Er zijn al zat mensen die er moeite mee hebben zichzelf in levende lijve aan iemand voor te stellen. Maar wat voor een nog veel grotere uitdaging zorgt, is jezelf voorstellen in een filmpje. Plankenkoorts kan parten spelen. Maar gelukkig is er niets om bang voor te zijn. In dit artikel geven we je een aantal nuttige tips over hoe je overtuigend over komt in je eigen video's.
Hoe begin je een vlog video?
Je begint een vlog video met een camera, dat spreekt voor zich. Een microfoon komt ook goed van pas. Heb je een camera waarbij je het schermpje omhoog kunt richten, dan heb je het voordeel dat je jezelf kunt zien tijdens het filmen. Dat geldt ook met de opzij uitklapbare beeldschermpjes bij grotere camera's. Maar let op: de hele tijd naar jezelf kijken is ook niet de bedoeling.
Wat kun je nog meer gebruiken?
Wat je nog meer kunt gebruiken, is een statief (tripod). Hiermee stabiliseer je je beeld en voorkom je dat je knullig overkomt met schokkerige beelden. Een microfoon maakt je goed te verstaan. Filmen met een smartphone is vandaag de dag ook een optie: de beeldkwaliteit van de nieuwste modellen is immers erg hoog. Het filmen is nog maar uitdaging één, daarna komt het editen.
Hoe pak je het editen aan?
Voor het editen gebruik je bij voorkeur een professioneel programma als Adobe Premiere Pro, maar ook iMovie of Adobe Premiere Elements zijn goede opties. En vergeet niet dat je ook met videobewerkings apps op je telefoon aan de slag kunt. Hiermee zet je de beelden op eenvoudige en overzichtelijke wijze achter elkaar en voeg je gemakkelijk effecten toe. Ook kun je kleurcorrecties doorvoeren. Wil je je huisstijl toevoegen aan je video's? Ook daar is de editing fase van de video voor bedoeld.
Hoe kom je goed over gedurende het filmpje?
Goed, nu hebben we de technische aspecten behandeld waarop je moet letten bij video's maken. Onthoud: een goede voorbereiding is het halve werk en scheelt een aanzienlijke slok op de borrel. Het persoonlijke element is van net zo groot belang. Hier let je op als je gaat filmen:
- Lichaamstaal is belangrijk
Communicatie tussen mensen verloopt voor het grootste gedeelte via lichaamstaal. Als jij gespannen voor de camera staat, dan hebben mensen dat onmiddellijk door. Daar maak je geen goede (eerste) indruk mee. Een ontspannen houding daarentegen, wekt vertrouwen.
- Natuurlijk overkomen
Natuurlijk overkomen heeft daarnaast ook te maken met niet te serieus willen zijn. Het probleem van veel presentatoren in zakelijke filmpjes is dat ze overdreven zakelijk zijn. Dat is ook weer niet goed. De kijker zal het idee hebben dat je aan het forceren bent. Probeer het wat luchtiger te houder. De kijker heeft dan ook minder het idee dat hen iets opgedrongen wordt.
- Straal zelfvertrouwen uit
Ja, zul je misschien denken, dat is makkelijker gezegd dan gedaan! Klopt. Daarom raden we je aan over iets te spreken waar je veel vanaf weet en waar je enthousiast over bent. Vertel erover in een setting die voor jou comfortabel is. Je zult zien: hoe natuurlijker het aanvoelt, hoe meer zelfvertrouwen je uitstraalt. Toch nog een hapering? Onthoud: oefening baart kunst.
- Techniek blijft belangrijk
Tijdens het filmen wil je je volledig richten op wat je zegt en hoe je het zegt. In dit stadium zou je je niet meer druk hoeven te maken over de vraag of je wel goed te zien en te horen bent en of je wel een juiste achtergrond en setting hebt gekozen? Begin met een goed script en goede opstelling. Heb je nog niet zoveel ervaring? Hou het dan bij voorkeur simpel. Meer weten over op natuurlijke wijze presenteren? Dit artikel heeft nog meer tips voor je in petto.
Wat je niet moet doen tijdens het filmpje
Weten wat je wél moet doen, hangt ook samen met weten wat je níet moet doen. Doe het volgende niet:
- Praten in WC-Eend stijl
Het leidt ontzettend af als je constant je bedrijfsnaam noemt. Niet doen: de mensen die naar je video kijken, weten dondersgoed bij welk bedrijf je hoort. Bovendien is het hopeloos geforceerd.
- Praten in schrijftaal
Probeer ook te voorkomen dat je praat zoals je schrijft. Praten en schrijven zijn twee geheel verschillende mediums. Wat werkt op schrift werkt niet per definitie sprekend. Als je iets leest, kun je het voortdurend teruglezen. Bij een spreker heb je dit geheugensteuntje niet.
- Te lang uitwijden - werk vanuit het principe "less is more"
- Teveel prikkels geven - kies voor een rustige achtergrond en spreek ook rustig
- Mensen in beeld brengen die liever niet op beeld verschijnen
- Achtergrondruis niet wegfilteren
- Te veel pratend hoofd laten zien - probeer af te wisselen met aanvullende sfeerbeelden
- Eentonig spreken - zorg voor afwisseling in intonatie
- Zonder handgebaren of mimiek spreken - je bent een mens, geen trekpop.
Overtuigend overkomen op video?
Wil je er van verzekerd zijn dat jij of je collega's goed overkomen op beeld? Houd dan vast aan deze tips, of kies er voor om jezelf te laten filmen door een ervaren cameraman/regisseur. Videoproductiebedrijf Pro Motion Film kan hierbij helpen.
Over de auteur
Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.