premiere Elements in een handomdraai.

Beschikbare online videobewerkingstools

Tot zover de downloadbare videobewerkingsapps en software voor je telefoon en computer.

Je hebt ook online video editors. Dit zijn videobewerkingstools die online via een website toegankelijk zijn.

Bij veel van die sites kun je een gratis account aanmaken waarbij je basis features hebt voor het bewerken van je foto's tot video's. Wil je meer uitgebreide opties dan kun je je account upgraden naar een betaald abonnement.

Foto's bewerken tot video in InVideo

Met inVideo kun je elke afbeelding naar video converteren. Je kunt je eigen foto's, afbeeldingen of stock foto's gebruiken en via de online tool gedenkwaardige video's voor je vrienden en familie maken. Denk aan een verjaardagsfilmpje of video van je laatste vakantie. Ook zakelijk is zo'n online video editor interessant. Denk aan het omzetten van een bestaand websiteartikel naar video. Dit doe je door de artikel tekst in te laden in de video editor, de editor kiest automatisch stock foto's uit die bij de ingeladen tekst passen. De tekst komt als titels in beeld. Eventueel kun je ook een voice-over audiobestand uploaden.

Lees meer over de mogelijkheden van InVideo:

Download het volledige stappenplan

Zelf films of filmpjes maken is niet moeilijk. Probeer het aan de hand van 7 eenvoudige stappen in de gratis Whitepaper Maak en lanceer je eerste (bedrijfs)video in 7 simpele stappen.

Uitbesteden aan professionals

Stel: je video heeft een wel heel bijzonder doel. Je wilt bijvoorbeeld de bruiloft van je beste vriendin of film vastleggen, of je zoekt een marketingvideo die de omzet van jouw bedrijf kan verhogen? Dan is het raadzaam om je bedrijfsfilm te laten maken. De professionals van Pro Motion Film hebben talloze jaren ervaring met alles gerelateerd aan film en videobewerking: ze vreten filmrolletjes bij het ontbijt en hebben vierkante pupillen. Bekijk hier de kosten een video en die van bijkomstige werkzaamheden. Ontdek nu de videoproductie tarieven of bekijk deze pagina over het uitbesteden van professionele video editing:

• Video editor inhuren

Video editor inhuren

Video editor inhuren? Boek eenvoudig een professionele video editor via Pro Motion Film. ✓ 1200+ video's gemonteerd ✓ Maatwerk video's ✓ Snel klaar