Moet een video informeren of toch inspireren? Goede vraag. Ons antwoord: waarom niet allebei? Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om zowel te informeren als te inspireren met videocontent, maar waarom zou je niet proberen twee vliegen in één klap te slaan als je de kans hebt?
Uiteindelijk draait het hoofdzakelijk om het type video dat je maakt of laat maken. Gaat het bijvoorbeeld om een lezing of wil je aan de hand van een animatie een complexe bedrijfsstructuur toelichten? Dan ligt de nadruk op informeren.
Maak je een video over je bedrijf, dan geef je informatie, maar het belangrijkste is natuurlijk het aantrekken van nieuwe klanten: door strategisch te informeren, kun je ook inspireren.
Check hier welk type (bedrijfs)video's je allemaal wel niet kunt maken, kijk welke video's de moeite waard zijn voor jou en of je je met de video wilt focussen op de inhoud of emotie:
-
Bedrijfsvideo’s maken? Top 100 winstgevende bedrijfsvideo’s
Bedrijfsvideo's maken maar geen inspiratie? Bekijk onze top 100 lijst met een overzicht van alle bedrijfsvideo's verzameld. Welke ga jij maken?
Wil niet teveel tegelijk
Informeren én inspireren tegelijk is ideaal, maar knap lastig in het tijdsbestek van de meeste spotjes, denk dan met name aan video-advertenties van om en nabij 20 seconden. Bedrijven en organisaties willen verschillende punten benoemen in een video, maar daar is gewoon niet altijd tijd voor. Soms is het ook aan te raden het beeld voor zich te laten spreken. Het gezegde is niet voor niets 'een foto zegt meer dan 1000 woorden' en dan gaat het nog maar om stilstaand beeld - met wat fantasie kun je met bewegend beeld een bibliotheek volschrijven.
Informeren, inspireren? Emotioneren!
Je kunt in alle vormen en maten een video laten maken, vaak kiest men voor een dertien in een dozijn video. Het merendeel van de video's wordt na één keer zien alweer vergeten. Hoe komt dat? Vaak zijn deze video's niet in staat te emotioneren. Spreek je tot de emotie van je kijker, dan is de kans groot dat de video zich in het geheugen grift. Doe je dat niet, dan ben je niet meer dan een grijze muis - een muurbloem.
Onthoud: de kijker zit niet altijd op jou te wachten
Wat bedrijven en organisaties nogal eens vergeten is dat de meeste kijkers helemaal niet op jouw video's zitten te wachten. Als ze online aan het surfen zijn, of onderuitgezakt op de bank naar de televisie kijken, staat hun hoofd meestal niet naar het opnemen van nieuwe informatie. Je kunt dan zeggen wat je wil, zoveel feiten vertellen als je in een kort tijdsbestek kunt proppen, maar de kans dat je een gevoelige snaar raakt is nihil.
Geen enkele kijker zit te wachten op een reclameblok: zorg er dus voor dat je video meer is dan een verkooppraatje - inspireer!
Waar word je video uitgezonden?
Zet je een filmpje op je website, waar de kijker zelf op moet klikken om extra informatie te krijgen, dan zal deze meer geduld hebben voor de boodschap, dan wanneer je het filmpje door zijn of haar strot duwt. Opdringerigheid is een gewaagde zet: hoe 'opdringeriger' je video is, hoe meer je de kijker aangenaam moet zien te verrassen. Inspiratie is het sleutelwoord.
Je doelgroep en doelstelling bepalen
Wanneer is een video een goede video? Eigenlijk pas als je de gewenste doelstelling weet te bereiken. Het behalen van een gewenst resultaat heeft niet alleen te maken met de kracht van de video zelf, maar ook met hoe je deze in de markt zet. Met video marketing dus.
Kortom: videokwaliteit en marketing zijn twee handen op één buik. Heb je een goede video gemaakt, dan heb je pas één helft van de puzzel gelegd. Nu is het de vraag hoe je je doelgroep gaat benaderen. Doe je dit agressief of subtiel?
Lees in het volgende artikel over de verschillen tussen een marketingvideo van goede en slechte kwaliteit:
-
Professionele promotiefilm versus slechte promotiefilm: dit zijn de 10 grootste verschillen
Wat maakt een professionele promotiefilm goed en een amateuristische promotiefilm slecht? In dit artikel de 10 promotiefilm do's en don'ts op een rij!
Doorloop de volgende stappen
Dus je gaat een video maken (of je wilt er één bij ons laten maken)? Hartstikke mooi! Je hebt onze volledige steun. Stap één is nu het bepalen van het doel van de video. Wat wil je ermee vertellen? Wat je ook doet: maak het doel zo concreet mogelijk: het vormt namelijk de rode draad van het hele creatieve proces. Vergeet ook nooit een call to action toe te voegen: dit is dé perfecte manier om de boodschap van je video in het geheugen van de kijker te prenten.
Stap twee: inspelen op de behoeften van de doelgroep
Je hebt een doel voor ogen. Goed bezig. Nu is de vraag: hoe communiceer je dit doel met je doelgroep? Of anders verwoord: hoe zorg je ervoor dat je belangen op één lijn komen met die van je kijker? Onthoud: het gaat niet om jou, maar om de kijker. De kijker is koning, want deze bepaalt of je video staat of valt. Het sleutelwoord hier is 'contact'. Maak contact met de kijker. Laat zien dat je weet wat hun behoefte of verlangen is en dat je een oplossing in huis hebt.
Stap drie: de doelstelling van de video bepalen
Wat wil je met de video bereiken? Meer klanten, leden, bezoekers? Je bedrijf of merk op de kaart zetten? Stap één, twee en drie gaan aan het maken van de video vooraf: pas als je een volledig plan van aanpak hebt, heeft het zin om met het script voor de video te beginnen.
Stap vier: promotie
Waar en hoe zet je je video op de markt? Welke methode ga je hiervoor gebruiken: subtiel via je website of meer agressief in de vorm van een video-advertentie? Wat je ook doet, zorg dat je weet wat de implicaties van je aanpak zijn en stem de video af op je aanpak. Kies je een agressieve aanpak? Dan moet de video de kijker gelijk bij de strot weten te pakken, anders wordt hij genadeloos weg geklikt. Nog op zoek naar inspiratie, kennis of een second opinion? Pro Motion Film helpt je alle stappen te doorlopen.
Over de auteur
Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.