Monteren in Adobe Premiere, 3 tips voor een nog betere video!

Final Cut Pro, Adobe Premiere en AVID: het zijn de meest gebruikte niet-lineaire videobewerkingsprogramma's voor editors.

Ik werk zelf met Adobe Premiere. Naar mijn mening is dit programma erg fijn en gebruikersvriendelijk voor beginnende editors. Ga je voor de eerste keer monteren? Dan raad ik aan om dit programma te gebruiken en direct kennis te nemen van de onderstaande gratis tips!

Tip 1: Laat het audiospoor eerder inkomen dan je videospoor

Als je meerdere shots in je video aan elkaar verbindt, kunnen overgangen vrij abrupt overkomen als er audio onder staat. Je hebt immers al een overgang in beeld. Als de audio tegelijkertijd mee veranderd, is dit iets wat de kijker opvalt. Met andere woorden:

Een shotovergang waarbij iemand in beeld begint te vertellen zodra hij in beeld verschijnt, voelt veel harder aan dan een overgang waarbij zijn stem in voice-over alvast wordt ingezet op het vorige beeld.

Door de audio alvast in te laten komen, smelt je de shots op een vloeiende manier aan elkaar. In feite is het volgende shot (qua geluid) al begonnen. Daardoor is de overgang veel minder hard, wat de kijker als prettig ervaart.

TIP: Maak het audiospoor los van het videospoor. Selecteer beide sporen en ga in het menu van Adobe Premiere naar 'Clip' -> 'Unlink'. De twee sporen zijn nu los gekoppeld. Kort het videospoor iets in aan de voorkant, zodat het audiospoor eerder begint.

Tip 2: Mix je audio af tussen -12 en -6 dB

Zorg er voor dat je de audio van je video afmixed tussen -12 en -6 dB. Je kan hiervoor de Audio Clip Meter gebruiken die je rechts naast de tijdlijn vindt. Vaak verschilt iemands stem per woord van volume. Let hier dus goed op. Knip het audiospoor eventueel op in meerdere delen, zodat je het volume per deel kan aanpassen. Daarmee blijft je volume altijd constant.

Adobe Premiere montage tips
Videomontage tips

De Audio Clip Meter bevindt zich in de standaard instellingen rechts van de tijdlijn. Probeer het volume tussen -12 en -6 te houden.

Tip 3. Gebruik het Brightness en Contrast effect

Adobe Premiere heeft eindeloos veel mogelijkheden op het gebied van kleurbewerking zoals Color Balance, Three-Way Color Corrector en Fast Color Corrector. Probeer daar mee te experimenteren om de juiste kleurtoon te vinden. Een effect wat niet kan ontbreken in je postproductie en heel makkelijk is toe te passen is Brightness & Contrast. Een overbelicht of onderbelicht shot? Sleep het Brightness & Contrast effect op je videospoor en experimenteer vervolgens wat met de waarden en je kan ontzettend veel toevoegen aan de kwaliteit van je video.

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips. Veel succes met je video!

Video professioneel laten monteren via Pro Motion Film

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

  • Filmen met je smartphone

  • Perfecte video's monteren

  • IJzersterke scripts schrijven

  • Onweerstaanbare productvideo's maken

  • Geld verdienen met YouTube

  • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

De videogroeiformule - voor ambitieuze bedrijven

Laat je bedrijf sneller groeien met video. Claim nu de gratis whitepaper en ontdek hoe je video voor je laat werken.