Hoe maak je snackable video content?

Ken jij de betekenis van "snackable" al? Snackable komt natuurlijk van het Engelse woord "snack". Een snack is een tussendoortje om de lekkere trek te stillen, in dit geval de trek naar videocontent. Een snackable video is geen volwaardige videomaaltijd, maar een leuk klein filmpje.

Wat is precies snackable video?

Je kunt als bedrijf een bedrijfsfilm laten maken of een online documentaire. Dat zijn doorgaans video's van een paar minuten. Niet echt snackable. Denk je aan snackable, dan denk je aan kort maar krachtig. Door veelvuldig sociale media gebruik is de aandachtspanne van mensen (met name jongeren) er online flink op achteruit gegaan. Deze is nog maar enkele secondenlang. De snackable video speelt hier naadloos op in door ook maar elke seconden lang te zijn. Het feit dat we onze aandacht er nauwelijks meer bij kunnen houden, heeft er ook mee te maken dat het digitale videoaanbod bijzonder groot is. Tegenwoordig is het vaak glitter en glamour boven de intrinsieke waarde van de content.

Zonde?

Natuurlijk is dat zonde. Kwaliteit zou altijd boven kwantiteit moeten eindigen. Maar wat ga je eraan doen? In je eentje kun je het internet niet veranderen. Vandaag de dag betekent je content boven het maaiveld laten uitsteken opvallen. Opvallen doe je door de aandacht kort te vangen. Kort maar krachtig, dat is het motto. Zo hengel je de digitale mens van de 21e eeuw binnen.

De wetenschap van aandacht vasthouden

Het is ook niet zo gek dat video zo populair blijft: visuele informatie kan maar liefst 60.000 keer zo snel door de hersenen worden verwerkt dan 'gortdroge' tekst. We spreken dan over milliseconden. Vandaar dat snackable video's zo goed aanslaan: deze spelen naadloos in op de korte termijnprikkels van de hersenen. Het fijne van deze snackable video's is dat je een bezoeker of geïnteresseerde hiermee warm kunt maken voor een langere video. Het is ook niet voor niets dat er trailers worden gemaakt van films om mensen warm te maken voor de "lange zit". Bij zakelijke videomarketing spreken we doorgaans van teasers of video snippets.

Verschillende soorten snackable content

Er zijn naast video verschillende manieren waarop je snackable content kunt aanbieden:

In de vorm van citaat afbeeldingen

Een citaat is bijna de definitie van kort maar krachtig. De meeste citaten zijn oneliners, al zijn er ook citaten die wat uitgebreider zijn. Is een citaat overtuigend of spreekt hij tot de verbeelding? Dan pak je er sowieso de aandacht mee. Creëer je relevante content voor je bezoekers of klanten? Dan kun je inspirerende citaten gebruiken om mensen achter je product of dienst te scharen.

Of gebruik memes

Memes: wie kent ze niet? De meest bekende, meest populaire vorm van snackable content van het moment zijn ongetwijfeld memes? Memes zijn grappig, specifiek en direct. Je kijkt ze lekker weg (soms honderden achter elkaar). Ze delen is ook nog eens leuk. Een ander voordeel van memes is dat je ze eenvoudig kunt delen.

Of gebruik een infographic

Weet jij al wat een infographic is? De infographic biedt "how to" inzichten. Je kunt boeiende content op een praktische wijze delen. In een infographic geef je in het kort alle benodigde praktische informatie. Je kunt er een klein stappenplan in verwerken, of juist cijfers en feiten mee delen.

Dynamiek creëer je met GIFs

Wie kent het GIF-je niet? Dit is bewegende content dat in een 'loop' wordt afgespeeld: een eeuwig rondgaande cirkel. GIFs zijn vermakelijk en spreken tot de verbeelding. Ze lijken sterk op memes, maar dan bewegend. De beste GIF-jes blijven relevant en worden niet irritant.

Snackable content in videovorm

Wat neem je op in snackable content? Iets dat er uitspringt, natuurlijk, zoals een bijzondere quote of oneliner, of "de moraal van het verhaal". Een serieus verhaal luchtiger maken, doe je met een komische voetnoot. In snackable content kun je ook kort maar krachtig tips opsommen, suggesties doen of een top-3 lijstje geven. Kortom: met wat fantasie kom je er wel.

Tips: snackable content maken

Zelf snackable content maken? Verlies het volgende niet uit het oog:

 • Houd de lengte beperkt
 • De inhoud moet laagdrempelig zijn
 • Amusement is een pré
 • Bespreek highlights, of juist de rode draad
 • Zorg voor veel dynamiek in het editen (muziek, kleur, effecten)

Snackable content video's: in conclusie

Met snackable content kun je heel wat kanten op. Maak je zelf snackable content? Zorg dan dat je aan zoveel mogelijk van de bovenstaande criteria voldoet. Wat ook belangrijk om te onthouden is, is dat je je publiek niet moet 'bombarderen' met snackable content. Eén of twee korte berichten zijn ideaal om de interesse aan te wakkeren. Teveel indrukken werkt tegen je.

Bronnen

https://factortachtig.nl/blog/snackable-content/

https://rmagency.com/snackable-content/

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

 • Filmen met je smartphone

 • Perfecte video's monteren

 • IJzersterke scripts schrijven

 • Onweerstaanbare productvideo's maken

 • Geld verdienen met YouTube

 • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

De videogroeiformule - voor ambitieuze bedrijven

Laat je bedrijf sneller groeien met video. Claim nu de gratis whitepaper en ontdek hoe je video voor je laat werken.