Hoe maak je een activerende YouTube video?

Een activerende video is een video waarmee je mensen ergens toe aanzet. De meest voor de hand liggende optie is een video die iemand activeert een bepaald product te kopen of van een bepaalde dienst gebruik te maken. Een activerende YouTube video is niet zo anders, met als voornaamste uitzondering dat de video op YouTube wordt gepost. Meer weten over het maken van een succesvolle video voor YouTube? Dan ben je bij dit artikel op de juiste plek beland.

Tips voor het maken van een succesvolle YouTube video

Een goede YouTube video publiceren is iets heel anders dan het maken van een goede video ansich. Bij het maken van een goede video gaat het met name om de kwaliteit van het filmen en bewerken. Bij het maken en publiceren van een activerende YouTube video komen allerlei YouTube-opties om de hoek kijken die je binnen het YouTube platform kunt toepassen. Denk aan het tovoegen van kaarten of het maken van afspeellijsten. Zo meer daarover. Benut je die opties maximaal, dan zal je een groter publiek bereiken met jouw video's.

Wil je vooral tips over het maken (en filmen) van een goede video in algemene zin, check dan het volgende artikel:

Nu terug naar YouTube.

Aan de hand van de volgende tips moet het mogelijk zijn jouw YouTube video's naar een hoger niveau te tillen. Lees ze goed door en hou ze in je achterhoofd voor je volgende videoproject.

Eén: zorg voor inhoud die boeiend is

Als inhoud niet boeiend is, dan zal niemand ernaar willen kijken. Het maakt niet uit hoeveel reclame je maakt: als de video niet goed is, zul je er geen potten mee breken.

Er is geen vaste formule voor het maken van boeiende content. Het fijne is dat je niet over iets willekeurigs als 'goudvissen' of 'beton' hoeft te praten. Je hoeft ook geen verhaaltje uit je duim te zuigen. Nee, praat liever over iets waar je veel vanaf weet en geef meer dan je mening. Geef diepgravende inzichten. Kijk ook goed naar video's van content makers die over hetzelfde onderwerp publiceren: vertel je precies hetzelfde als zij of voeg je iets toe? Je zult zien dat je met een nieuwe invalshoek over een bekend onderwerp kijkers zult trekken. Heb jij bijvoorbeeld een uniek idee over de betekenis van een film? Onderbouw en deel.

Twee: kijkers aanmoedigen - like, abonneer en deel

Inmiddels is het een beetje afgezaagd om mensen te vragen te liken en te abonneren. Bijna iedereen zegt het ook op dezelfde manier: "bevalt deze video je? Like en abonneer dan…" Toch is het uiteindelijk wel effectief: mensen aanmoedigen zorgt voor een toestroom van abonnees. Maar het mag allemaal wel wat origineler dan de overenthousiaste YouTuber in de foto hieronder die haast smeekt om volgers.

Kijkers activeren
Activeer je kijkers op een originele manier

Probeer het eens op een leuke manier te brengen. Zo is er een Schot actief op YouTube die films, series en videogames reviewt. In plaats van mensen te vertellen dat kijkers moeten liken, zegt hij op gespeeld dronken toon: "Go away now…"

Drie: de kracht van afspeellijsten

De statistieken van YouTube zelf liegen er niet om. De best presterende merken die op YouTube actief zijn produceren (en promoten) liefst tweemaal zoveel meer dan de 25% slechts presterende merken. Het maken van YouTube afspeellijsten loont. De reden laat zich raden: zien mensen een video die hen aanspreekt, die bevalt of waar ze iets aan hebben, dan kunnen ze gelijk doorklikken naar de volgende video.

Voor je weet heb je een binge watcher aan de haak geslagen. YouTube heeft normaal gesproken ook de auto-play functie aanstaan. Dat betekent dat als de huidige video is afgelopen automatisch een volgende wordt afgespeeld.

Een YouTube afspeellijst maken

Een afspeellijst maken in YouTube is een makkie. Zodra iemand een van de video's binnen jouw afspeellijst heeft bekeken, wordt de volgende video binnen deelfde afspeellijst automatisch gestart.

Vier: andere video's met kaarten en eindschermen promoten

YouTube geef je de mogelijkheden eindschermen en kaarten te gebruiken om aan het einde van de huidige video andere video's te promoten. Zo zal een kijker snel geneigd zijn door te klikken. Om deze functies te kunnen gebruiken, zul je je YouTube-account eerst moeten verifiëren. Klik hiervoor op je profielfoto rechtsboven en daarna op "Creator Studio". In het tabblad "Status en functies" vind je de mogelijkheid kaarten en eindschermen toe te voegen.

Wat zijn eindschermen en kaarten precies?

Het eindscherm in feite een speciaal frame dat aan het einde van je video wordt afgespeeld. Hiermee rond je de videoboodschap af. Ook kun je er een call-to-action mee markeren. Kaarten daarentegen, vind je niet alleen aan het einde van de video (een YouTube eindkaart), maar kun je op ieder gewenst moment laten verschijnen. Een kaart is in feite een link naar een andere video of juist een afspeellijst. Je kunt een kaart zelfs gebruiken om een enquête in te voegen. Je voegt kaarten en eindschermen toe via "Videobeheer" en dan "Video's" van de YouTube Creator Studio.

Vijf: je video's van watermerk voorzien

Een andere manier om je video's meer authenticiteit te geven is aan de hand van een video watermerk.

Het watermerk is voor je video wat het kledingmerkje op je T-shirt of polo is: ook een soort van statussymbool. Is je video van een watermerk voorzien, dan straalt deze meer autoriteit uit.

Watermerken zijn een goede manier om gratis YouTube-weergaven en meer abonnees te krijgen. Meestal is een watermerk een logo: voor YouTube-gebruikers zou dit hun op maat gemaakte profielfoto's kunnen zijn. Voor een bedrijf is het natuurlijk het bedrijfslogo. Als je als gebruiker over het watermerk van een video gaat, krijg je de vraag je op het kanaal te abonneren. Superhandig: abonnees worden je als het ware in de schoot geworpen.

Zes: "insluiten" inschakelen

Schakel je de functie "insluiten" in, dan sta je kijkers van de video toe deze op hun eigen blogs en video's te gebruiken. Heb je een fantastische video gemaakt? Dan kun je er vergif op innemen dat deze vroeg of laat ook op verschillende andere plekken op het internet opduikt, mits… je natuurlijk "insluiten" hebt geactiveerd. Als de gebruiker de YouTube kijkt en naar de functie "Delen" gaat, zal hier staan of het mogelijk is de insluitcode van de video in kwestie te kopiëren en plakken. Je activeert de functie insluiten in de "Creator Studio" van YouTube. Ga naar de bewerkingspagina van de video, klik op "Geavanceerde instellingen" en "Distributie-opties".

Zeven: video's op sociale media promoten

Als je er zeker van wilt zijn dat je video's gezien worden, dan is promoten op sociale media dé methode. Een leuk plan van aanpak is teaservideo's over de YouTube video plaatsen. Teasen in het Engels betekent letterlijk "plagen", maar ook "lekker maken". Je plaatst als het ware taartjes in de vitrine van een gebakszaak, om voorbijgangers te laten zien wat er te smullen valt.

Acht: inspelen op het begrip "Kijktijd"

YouTube werkt met een eigen algoritme, een zogenaamd "Zoek- en ontdeksysteem". Aan de hand van dit algoritme wordt bepaald welke video's de websitebezoekers op hun homepage en in hun voorgestelde video's te zien krijgen. Ook zoekresultaten worden beïnvloed door dit algoritme. Het YouTube algoritme zit vrij complex in elkaar, maar "Kijktijd" is een centraal begrip. Kijktijd is hoeveel tijd alle mensen bezig zijn met het bekijken van je geüploade video. YouTube geeft de voorkeur aan kanalen die een hoge kijktijd hebben. Dit zou duiden op kwaliteit.

Negen: videotitels optimaliseren

Optimaliseren van videotitels heeft alles te maken met video SEO: zoekmachineoptimalisatie door middel van video. Het loont om zoveel mogelijk informatie en zoekwoorden toe te voegen aan je video, niet alleen in de titel zelf, maar ook in de video tags, de beschrijvingen en de videobestandsnamen. Wees dus volledig. Maak titels tussen de 60-70 tekens lang en voeg geen informatie toe aan titels die niet relevant voor je video zijn. Dit maakt het "Click-bait" en YouTube zal je ervoor straffen.

Lees in het volgende artikel wat de voordelen en nadelen zijn van YouTube ten opzichte van videoplatform Vimeo:

Stappenplan activerende YouTube video maken

In het kort zijn dit de stappen die je moet doorlopen:

  • Maak een (volledige) planning voor je video.
  • Schrijf een script (en hou je hieraan).
  • Organiseer de scène: wat heb je allemaal nodig?
  • Practice makes art: filter de "bloopers".
  • Nabewerken: the finishing touch.
  • Uploaden: tijd om de video te delen.

Word heer en meester in YouTube met onze YouTube cursus

Wil je een grote groep volgers en kijkers opbouwen via YouTube? Of serieus geld verdienen of producten verkopen via jouw YouTube video's? In de cursus Geld Verdienen Met YouTube, onderdeel van onze complete e-book bundel, leer je aan de hand van praktische oefeningen en tips hoe je een sterk YouTube-kanaal opbouwt (en uiteraard ook hoe je goede video's maakt).

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Videoproductie. Het eerlijke verhaal.

Meer weten over de mogelijkheden?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Missie

Cases

Locaties

Tarieven

Kennisbank

Branches

FAQ

Offerte aanvragen

Afspraak inplannen

Diensten

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Instructiefilm

Interview

Wervingsvideo

Testimonial video

Aftermovie

Videocampagne

Videocontent

Videomarketing​​​​​​

Locaties

Amsterdam

Den Haag

Hilversum

Rotterdam

Utrecht

De rest van Nederland

Professional inhuren?

Cameraman

Video editor

Videograaf

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92