Interactieve video laten maken

Video is als vanouds eenrichtingsverkeer. De kijker klikt de video aan en moet alles dan maar over zich heen laten komen. Interactieve video is anders. Je betrekt de kijkers bij het verhaal. Dit biedt de klanten niet alleen een leukere kijkervaring, maar het zorgt vaak ook nog eens voor meer impact.

Hoewel interactieve video aan een opmars bezig is, zijn veel mensen er nog niet mee bekend. Een goed moment om eens te kijken naar de mogelijkheden van interactieve video. Waarvoor gebruik je ze? En wat is er nodig om een goede interactieve video te maken?

Inhoudsopgave

Wat is interactieve video?

De meeste video's zijn lineaire verhalen. Jij als filmmaker laat beelden zien in een vooraf bepaalde volgorde. De stappen volgen elkaar logisch op. Vaak volg je hierbij een vast plot.

Bij een interactieve video heeft de kijker invloed op wat er gebeurt. In de meest simpele vorm bepaalt de kijker wanneer die naar het volgende 'hoofdstuk' van de film gaat. Ook kiezen kijkers vaak zelf de volgorde van een film.

Om het concreet te maken, bij een auto is de ene kijker geïnteresseerd in het interieur, terwijl een ander liefst als eerste de technische details van de auto bekijkt. Dit stelt je als filmmaker voor een probleem, want wat laat je als eerste zien?

BMW lost dit probleem op met interactieve video. De kijker heeft de keuze uit vijf verschillende onderwerpen en bepaalt zelf welke onderdelen die bekijkt:

Interactieve video
Kies je video

Je kunt nog veel verder gaan en het publiek zelf laten bepalen welk verhaal er verteld wordt. De kijker bepaalt aan de hand van een button op het scherm of het verhaal naar links of naar rechts gaat.

Afhankelijk van de keuze van de kijker, ontspint zich een ander verhaal. Er is een vertakking, oftewel branching zoals het in jargon heet. Iedere keuze leidt een eigen verhaallijn in. Dit wekt soms de nieuwsgierigheid van de kijker. Wat was er gebeurd als ik niet A maar B had gekozen? Je ziet dan ook vaak dat mensen de film opnieuw terugkijken en dan andere keuzes maken.

Bekijk bijvoorbeeld deze interactieve trainingsvideo voor salesmedewerkers van Samsung:

In de video kun je op basis van meerkeuzemenu aangeven welke antwoorden je aan een klant wil geven. Kies je het verkeerde antwoord, dan loopt het spoor dood: de verkoop gaat mis. Kies je het goede antwoord, oftewel de goede vertakking in de verhaallijn, dan kom je een stap verder in de video.

Een ander voorbeeld is deze interactieve video van De Haagse Hogeschool. Qua opzet is deze video best eenvoudig, aan het begin van de video kun je kiezen uit 5 verschillende differentiaties binnen de opleiding ICT. Je klikt een differentiatie aan om meer te weten te komen.

Aan het eind van de video komt er een button in beeld die je naar de aanmeldpagina voor deze opleiding aan De Haagste Hogeschool leidt.

Interactie met jouw organisatie

Bij interactieve video gaat het verder dan alleen maar het kiezen van het verhaal. Je kunt ervoor kiezen om informatie op te halen bij je kijkers. Je vraagt dan om gegevens en deze worden rechtstreeks in je CRM gezet.

Een goed voorbeeld is 'guided selling', waarbij je een potentiële klant aan de hand van interactieve video een keuze laat maken uit verschillende modellen van een product. Het product dat uiteindelijk het best passend is, zet je in het winkelwagentje van de klant.

Naast buttons kun je ook invoervelden in je video's opnemen. De input kun je doorsturen naar allerlei andere systemen, zoals een CRM of ERP. Op deze manier zet je interactieve video bijvoorbeeld in om inschrijvingen voor je nieuwsbrief te krijgen of zelfs om direct verkopen te realiseren.

Interactieve video is persoonlijk

Interactieve video is prima te gebruiken om gegevens op te halen van je klanten. Maar je kunt ook bestaande informatie gebruiken om de klant een persoonlijke video voor te schotelen.

Stel dat je mountainbikes verkoopt, dan kun je op basis van de adresgegevens van je klant een video sturen met mountainbikeroutes in de buurt. Iemand uit Amsterdam krijgt dan een andere video te zien als iemand uit Groningen of Maastricht. Dit alles gaat volledig automatisch. In theorie kun je bij alle gegevens die je over je klant hebt gebruiken om video's te personaliseren.

Voordelen van interactieve video

Interactieve video heeft een aantal voordelen ten opzichte van 'lineaire video'. Ik zet de belangrijkste voor je op een rij.

Meer meten = meer weten

Omdat er bij interactieve video's meer input is van de klanten, kun je veel meer meten dan bij een standaardvideo op YouTube. Je ziet niet alleen hoeveel mensen kijken en hoelang, maar ze maken ook allerlei keuzes.

Deze data kun je gebruiken om je films verder te verbeteren. Je past interactieve video makkelijk aan en dit biedt kansen om te experimenteren. Wat gebeurt er met het aantal kliks als je het woord 'duurzaamheid' vervangt door 'milieu' of door 'groene keuze'?

Microconversie

Een belangrijk marketingprincipe is dat van microconversies. Op het moment dat een potentiële klant geneigd is om een kleine gewenste actie uit te voeren (bijv. het invullen van een formulier) is de kans groter dat deze later een aankoop doet. De klant is dan namelijk gewend om 'ja' te zeggen en zal dat ook eerder doen als het echt om de knikkers gaat.

Een interactieve video is bij uitstek een manier om micro-conversies uit te lokken. Met iedere klik van de kijker komt deze dichterbij het uiteindelijke doel. Uit diverse tests blijkt dan ook dat interactieve video een hogere conversie heeft dan lineaire video.

Input van gebruikers

Interactieve video is ook geschikt om input te verzamelen van je gebruikers. Een interactieve video kan prima als enquête dienen. Ook kun je de data van de video gebruiken om je product te verbeteren.

Als je een video over de montage van een zonwering hebt opgedeeld in stappen, kun je zien waar gebruikers vaak op de herhaalknop drukken. Als blijkt dat veel klanten moeite hebben met stap 7 uit de handleiding, dan kan productontwikkeling extra aandacht besteden aan deze stap.

Omgekeerd kun je een doelgroep ook segmenteren op basis van een video. Een interactieve video kan een goede manier zijn om potentiële werknemers te koppelen aan de juiste vacatures binnen jouw bedrijf.

Zet je kijker aan het denken

Video's met keuzemomenten zijn bij uitstek geschikt om je doelgroep aan het denken te zetten. In een normale video kun je laten zien dat een huisarts aan het worstelen is met de werkdruk en dat deze moet kiezen tussen meer tijd per patiënt of meer consulten. In een interactieve video stel je de kijker de vraag: wat zou jij doen? Vervolgens laat je ook de gevolgen van de keuze zien.

Als je op deze manier het dilemma van de huisarts voorgeschoteld krijgt, ga je hier op een andere manier over nadenken. Je ziet vaak dat maatschappelijke organisaties of in het onderwijs interactieve video inzetten met als doel om de kijker aan het denken te zetten.

Wat kost interactieve video?

Op dit moment biedt YouTube nog geen goede mogelijkheden voor interactieve video. Vimeo heeft wel wat mogelijkheden, maar hier heb je een duur abonnement voor nodig.

Pro Motion Film werkt voor interactieve video's samen met het Nederlandse Ivory. Ivory heeft een platform, Ivory Studio, dat specifiek ontworpen is voor het maken van interactieve video's. Het heeft ook uitgebreide mogelijkheden om data te koppelen met andere softwarepakketten.

Ivory Studio is een losse dienst. Bovenop de kosten voor het maken van de video betaal je een vast bedrag per maand om de interactieve video te hosten. Deze video laat je vervolgens via je website zien.

Als je als bedrijf een sterke aanwezigheid op YouTube hebt, is het een nadeel dat je de interactieve video's hier niet kunt hosten. Je moet je bezoekers dus naar je website zien te lokken.

Hoe maak je een pakkend verhaal?

Als videomaker ben je gewend om een lineair verhaal te vertellen. Bij een interactieve video zit de gebruiker aan het stuur en daar moet je rekening mee houden.

Dit begint vaak met het verhaal. Afhankelijk van de keuzes die je de gebruikers biedt, maak je verschillende video's. Soms betekent dit dat je één scene meerdere keren moet opnemen, omdat een kijker op verschillende manieren bij een bepaald punt kan uitkomen.

Het voordeel van het maken van diverse, kleinere films is dat het geheel modulair is opgebouwd. Kleinere stukjes film die niet meer up to date zijn, kun je makkelijk opnieuw opnemen en inpassen in de film.

Als filmmaker heb je wat extra aandacht nodig voor de shots waar de gebruikers een keuze moeten maken. De knoppen zijn vaak wat groter dan de lower third, oftewel elementen als ondertitels of namen.

Hier moet je rekening mee houden met de kadrering. Je wilt niet dat een paar knoppen een close-up van een gezicht bedekken. Bij het maken van een keuze, moet de kijker ook even lezen. Als je niet kiest voor een 'vast' shot, leid de kijker dan in ieder geval niet te veel af.

De kijker zal een button vaak herkennen als een keuzeknop. Je kunt de keuzeknoppen op allerlei manieren vormgeven. Als je één gebeurtenis vanuit twee perspectieven (bijvoorbeeld advocaat of verdachte) wilt laten zien, dan kan de kijker misschien een keuze maken door een van beide personen aan te klikken. Dit moet je dan wel even toelichten, omdat de kijker anders niet zal begrijpen wat de bedoeling is.

Video meets conversion optimalisation

Bij interactieve gebruik je grafische elementen als buttons waar de gebruikers op klikken. Er zijn standaardbuttons die je eenvoudig kunt aanpassen in je eigen huisstijl, door bijvoorbeeld de kleur, het lettertype of de vorm aan te passen. Met behulp van CSS, een programmeertaal voor de opmaak van HTML-elementen, kun je de knoppen net zo vormgeven als je zelf wilt. Je voegt dan ook animaties en andere effecten toe.

Hierbij geldt wel: je kunt het zo gek maken als je het zelf wilt, maar simpel is vaak beter. Dit geldt niet alleen voor het ontwerp, maar ook voor het aantal keuzes dat iemand moet maken. Te veel knoppen leiden tot keuzestress en dat is niet handig voor de gebruiker. Daarnaast moet je heel veel stukjes filmen en deze ook nog eens op elkaar aan laten sluiten.

Leren interacteren

Interactieve video is een veelbelovende manier van film maken. Er zijn allerlei creatieve toepassingen voor interactieve video's te bedenken. Toch staat de techniek nog in de kinderschoenen. Hoewel grote merken als de NTR en BMW interactieve video hebben omarmd, hebben veel mensen nog niet vaak (of zelfs nog nooit) een interactieve video gezien. Je hebt hierdoor de kans om echt op te vallen bij de doelgroep.

Een van de belangrijkste voordelen van interactieve video is dat je veel meer data krijgt over het gedrag van je kijkers. Deze gebruik je om je video's verder te verbeteren. Het kan een tijd duren voordat je het maximale uit je video haalt. Dat maakt interactieve video bij uitstek geschikt voor video's die je langere tijd wilt gebruiken.

Interactieve video laten maken?

Wil je een interactieve video laten maken? Neem contact op voor meer informatie.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

De videogroeiformule

Ontdek in deze whitepaper de 10 stappen naar succesvolle videocampagnes

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92